Otvorena Igračkoteka i Razvojni centar u Podgorici

igrackoteka

Foto: Vijesti

Mališani će sa roditeljima od 11. januara moći da posuđuju igračke u Igračkoteci i Razvojnom centru u Podgorici. Pored korišćenja igračaka, djeca će moći da učestvuju u edukativnim radionicama, a i roditelji će moći da čuju korisne savjete.

Svečano otvaranje simbolično je organizovano danas u Podgorici, jer je prema riječima Danijele Knežević iz nevladine oragnizacije Roditelji, prije dvije godine u tržnom centru Delta, Udruženje na Slatkom sajmu, prikupilo prve donacije za opremanje biblioteke igračaka, objavile su Vijesti.

„Nakon godinu dana napora da pronađemo prostor u kojem bi Igračkoteka i razvojni centar bili smješteni, dobili smo pozitivan odgovor od Minstarstva odbrane“, rekla je Kneževićeva.

Ona je dodala da je Ministarstvo odbrane za potrebe biblioteke igračaka na korišćenje ustupilo svoje prostorije u Ulici “Bracana Bracanovića” na period od pet godina.

Ambiciozan i human plan Udruženja Roditelji ostvaren je uz pomoć brojnih donacija. Knežević je dodala da su donacije neophodne za održavanje ovog projekta, kao i za njegovo usavršavanje. Od objekta približne površine 140 kvadrata najmlađi posjetioci mogu da uživaju u skoro 70 kvadrata, a za dodatnu adaptaciju prostora potrebno je još novca.

„Želimo da vjerujemo da će i u narednom periodu ovaj projekat dobiti podršku… Mi obećavamo da ćemo istrajati u svim svojim naporima i da ćemo učiniti sve da Igračkoteka i Razvojni centar traju dugo“, istakla je Knežević.

Igračkoteka će biti mjesto gdje će roditelji moći besplatno da iznajme neku od igračaka i vrate je nakon određenog perioda, slično iznajmljivanju knjiga u biblioteci. Namjera Udruženja je da korisnici biblioteke igračaka budu prvenstveno djeca iz socijalno ugroženih porodica, čiji roditelji ne mogu priuštiti ovaj tip igračaka, zbog visokih cijena u prodaji.

„Prioritet imaju djeca kojima mi redovno pomažemo. Na spisku imamo oko 500 djece, a dobrodošla su sva djeca iz Podgorice i šire“, kazala je Kneževićeva.

Pored državnih organa i lokalne samouprave, veliku pomoć Roditeljima, pružile su i privatne kompanije pokazavši značajan stepen društvene odgovornosti. Među njima je i Elko tim, koji su obezbijedili elektro-instalacije i rasvjetu.

„Projekat doživljavamo kao svoj i to je lijepo. Kad bi se firme više uključivale ne samo novčano, već kad bi ostavile svoj pečat onda bi svi doživljavali ovakve stvari mnogo ličnije i kasnije bi bili raspoloženiji za neke nove projekte“, kazao je projekt menadžer Elko tima, Igor Majer.

Galerija fotografija sa otvaranja Igračkoteke i Razvojnog centra

Na ideju da ovakvu vrstu servisa pružaju svim roditeljma i djeci, ali prevashodno socijalno ugroženima, udruženje Roditelji došlo je krajem 2013. godine kada su i počeli da rade na ostvarivanju tog cilja.

Članica Udruženja Ana Vujnović predložila je otvaranje Biblioteke igračaka, po ugledu na razvijene centre, ali se ideja činila neostvarivom s obzirom na to da je većina aktivnosti udruženja Roditelji volonterska i da nijesu imali ni prostor ni osnovna sredstva za rad Igračkoteke i Razvojnog centra.

Prva donacija stigla je od šoping mola Delta City koji je udruženju Roditelji više puta prije i nakon toga pomagao i podržavao ih, a u decembru 2013. godine su im ustupili prostor i obezbijedili sve što je potrebno da se organizuje Slatki sajam, u toku kojeg su građani kupovali poslastice koje su pravili roditelji, i obezbjedili kompanija “Klikovac” d.o.o, Ivnika, NLB Banka, Ministarstvo unutrašnjih poslovaMontecco, novinari Jutarnjeg programa Radio televizije Crne Gore, Pekara Sicilia, slatke radionice Torte Mina, Anin Medeni kutak, Torte Lejla, Radionica kolača Ratka, Unine torte, Praline Ruža Raš, portala Kuvajza.me i Crnagoracoop, a po cijeni koju su sami određivali. Na taj način je sakupljeno nešto preko 900 eura donacija, ali i fond igračaka i knjiga koje će biti u prostoru Igračkoteke i Razvojnog centra. U toku sajma udruženju je pomogla i kompanija Vezuv koja je donirala 50 setova jedinstvenih društvenih igara. Igračke su, osim njih i građana, donirali i privatni vrtići Frog, Pinokio Artić, Čarli Čaplin i Mali Princ. Biblioteku igračaka će krasiti i igračke od različitih materijala koje su djeca pravila kod kuće.

Ubrzo nakon toga udruženju je odlučila da pomogne Pedijatrijska ordinacija Doktorica Mica, koja je proslavljajući deset godina rada prikupljala donacije od svojih gostiju, a zatim sve te donacije preusmjerila na Igračkoteku i Razvojni centar, možda i ne pretpostavljajući koliko će proći od ideje do otvaranja. Nakon toga je udruženje Roditelji počelo aktivno da traži prostor, i nakon što je iz medija saznalo da je Ministarstvo odbrane odlučilo da dio svojih protora ustupi na besplatno korištenje nevladinim organizacijama, odmah im se i obratilo. Na konačnu odluku se čekalo skoro godinu, a Vlada je 4. decembra 2014. godine odobrila Ministarstvu odbrane da na pet godina ustupi na korištenje Udruženju prostor u ulici Bracana Bracanovića 74a.

Prostor ima dvije etaže, prizemlje površine 69 i podrum od 74 kvadrata. Bile su mu neohodne sanacija i adaptacija, i to vrlo obuhvatna i detaljna. Na početku se činilo nemogućim da će ikada biti doveden u približno stanje onom koje je osmislio studio Synthesis architecture&design, a koji je donirao kompletan idejni projekat buduće Igračkoteke i Razvojnog centra.

Među prvim kompanijama koje su obavijestile Udruženje da žele da im pomognu, čim su vidjele infomaciju o dobijanu prostora, su bili Elko tim i La Mia Casa, koji su najavili donacije u elektro opremi, ali i potrebnoj rasvjeti, tapetama, dekoraciji zidova…Kontaktiranje potencijalnih donatora je polako počelo da daje rezultate, a vijest da će Glavni grad pomoći i uz angažovanje radnika Agencije za stanovanje odraditi veći dio grubih radova sve u Udruženju je ostavila bez teksta i neizmjerno obradovala.

Zatim su uslijedili i pozitivni odgovori i iz Fondacije “Petrović Njegoš” koja je finanisirala izradu polica za igračke, kompanije Entext koja je donirala keramiku i sanitarije, Electro team koji je obezbijedio elektro opremu, Bohora Atene od koje su stigle gipsane ploče, Ramela iz Nikšića čiji su majstori završili elektro instalacije, Hausmajstora koji je bio zadužen za postavljanje rasvjete. Kompanija Šajo grupa odlučila je da donira četiri računarska stola i stolice. Pomogla je i donirala Biblioteci i kompanija RLC

Uslijedila je odluka LDS Charitiesa čiji su predstavnici posjetili Udruženje i odlučili da doniraju veći dio namještaja i split sistem.

Uporedo sa početkom izrade namještaja, Udruženje su obavijestile kompanije Sofa Bed i Habitat Podgorica da će obezbijediti čaše, šolje, tanjire, nakit za jelku i novogodišnje dekoracije. Jelku je prethodno donirala La Mia Casa.

Da se kupe vrata  i prozori za jedan dio prostora dobijena je donacija kompanija Normal i Auto Krešo.

U međuvremenu ih je i Societe Generale banka Montenegro obradovala najavom donacije za kupovinu stolica za učionicu. Agencija za stanovanje ponovo je pomogla u saniranju vlage kao i kompanija Hidro best iz Podgorice koja je odradila izolaciju ne samo tog, nego i drugih problematičnih i potencijalno problematičnih djelova.

Postavljanje tapeta i farbanje još jednog zida u veliku tablu za crtanje odradila je firma Prevalis Art, štampu i montažu dijela unutrašnjih dekoracija i oznaka u prostoru je obezbijedio Design Box, kao i oslikavanje zidnih površina u unutrašnjosti ali i na fasadi zgrade za koje se ponudila NVO AUT.

Spisku donatora pridružio se i Centrometal koji je donirao kvake i merdevine za Igračkoteku….

Crnogorski Telekom je obezbijedio besplatne korištenje interneta, telefona i televizijskih kanala u naredih godinu, Kidsland i Donator didaktičke igračke, a NVO Naša akcija je prikupila i donirala očuvane igračke.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply