Nema uslova da epidural bude besplatan

rankolazovic

Trudnice koje žele da se porode uz epiduralnu anesteziju i u narednom periodu će plaćati tu vrstu usluge Kliničkom centru Crne Gore 125 eura, jer, kao pojašnjava direktor te ustanove, Ranko Lazović trenutno nema uslova za besplatnu epiduralnu analgeziju.

Odluka srpskog ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se od januara 2016. godine ukinu naknade za epiduralnu u svim javnim zdtravstvenim ustanovama u toj zemlji, navela je mnoge da se zapitaju da li je to moguće i u Crnoj Gori.

Ipak, Lazović objašnjava da to za sada nije izvodljivo, jer se naknadama koje majke upaćuju za ovu uslugu, pokrivaju određeni troškovi.

“U ovom momentu nije moguće ukinuti naknadu za epidural zato što je u nju implementiran medicinski potrošni materijal i simbolične usluge zdravstvenim radnicima. Razmišljamo o tome, a kada se finansijsko stanje popravi trudićemo se da da ukinemo tu naknadu”, kazao je Lazović.

Ova usluga nije obuhvaćena Zakonom o obaveznoj zdravstvenoj zaštiti, a za nju se u Crnoj Gori godišnje opredijeli svega 140 žena.

Kako su Dnevnim novinama ranije objasnili u KCCG, novčani iznos za ovu vrstu usluga, 125 eura, definisan je Odlukom o načinu i uslovima pružanja usluga bezbolnog porođaja.

Međutim, ona se ne naplaćuje u svim javnim zdravstvenim ustanovama. Tako na primjer, u porodilištu u Bijelom Polju do sada uopšte nije bilo faktura za epiduralnu analgeziju, a slična situacija po pitanju epidurala je i u Opštoj bolnici u Kotoru, gdje za tu uslugu još nije formiran cjenovnik.

Izvor: Dnevne novine/CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. “medicinski potrošni materijal i simbolične usluge zdravstvenim radnicima” NAKNADA ZA EPIDURAL TREBA ISKLJUCIVO DA POKRIVA TROSKOVE TOG POSTUPKA AKO IH IMA, A NE DA MAJKE FINANSIRAJU MANJAK NOVCA U BUDZETU KLINICKOG CENTRA ILI ONO STO IM DRZAVA NE MOZE OMOGUCITI , PA STRASNO!!!!!

  2. PORODILA SAM SE BEZ EPIDURALA I NIJE MI NISTA BILO. NORMALNO DA JE BOLJELO ALI SE DA PREZIVJETI 😂😂😂 . SAD SAM OPET TRUDNA I OPET CU BEZ EPIDURALA. JEDINO STO SMATRAM DA BOLI JE SIVENJE EPIZIOTOMIJE E ZA TO TI TREBA JAKA ANESTEZIJA.😨😨😨

  3. Ja bih se prije pozabavila otkrivanjem uzroka (a ima ih vise) toga sto se mali broj zena odlucuje na ovaj postupak, jer prosto nije logicno da neko zeli da dozivljava i prezivljvava najstrasnije bolove a ne mora! Ako ne mora! Jer cesto cujem da nema anesteziologa bas onda kada je potreban, osim ako ne dodjes do njega nekim precicama idt, znate na sta mislim. Cifra od 125 eura je podnošljiva za mnoge, ne za sve, ali za mnoge jeste, tako da cijena usluge u ovom slucaju nije glavni problem. Ako smo savremeno društvo, a jesmo, onda sigurno zelimo epidural, no ne znamo kako doc do njega… Ja imam dvoje djece, rodjeno prirodnim porođajima, bez epidurala, a rado bih rodila još dvoje uz pomoc epidurala!!! I veeeliki pozdrav za direktora Lazovica, zbilja se osjecu pozitivni pomaci od njegovog dolaska, pa se nadam da ces se i ovaj problem uskoro rijesiti… 🙂

  4. Dva puta sam se poradjala prirodnim putem, u dogovoru sa ljekarom koji je vodio trudnoce, iako su trudnoce bile rizicne (jer su prethodne dvije izgubljene) i – opet bih tako. Mogu toliko da izdrzim za svoju djecu. Previse raznih pomagala je bilo preporucivano a kasnije se ispostavilo kao jako opasno, da bih se zbog licne komocije igrala sa zivotima svoje djece (makar vjerovatnoca bila izuzetno niska).
    Bojim se da postajemo previse anestezirano drustvo u svakom pogledu.
    Naravno, svak ce za sebe napraviti najbolju procjenu i svi znamo svoje prioritete. Sloboda je divna!
    Ali, u svakom slucaju, ljubaznost i empatija su besplatne i ljekovite 🙂

  5. E ovako, majka mi živi u Ameriku i sestra i kažu da evo vec nekoliko godina epidural je kod njih zabranjen,mene sad vodi doktor Natalic i ne slaže se sa korišćenjem epidurala,prvo sam prirodno bol kao bol sta ces trpi se to jeste najaci bol kod žene al eto zbog bebe sve, a sad i drugi put idem bez ikakvih pomagala bog je taj dan uz ženu,a na ženi je da stisne zube i da kao lavica da sve od sebe, jer posle toga taj bol se odma zaboravlja i nestaje 👏,ja se za sedam dana oporavila i od rane i svega i jako mi je drago sto sam to sa samo 23god izdržala.

  6. Nisam protiv toga, ako ženi koja ne može bol da trpi treba uzeti, al ne možete da kažete nas ne zanima dal ste preživele, dal je boljelo il ne,ne možemo tako ovdje se piše kako je ko imao iskustvo!!!!

Leave a Reply