Roditeljima djece otrovane u Čanju veći sudski troškovi nego odšteta

sud

Izvor: Vijesti

Ukoliko presuda podgoričkog Osnovnog suda postane pravosnažna, roditelji djece koja su se otrovala u Čanju prije četiri godine, moraće da plate veće sudske troškove, nego što će biti eventualni iznos odštete koja im se duguje.

Sutkinja Ana Perović Vojinović je, u januaru ove godine, odlučila da se roditeljima djece, koja su se otrovala prilikom boravka u vili “Lara” u Čanju, isplati oko 200 hiljada eura odštete.

Nakon deset mjeseci, sudija Arsenije Gatolin, koji je preuzeo predmet od Perovićeve, obzirom da je ona, u međuvremenu, izabrana za sudiju Upravnog suda, odlučio je da roditelji treba da isplate skoro 240 hiljada eura sudskih troškova, školi “Vladimir Nazor” i vlasniku vile “Lara” Vasiliju Gvozdenoviću.

Portparolka Osnovnog suda Marina Kalezić Vijestima je rekla da je predmet administrativno vraćen iz Višeg suda (gdje se nalazio radi odlučivanja po izjavljenim žalbama na presudu), kako bi Osnovni sud odlučio o troškovima postupka.

Ona dodaje da je Gatolin, kome je predmet administrativno dodijeljen u rad, odlučio da roditelji, na ime sudskih troškova, školi isplate 95.624,95 eura, a Gvozdenoviću 139.453,06 eura, u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti rješenja.

“Posebno se mora imati u vidu da su tužene II i IV reda (škola i Gvozdenović), u odnosu na koje su tužioci izgubili spor, tokom postupka zastupali punomoćnici-advokati, kojima se troškovi odmjeravaju shodno važećoj Advokatskoj Tarifi Crne Gore, i koji, pored nagrade za sastav odgovora na tužbu, podnesaka i zastupanja na održanim i odloženim ročištima, imaju pravo na uvećanje od 50% za svaku preduzetu radnju, i to u odnosu na svakog narednog tužioca, kojih je u ovom postupku bilo ukupno 101”, navela je Kalezić.

Ona je naglasila da ni rješenje o troškovima, ni presuda, nijesu pravosnažni, te da će predmet uskoro biti vraćen Višem sudu na odlučivanje.

Sutkinja Perović Vojinović je, nakon tri godine vođenja spora, u januaru, obavezala firmu Kompani, u okviru koje posluje vila “Lara” i državu Crnu Goru, da djeci isplati novac, kao i da Kompani vrati novac koji su djeca uplatila za boravak u hotelu.

Ona je tada procijenila da škola i vlasnik vile “Lara” nijesu odgovorni za trovanje djece.

Tužbu protiv države, škole, vlasnika vile “Lara” Vasilija Gvozdenovića i njegove firme, pokrenuo je 101 roditelj učenika koji su se u maju prije tri godine, razboljeli prilikom boravka u okviru Škole prirode.

Oni su tražili preko 500.000 za naknadu materijalne i nematerijalne štete, odnosno 5.200 eura po djetetu.

Roditelji ogorčeni, njihovi advokati poručuju da ništa nije gotovo

Roditelji navode da ne mogu da vjeruju da su “obavezni da plate školi koja nije htjela da stane uz svoje đake, našu djecu i da se pridruži tužbi”, te da su Gvozdenoviću dužni “jer su mu povjerili djecu na čuvanje i uživanje, a on ih svojom savjesnošću dobrog domaćina potrovao vodom iz kanalizacije”.

“Šta je s Konvencijom o pravima djeteta, ako naš sistem osuđuje djecu da solidarno isplate oko 235.000 eura, iz razloga što su ljudski dočekana i potrovana u vili Lara”, navode roditelji.

Iz advokatske kancelarije koja zastupa roditelje su poručili da oni i dalje smatraju da su svi tuženi jednako odgovorni za trovanje djece.

“Na kraju želimo da pomenemo, da smo sve vrijeme svesrdno angažovani i u ovom krajnje složenom parničnom predmetu sa 101 tužiocem, sa složenim vještačenjima, kao i u krivičnom postupku, u bona fidesu, bez ijednog centa nadoknade, ni nagrade, ni realnih troškova (čak smo iz sopstvenih sredstava platili troškove vještačenja ), sve uz uvjerenje da će djeci sudovi pružiti punu pravnu zaštitu, zbog očiglednih propusta i odgovornosti tuženih, i tako pravda bude zadovoljena“, naveli su iz kancelarije u obavještenju koje su poslali roditeljima.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply