Građani tvrde da se traže i nepostojeći papiri

Bar

Izvor: Bar Info

Ulcinjanin koji je želio da pribavi dokumentaciju za doživotnu naknadu za suprugu tvrdi da su mu u Centru za socijalni rad u Baru tražili “nepostojeći dokument”. On je kazao da su mu, nakon obilaska nekoliko institucija, saopštili da sa ostalom dokumentacijom treba da preda i potvrdu “koja daje zbir svih godina radnog staža”.

Ulcinjanin čiji je identitet poznat Vijestima pojašnjava da mu je rečeno da ne znaju gdje taj dokument može da se izvadi.

“Sporno je što ni u Ulcinju ni u Baru taj dokument ne može da se dobije. Rečeno mi je da ga moramo nabaviti, a ne znaju ni kako izgleda”, kazao je on.

Portparolka Ministarstva rada i socijalnog staranja Lela Vuković kazala je sinoć Vijestima da takav dokument ne traže i da je Ulcinjanin najvjerovatnije pogrešno razumio o čemu se radi.

“Moguće da je riječ o obrascu koji se uzima iz Poreske uprave, a u kome su navedene godine radnog staža i da su uplaćeni porezi i doprinosi. Ne može samo radni staž koji je ovjeren u radnoj knjižici, već mora i dokaz da je radni staž uplaćen”, kazala je ona.

Ulcinjanin tvrdi da je morao da ode u Kragujevac, gdje je supruga i radila i donese potrebnu dokumentaciju.

“U Fondu u Kragujevcu su me začuđno gledali, tvrdeći da sve može da se završi jednim klikom”, navodi on.Tvrdi da je morao i da plati prevod dokumenata sa srpskog na crnogorski.

Ranije je saopšteno da je neophodno podnijeti izvode iz matične knjige rođenih djece, potvrdu o radnom stažu ili potvrdu o evidenciji na birou Zavoda za zapošljavanje i dokaz da nije ostvareno pravo na penziju.Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je peloano na Ministarstvo rada i socijalnog staranja da ne traže od majki izvode iz matične knjige rođenih jer te podatke već imaju kod sebe u okviru Socijanog kartona.

Nekoliko građana požalilo se juče da u Fondu PIO nijesu mogli da dobiju potvrdu o radnom stažu, zbog navodnog kvara na softveru.

Vuković je kazala da nije tačno da je softver bio u kvaru, već da je rađeno na novom programu, koji će, preko novog informatičkog obrasca, ženama navodno olakšati prijavljivanje za naknadu.

To je, kako je kazala, juče i objašnjeno sugrađankama koje su čekale na šalteru.

U novom obrascu će, kako je pojasnila, biti navedeni tačni podaci koji su potrebni Centru za socijalni rad i procedura ce biti kraća.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply