Nekoliko važnih savjeta za buduće mame

majkaibeba

Do sada ste već dobili mnogo savjeta, posebno ako se vaša trudnoća bliži kraju, nešto ste zapamtili, nešto vam još neće trebati pa ste te savjete pospremili u memoriji, a što god vas zanima ionako ćete pitati svoje bližnje – majku, rodbinu, prijateljice. Zašto ne bi i na jednom mjestu, putem ove priče, na jednom mjestu pospremile baš sve najvažnije savjete koji će vam trebati za prve mjesece sa svojom budućom bebom.

Savjete i priču o svojim iskustvima donosi jedna novopečena majka, žena koja je baš kao i vi donedavno upijala, a potom i praktikovala sve dobijene savjete – od onih koji se tiču dojenja, uspavljivanja bebe, mijenjanja pelena, plača i svega što će vas prvih mjeseci brinuti, užasavati i naravno i radovati.

Neke savjete koje ste dobili možda jesu dobronamjerni ali vidjećete da vama možda neće služiti. Svaka je beba različita, svaka je majka različita pa zato niti savjeti nisu i ne bi trebalo da budu univerzalni za sve. Majke koje su prošle određeno iskustvo, posebno ako je to bilo nedavno, pa nije zaboravljeno, možda će biti i neki od najpraktičnijih savjeta koje ćete dobiti. Zato krenimo redom:

Pronađite način koji će najbolje odgovarati vama

Kao što smo već rekli – dobile ste gomilu savjeta od kojih su neki u čistoj suprotnosti pa se zato nemojte čvrsto povoditi za svim što su vam rekli. Pronađite način kako ćete funkcionisati vi, i kako vašoj bebi najbolje odgovora i kada pronađete taj način jednostavno odbacite sve što vam govore drugi. Na primjer, sigurno vam se u pamćenje već dobrano urezao onaj slavni savjet da spavate onda kada i vaša beba spava – ako inače niste osoba koja voli više puta dnevno spavati, onda nemojte ni sada. Ako dojite bebu to će vam smireno vrijeme biti dovoljno da malo odmorite, ali ko kaže da morate spavati koliko i beba. Jednostavno predahnete za vrijeme dojenja i lagano se izvučete i radite nešto dok beba spava.

Ne paničite zbog bakterija

Kada ste u panici ništa ne radite kako treba. Zar nije tako? Zašto bi onda bilo tako i s bebom. Naravno da ne želite da se vaša beba razboli, ali to se neće dogoditi od nešto bakterija koje nosite na rukama. Nemojte zato mahnito prati ruke prije nego dotaknete dijete, nemojte ga čuvati u sterilnom balonu jer beba mora biti u kontaktu s malo kućnih bakterija. U redu je bebu čuvati od bolesnih ljudi, ali neka na tome vaša briga i stane. Izvodite dijete što više napolje na vazduh – ne samo da joj se ništa neće dogoditi već ćete svakim kontaktom s spoljašnjim bakterijama omogućiti vašoj bebi da joj se izgrađuje njen imunološki sistem. Zato lagano i bez briga – nikome se ništa nije dogodilo niti od ruku „zaprljanih“ sobnom kvakom, niti od dude bačene na pod, a svakako niti od uticaja vazduha.

Muž će vas isto voljeti

Nakon prvih nekoliko dana kada će vam svako htjeti pružiti neku pomoć, a suprug vam je ionako kod kuće tih prvih nekoliko dana, doći će vrijeme kada ćete konačno ostati same s bebom. A to je ritam koji će se uveliko razlikovati od onoga na koji ste dosad navikli. I vidjećete, rijetko će vam kada polaziti za rukom odraditi ono što ste planirale. Jednostavno zato što će bebica tražiti mnogo više vremena i pažnje nego što ste očekivali. Zato ćete ponekad možda stići pospremiti svakodnevan nered, ali ponekad će to jednostavno biti nemoguće. Beba će duže jesi i već će vam oduzeti malo više vremena ako ste mislile možda staviti sušiti veš, a uzgred rečeno, ni onaj osušeni još niste skinuli. I tako prolazi vrijeme, a vaši planovi jedan za drugim padaju u vodu. I pomirite se s tim jer sada imate jednog malog novog člana koji je ipak na prvom mjestu. Pred neredom, neskuvanom večerom i mužem. On to shvata, i voli vas jednako, ako ne i više nego prije.

Pozovite u pomoć ako trebate

Niko o vama neće govoriti da ste nesposobni, ako vam ponekada  zatreba mala pomoć. Bebe su mala slatka, ali jako zahtjevna bića pa ćete odjednom shvatiti kako nemate vremena ni da se popiškite na miru, a kamoli da se konačno najedete bez prekidanja. Pozovite prijateljice u goste, sestru, bilo koga, neka barem neko vrijeme ne budete sami s bebom pa da stignete na miru obaviti te važne, vama potrebne stvari.

Ukoliko vam se nagomilalo posla u kući, a imate nekog ko bi rado pomogao, pozovite ih kada god poželite. Ili neka on/ona prošetaju bebicu napolju, ili nek vam uskoče kao pomoć u kući dok vi šetate. Pomirite se da imati bebu nije toliko naporno koliko oduzima mnogo, mnogo vremena.

Zapisujte sve čega se sjetite što vam treba

Pitanja za doktora, termine vaših pregleda, kada je beba jela, sve datume u vezi sa bebinim razvojem, dan kada se prvi put osmjehnuo, smiješne stvari, pitanja za mamu, stvari koje morate obaviti – sve pišite – jer će vaš mozak sada biti opterećen nekim drugim stvarima, pa umjesto da se oslanjate na to da ćete se možda sjetiti – radije zapišite. Prezaposleni ste, a vjerujte stvari koje se tiču bebinog razvoja željećete zapamtiti u tančine.

Sasvim je normalno da ih posmatrate dok spavaju

Donijeli ste doma najljepše i najslađe biće u svemiru i logično je da ćete željeti stalno da ga gledate. Zato ih slobodno posmatrajte i dok spavaju – to sve mame rade, to je odmor za dušu kojeg se nećete zasititi niti kad odrastu. To je jednostavno vaše dijete.

Nešto im recite prije spavanja

Ima roditelja koji svojoj djeci, od prvog dana govore neke riječi koje uđu u rutinu. Iako će vaša beba u početku jako mala, s porukicom prije spavanja – Volim te, Jedino moje, Spavaj ljubavi… bilo što što će postati vaša najdraža rutina kada dijete bude shvatalo što im time govorite. Pa neka im te riječi uđu u njihova srca od kad vas upoznaju.

Kada vam se spava, vi spavajte s guštom

Možda nećete svaki put zadrijemati dok legnete uz bebu, jer nećete biti umorni, a i vječno imate nekog posla, ali ukoliko vam se pridrijema – slobodno spavajte. Nikakav posao neće (nažalost) nigdje pobjeći, a organizam vam ionako signalizuje da mu se odmara zato spavajte, uživajte dok traje, odnosno dok vas beba ne probudi.

Uvijek slušajte svoje srce

Ako vam nešto govori da nešto nije u redu, provjerite – pitajte, provjerite bebu, ne dajte da vas nagovaraju na nešto što mislite da nije za vašu bebu. Nemojte slušati gomilu tuđih savjeta, ako ste zabrinuti pitajte doktora, a ako mislite da znate rješenje svojih dilema, onda ih slušajte.

Pronađite  neki hobi mimo majčinstva

Sada više ne radite, na porodiljskom ste, ali mnoge mlade mame tako znaju upasti u zamku samo majčinstva. Odjednom shvate da ne razgovaraju i ne misle o ničem drugom osim o bebi i majčinstvu. Zato radije uz bebu pronađite neki zabavan, opuštajući hobi. Nešto u čemu ćete uživati jer bi inače, vjerujte, mogle pregorjeti od posla-kuće-bebe. Pišite blog, izrađujte nešto, bilo što što će vam postati još jedna zanimacija, posebno za doba kada beba više neće toliko trebati samo vas.

Niste loša mama. Vi ste dobra mama koja ponekad proživljava loš dan.

Pročitajte ovo opet i zadržite si tu misao zauvijek. I onda kada vas beba izmori do krajnjih granica, i onda kada za ručak servirate pržena jaja drugi dan zaredom, i onda kada bebi samo podgrijete kašicu od juče, a ne skuvate novu kako ste planirali, i onda kada vam dijete malo poraste pa ga ponekada jednostavno nahranite grickalicama. Sve je to u redu. Nitko nije savršen. Čak ni one koje se prave savršene.

Brinite o sebi

Vi ste, nakon bebe sada, druga osoba na koju morate misliti. Ne muž, ne svekrva, ne nered već – vi. Trudnoća i porođaj ostavljaju danak na ženinom organizmu, što fizički što psihički. Još ste pod uticajem divljajućih hormona, zato pazite na sebe jako dobro. Nemojte sebi dozvoljavati da se pretjerano iscrpljujete, da ne jedete koliko trebate i kada trebate. Ponekad vam se neće dati ništa, ali ako vam se dogodio nekoliko dana zaredom, oslušnite problem i probajte dokučiti što vas tišti. Pozovite u pomoć nekoga da tek toliko bude s vama, ako vam baš ne treba niko ništa pomoći oko bebe ili kuće. Nemojte se zatvarati u četiri zida, ostavite bebu s tatom, prošetajte, opustite se napolju ili s društvom.

Ne slikajte baš sve

Da, znamo, imate najkrasnije dijete i praznu karticu na mobilnom, ali nemojte slikati baš sve. U kratkom roku ćete napuniti karticu s previše slika i nećete više znati koju ćete sačuvati, razviti. Ako ćete slikati baš sve što beba radi, kada ćete imati vremena da budete s bebom u četiri oka, da uživate u tom trenutku koji bi inače ovjekovječili sa 70 gotovo identičnih slika? Imajte mobilni ili kameru blizu onda kada beba počne raditi nešto novo, nešto važno, ne sve.

Diskonektujte se

Naravno, htjeli biste biti spojeni sa svijetom, ali ako niste znali, višenje na društvenim mrežama oduzima jako puno vremena – vremena koje zaista možete uložiti u nešto puno važnije, bebu, sebe, muža. Virnite ako baš morate, ali nemojte se zarobiti s internetom, tražiti savjete, pretraživati…ništa nije toliko važno kao biti prisutan tu gdje jeste.

Volite svoje tijelo

Onako kako ste brinuli o sebi prije bebe, tako se brinite o sebi i sada. Pogotovo sada kada se vaše tijelo vidno promijenilo. Svakako imajte strpljenja da se i ono oporavi, a ako se u potpunosti ne oporavi – ništa za to, volite se takvi kakvi jeste. Ukoliko vam smeta višak zaostalih kilograma, poradite na tome da ih skinete, nemojte samo gunđati i biti nezadovoljni.

A sada kada ste pročitali svih 14 savjeta, vratite se na prvi i opet ga pročitajte. Pronađite način koji će najbolje odgovarati vama. I znajte da bebe hvataju vaš ritam, isto kao što i vi možete pratiti njihov – uskladite se tako da svima najbolje odgovara. To je vaša beba, vaše tijelo, vaše vrijeme i vaš prostor.

Izvor: Index.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply