Postavljen kamen temeljac za gradnju vrtića u Zagoriču

temeljac

Foto: Vijesti

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović, ministar prosvjete Predrag Bošković i direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković postavili su danas kamen temeljac za izgradnju vrtića u okviru Javne predškolske ustanove Đina Vrbica, u naselju Zagorič.

Projekat u Zagoriču vrijedan je preko 1,2 miliona eura i u njemu će biti pet jaslenih i šest vrtićkih grupa. Površina objekta je 1.400 metara kvadratnih i u njemu će boraviti 200 djece. Rok za izgradnju je godina dana.

Gradonačelnik je kazao da je Glavni grad u projekat uložio zemljište vrijedno oko 900 hiljada eura kako bi pomogao realizaciju ove investicije, budući da u Podgorici nedostaje dovoljno prostornih kapaciteta za boravak djece u predškoslkim ustanovama.

“Ovakve projekte treba posebno podržati, kako bi se stvorili uslovi da što više djece iz Glavnog grada pohađa predškolske ustanove, jer je dosadašnje iskustvo pokazalo da ona djeca koja prije počnu da borave u vrtiću, kasnije tokom učenja i na radnom mjestu pokazuju bolje rezultate”, rekao je Stijepović, prenosi CDM.

Ministar Bošković je ponovio da će u Crnoj Gori, do 2018. godine, biti izgrađeno sedam vrtića za smještaj 1.594 djece, iz kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope odobrenog 2013. godine.

“Planirano je da se u Podgorici vrtići grade u Starom Aerodromu, Zagoriču, u Bloku VI i u Tuzima. Po jedan vrtić biće izgrađen u Ulcinju za smještaj, Baru i Pljevljima”, istakao je on.

Gradnja novih vrtića u Crnoj Gori inicirana je peticijom građana koju je pokrenulo udruženje Roditelji 2012. godine – Aktivirana peticija za gradnju novih vrtića a koja je izglasana nakon manje od dva mjeseca – Peticiju podržalo 6616 građanki i građana.

Odgovor Vlade na peticiju je bilo zaduživanje sa deset miliona eura kod Banke za razvoj Savjeta Evrope početkom 2013. godine – Tražiće 10 miliona eura kredita za vrtiće od 2014.

Podrška Glavnog grada najmlađima

Gradonačelnik je istakao da svako odgovorno društvo, zajednica kao i glavni grad ako želi da vodi računa o svojoj budućnosti mora posebnu pažnju posvetiti najmlađima.”Zbog toga Glavni grad već duže vrijeme pokazuje poseban senzibilitet u odnosu na naše najmlađe sugrađane, tako da smo ove godine zajedno sa partnerima igradili, u različitim djelovima grada, deset dječijih igrališta, a u idućoj godini planiramo da izgradimo još 15 “, kazao je on.

Takođe, dodao je Stijepović, Glavni grad je ove godine prvi put dodijelio besplatne udžbenike svim prvacima, a sa tom praksom će, kako je najavio, nastaviti i narednih godina.

“Međutim, da bi naši rezultati, na ovom planu, bili što uspješniji neophodna je i podrška partnera. Tako smo zajedno sa Vladom, odnosno sa Ministarstvom prosvjete i Direkcijom javnih radova odlučili da izgradimo četiri vrtića u Podgorici, a danas promoivišemo početak izgradnje prvog u Zagoriču”, naglasio je gradonačelnik.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply