Kako da postupate ako imate dijete koje se raspravlja?

roditelji-deca-1_672x0

PIŠE: Monica Swanson,  Huffingtonpost

Volim kada dijete ima svoje mišljenje. Cijenim dijete koje razmišlja o svemu, koje nije uplašeno da iznese svoje mišljenje. To su hrabra djeca i veoma je zabavno biti u njihovom društvu.

Ima puno  pozitivnih stvari kada se radi o ovoj djeci. Njihova uvjerenja su obično potvrđena. Oni obično izrastaju u sjajne lidere.

Ali, ovakva djeca su sklona raspravama. I dok je tu zdrava doza rasprave to je u redu, ali, djeca koja se raspravljaju sve vrijeme…? To prilično može da izludi, zar ne?

Mi imamo jedno takvo dijete kod kuće. I ja sam prva koja kaže da da postoje čari sa tom tvrdoglavom djecom, ali se te situacije često mogu završiti frustracijom.

Ako ovakvo dijete pitate da opere zube, reći će : „OK, ali ne mogu dok ne završim…“

Ako mu kažete da sredi sobu, reći će : „Ali prvo moram da…“

Ako mu ponudite hokej, reći će „ Ali ja sam želeo da klizam.“

I samo da bismo ga testirali, mi ćemo reći da je nebo plavo, samo da bismo ga čuli kako se raspravlja da je to više sijenka vode.

On uvijek kontrira.

I to je zabavno, ali ne uvijek.

Moj muž i ja želimo da podignemo dijete koje je nezavisno, sposobno da razmišlja samo za sebe. Takođe želimo da odgajimo dijete koje razumije i poštuje autoritete, i koje umije da bude i ponizno. I mi upravo radimo na tome da da naučimo našeg dječaka da razmišlja svojom glavom, ali i da nas poštuje. I da sve dok je u našoj kući… sluša bez rasprave.

Prilično sam sigurna da nismo jedini koji imaju dijete koje toliko voli da se raspravlja, mislila sam da bi bilo korisno da podijelimo savjete do kojih smo došli. Ovi savjeti će vam pomoći u danima kada vam je potrebno malo više mira kod kuće.

  1. Ostanite pozitivni

Ako imate dijete sklono raspravljanju, podsjetite sebe da postoji mnogo pozitivnih strana takvog karaktera. On ili ona će vjerovatno izrasti u jakog lidera, i uradiće sjajne stvari.

  1. Pričajte o tome!

Pričajte sa svojim sinom ili ćerkom o uslovima. Treba da budu sigurni da raspravljanje sa njihovim roditeljima nije prihvaćeno. Recite im da, čak iako su sigurni da su oni u pravu, treba da pokažu poštovanje. VI ste njihov roditelj i oni moraju da poslušaju ono što vi kažete. Ovo se odnosi na njih i kada imaju 7 i kada imaju 17 godina. Postoji mjesto raspravi, ali generalno pravilo je da moraju da poslušaju i pokažu poštovanje. Ovo pravilo samo po sebi može izbjeći dosta rasprava i preispitivanja samog sebe.

  1. Koristite pravilo apelovanja

Ponudite svom djetetu prilku da apeluje. To je lijek onima koji su skloni raspravljanju, i biće lakše za vaše dijete da pregrizu jezik kada naprosto umiru od želje da vam se suprotstave. Dajte im šansu da promisle o stvarima, i onda kada je prilika za to saslušajte ih. Oni moraju da osjete da želite da ih čujete, i da je i njihovo mišljenje važno. Oni će se osjećati sigurno ako vide da postoji fer sistem.

  1. Primijenite niz posledica kao nastavljaju sa raspravom

Oni kojima je navika da se raspravljaju neće lako odustati. Tako da je mudro ako to očekujete, i spremni ste za momenat kada će se to desiti. Preporučujem da koristite jednu od dvije posledice za koje će vaše dijete znati da ih čeka ako pokušavaju da vam se suprostave. Možete im dati upozorenje. Onda: dajte im očekivanu posledicu sa osmijehom, ali jakim stavom. To može biti oduzimanje neke privilegije, ili davanje nekog dodatnog posla. Podsjećajte ih na to. Baš svaki put. Neka posledice budu neugodne toliko da uzbuđenje oko rasprave prestaje.

  1. Nagradite poslušnost

Uočite pozitivne strane. Uočite kada vas dijete odmah posluša. Ako im kažete koliko puno vam to pomaže, i koliko cijenite njihovu saradnju, to će ih podstaći da to rade još više. Kada spoznaju mir i slogu koju poslušnost donosi, možda će željeti da izgrade nove navike. I možda će bit još slađe od prvih.

Izvor: Moj pedijatar

Leave a Reply