Petarde padaju na glave đaka

kolasin

Od eksplozije petardi prethodnih dana u Kolašinu je povrijeđeno dvoje djece. U jednom slučaju riječ je o samopovređivanju, dok je učenik drugog razreda Osnovne škole “Risto Manojlović” povrijeđen kada mu je pala na glavu petarda, koju zovu “kraljica”.

Sagovornik Vijesti tvrdi da je ekspanzija upotrebe pirotehničkih sredstava na kolašinskim ulicama iznenadila i nadležne.

Policija je prije par dana u jednom maloprodajnom objektu zaplijenila čak 800 petardi, a iz te institucije najavili su da će nastaviti sa akcijama.

“Suzbijanje tog problema stvar je saradnje više institucija. Uz policiju, doprinos moraju dati i roditelji, učenici, ali i škole. Radimo sve što možemo”, rekao je sagovornik iz Uprave policije.

Iz OŠ “Risto Manojlović” tvrde da čine sve i svakodnevno djecu upozoravaju na opasnost od upotrebe petardi. Dok je novinarka prolazila školskim dvorištem, praštalo je na sve strane.

“Uprava škole je u cilju eliminisanja takvih pojava, sa namjerom zaštite učenika, posredstvom obavještenja informisala sve učenike o opasnostima od upotrebe petardi i učenici su upozoreni da takvo ponašanje povlači izricanje vaspitnih mjera i smanjenje ocjene iz vladanja. Takođe, nastavnici u sklopu redovne nastave, a pogotovo na časovima odjeljenjske zajednice edukuju učenike o opsanostima i posljedicama koje mogu izazvati upotreba pirotehničkih sredstava”, kazao je direktor te škole Zoran M. Rakočević.

Prema njegovim riječima, učenici su obaviješteni i da će u akciji sprječevanja upotrebe petardi biti uključeni Komunalna policija, Uprava policije i roditelji.

Kako tvrdi Rakočević, nakon povređivanja učenika kontaktirani su roditelji i preduzete i preduzela aktivnosti u skladu sa propisima o pokretanju postupka za izricanje vaspitne mjere.

“Nadamo se da se ovakve situacije više neće dešavati u obrazovno-vaspitnoj ustanovi, jer će uprava škole u komunikaciji sa ostalim nadležnim institucijama preduzeti sve da se ovakve situacije spriječe. Od roditelja očekujemo da budu odgovorni i da zajedno sa nama utiču na djecu i podrže nase aktivnosti i napore u sprečavanju ovakvih i sličnih događaja”, kazao je on.

Petarde se u Kolašinu mogu kupiti 10 centi do dva eura po komadu. Najskuplje su takazvane “ kraljice ” ili “trouglići”.

 

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply