Razvod roditelja: Kako da zaštite svoje dijete?

razvod

PIŠE: Logopedsko edukativni centar Čarbakapa

Današnji način života, mnogo vremena na poslu, “moranje” da se zaradi novac da bi se platili računi, vrtić, školski pribor, hrana. Sve ove obaveze su u glavi jednog oca i jedne majke…roditelja jedne porodice. Nervoza, stres i loša finansijska situacija dovode do svađe i razvoda roditelja. Kada se roditelji svađaju ili svoje probleme rješavaju fizičkim obračunom djeca najviše osjećaju posljedice toga.

Ovaj blog započinjemo temom, koja je, na žalost, sve prisutnija u današnjoj svakodnevnici. Istraživanja, kao i praksa, su potvrdili da je konflikt između roditelja snažan prediktor toga kako će se dijete snaći i kakve će promjene kod njega nastati nakon razvoda roditelja. Ne može se dovoljno naglasiti koliko je važno zaštiti dijete od roditeljskih nesuglasica i svađa, kako bi se stvorila zdrava osnova za razvoj dobro prilagođenog djeteta.

Ovo djeluje sasvim logično, zar ne? Pitanje koje se, međutim, nameće jeste kako, na koji način postići ovako težak zadatak. Kako ostati smiren i dogovarati se o roditeljstvu sa suprotnom stranom kada je sam odnos još uvijek toliko nerazriješen i bolan? Najvažnije je zadržati fokus. Ovo, svakako, nije jednostavno, ali dobit po dijete je višestruka.

Znaci koje ne smijete da ignorišete?

Obraćajte pažnju na svoje dijete, pratite njegove reakcije i potražite znake stresa, tuge, patnje. Mogu se javiti promjene u emocionalnom izražavanju ili, pak, nedostatak emocionalnog izražavanja, zatim somatske žalbe koje mogu ukazivati na doživljen stres (glavobolje, bolovi u stomaku, problemi sa spavanjem itd.), promjene u ponašanju itd. Zaista je veoma teško potpuno zaštititi dijete u ovakvoj situaciji i normalno je da će dijete doživjeti određeni stres, ali on bi vremenom trebalo da se smanjuje. Ako pak primijetite da se stres povećava, ovo ne bi trebalo zanemariti i dobro je da razmislite o tome da potražitite pomoć stručnjaka.

Kako da zaštitite svoje dijete? To je svakako vođenje računa o vama samima. Vašem djetetu ste potrebni sada više nego ikada, kako bi ono moglo neometano da nastavi da se razvija. Jedite redovno, spavajte, vježbajte, nemojte se izolovati, potražite podršku u prijateljima, porodici ili kod stručnjaka. Na ovaj način, dijete se neće osjetiti nezaštićeno i napušteno, zato što će vidjeti da ste i dalje tu, da ste prisutni, da vam je važno i da ćete se starati o njemu. Ponekad, tokom razvoda, roditelji traže podršku upravo u djetetu. Ovo, međutim, nije dobar izbor. Potražite podršku na drugim mjestima, a pustite vaše dijete da bude samo to – dijete. Na ovaj način umanjićete osjećaj gubitka kontrole koji djeca neminovno doživljavaju u turbulentnim periodima, a koji može biti osnova za različite vrste problema u budućnosti.

Ako je dijete predškolac ili školarac, a roditelji su razvedeni…šta može da se desi?

Djeca, čiji su roditelji razvedeni, često imaju probleme u školi. Problemi se najčešće ogledaju u djetetovom ponašanju. Ponašanje varira od toga da je dijete povučeno u sebe do toga da je razdražljivo, da ne želi da prisustvuje času, ometa drugu djecu i sl. Osim ovog problema, prisutni su i ostali koji se ogledaju u učenju. Ne tako rijetko djeca razvedenih roditelja imaju lošije ocjene u odnosu na drugu djecu, čiji roditelji nisu razvedeni. Loše ocjene su posledica loše pažnje, vizuelne i auditvne percepcije koje najčešće dovode do problema u čitanju i pisanju. Zbog toga dijete ne piše lijepo, ne prati redosled slova u riječi, riječi u rečenici, ima teškoće u pisanju sastava, pisanju diktata i sl.

Koliko god da je razvod bio težak i koliko god da ste rezignirani u odnosu na bivšeg partnera/ partnerku, zapamtite, držite svoje dijete podalje od bilo kakvih negativnih komentara u vezi sa njim/njom. Iskažite što je više moguće poštovanja, obraćajte se uljudno i pristojno, naročito ako je dijete prisutno. Nemojte djetetu pričati loše o drugom roditelju kada nije prisutan. Izbjegnite da stavite svoje dijete u poziciju biranja strana. Ovo nikada ne može biti dobro jer se dijete identifikuje koliko sa vama, toliko i sa drugim roditeljem, oboje ste dio njega i omalovažavanjem druge strane, zapravo omalovažavate dio vašeg samog djeteta.

Ako primijetite neki od problema koje smo naveli, obratite se stručnjacima koji će pomoći vašem djetetu. U ovom slučaju su to psiholog i logoped. Psiholog je tu da pomogne djetetu da saopšti šta osjeća, šta ga sve muči, a logoped da djetetu pruži pomoć i podršku u učenju.

“Ako želite da vam djeca postanu dobri ljudi, potrošite na njih duplo više vremena i duplo manje novca.” (Abigail Van Buren)

Najzad, volite svoje dijete, koristite svaku priliku da mu to pokažete i učinite da se osjeća sigurnim i slobodnim da bude dijete.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply