U Kotoru ponovo uspostavljena patronažna služba

patronaza

U Dječjem dispanzeru kotorskog Doma zdravlja poslije dugo godina ponovo je počela da radi patronažna sestra koja svakog dana obilazi porodilje i njihove bebe na području kotorske opštine.

Patronažna služba je ponovo počela da radi na inicijativu dr Vesne Mačić i njenog tima, a uspostavljanjem saradnje Doma zdravlja i porodilišta i dječijeg odjeljenja Opšte bolnice, Kotor.

“To je prva, stručna pomoć pedijatrijske iskusne sestre koja izlazi na teren, dolazi u porodicu, pruža savjete i prva tri dana prati sve promjene koje ukazuju da li je dijete za pregled kod pedijatra”, objasnila je za Skala radio dr Mačić.

Dugi niz godina Kotor nije imao patronažnu službu i dr Mačić je ponosna, kako kaže, što su zajedno dobrom saradnjom sa kolegama iz porodilišta i dječijeg odjeljenja uspjeli da uspostave ovu, veoma važnu službu.

Ona pojašnjava da sestra Olga Krivokapić ima veliko dosadašnje iskustvo i sa majkama i bebama, mobilna je i agilna, stručna i odgovorna.

“Obaveza patronažne sestre je da svakog dana obavijesti Dječiji dispanzer gdje i koga ima da posjeti, pita za savjete pedijatra i u timskom radu uspjeh je zagarantovan”, poručila je dr Vesna Mačić.

Govoreći o  važnosti posjete i pomoći porodiljama i bebema, sestra Olga je posebno akcentovala njenu ulogu u promovisanju dojenja, kao najzdravije ishrane za bebe.

Takođe je njen zadatak, osim savjetodavnog karaktera i obrada pupka kod bebe, praćenje disanja, pomoć oko kupanja, širokog povijanja kukova, njege bebe i majki.

U Kotoru se godišnje rodi 250 beba.

Izvor: Skala radio

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply