Praznici su tu da bi smo uživali, a ne da bi smo im robovali

mama
PIŠE: Branka Vasilev, psihološkinja
 
Kada čujete „novogodišnji praznici“ vjerovatno pomislite na vrijeme koje ćete provesti u društvu svojih najmilijih, na dobar film koji ćete odgledati, na kolače koje pravite i ukrašavate sa svojom djecom, na kićenje jelke, otvaranje poklona i dječju radost, na trenutke nježnosti i romantike sa suprugom… Iako praznici služe da se odmorimo i „napunimo baterije“, često  se mnoge mame zapravo više umore nego što se odmore. Kupuju, vuku svu tu hranu i poklone, mijese, peku, trude se oko dekoracije životnog prostora i trpeze, trude se da svim ukućanima ispune želje, da svima udovolje, žure da stignu da pozavršavaju sve što su planirale… Od silne želje da sve bude savršeno, da kuća blista, da trpeza bude bogata, da kvalitetno provedu vrijeme sa djecom, da lijepo izgledaju, da unesu malo romantike u odnos  sa suprugom, zaborave na sebe i svoje potrebe. I na kraju često čujem:“Bila sam toliko umorna da nisam izdržala do ponoći, zamisli, zaspala sam“.

Neke mame odluče da se dobro provedu za praznike. Požele da uživaju u dobrom društvu i muzici pa planiraju izlazak u kafić, restoran sa suprugom, prijateljima, kumovima ili da otputuju negdje na par dana bez djece. Ali, često se žale da ne mogu naći odgovarajuće društvo. Ili je prijateljima preskupo mjesto koje su odabrale, ili jednostavno smatraju da je to bacanje novca, ili su im djeca još uvijek mala da bi ih čuvala baka, ili se neko razbolio…  Ponekad budu  razočarane jer su im ugođaj pokvarili pijani gosti, petarde, loša usluga, preglasna muzika…

Bilo kako bilo, imam utisak da se previše očekuje od praznika i da ta očekivanja često ne budu ispunjena. Pored toga prevelika očekivanja doprinose nastanku tenzije.
Ne mora sve da bude savršeno. Mislim da je suština u tome da oslušnemo svoje želje i potrebe. Nemojte da razmišljate ovako: „Moje vrijeme je prošlo, nezadovoljna sam brakom, nemam para za  provod sa društvom, za novu haljinu i kako da ispunim svoje želje? Kada je već ne mogu, neka djeca uživaju, da bar njima ispunim želje“. Umjesto da ovako razmišljate, zapitajte se šta je to što će vas opustiti, zadovoljiti, usrećiti, a da je izvodljivo. Možda mirišljava kupka, dobar ljubavni roman, film koji već duže vrijeme planirate da odgledate…? Sigurno ima nešto što ste željele da uradite, a da to niste stigle tokom godine. Sada je prilika za to.

Vodite brigu o sebi i svojim potrebama. Ne treba da vas muči osjećaj krivice, nemojte misliti  kako ste loša mama, ukoliko za praznike želite malo mira i tišine. Mnoge mame mi kažu kako bi voljele da se dobro naspavaju, da cio dan provedu u krevetu i da ne kuvaju, ama baš ništa, ali eto ne mogu jer imaju troje djece. Ali, zašto da ne? Jedan dan  praznika posvetite djeci, kuvanju i drugim obavezama, ali drugi dan ili bar dio dana obavezno posvetite isključivo sebi. Ako će vam prijati, pustite supruga i djecu da odu kod svekrve bez vas, a vi taj dan provedite onako kako vama najviše odgovara, za svoju dušu. Vi  to zaslužujete, pogotovo ako ste veći dio praznika posvetile ispunjavanju želja vaših ukućana. Praznici su tu da bismo uživali, a ne da bismo im robovali. Zato uživajte.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply