Kako ublažiti afte kod djece prirodnim lijekovima?

afte

Neugodne aftozne ulcerazije odnodno afte osjetili su gotovo svi, a oni koji nisu moraju znati da je ovo benigno stanje prilično neugodno. Crvene ranice s bijelim uzdignutim centrom jako je bolno, posebno prilikom konzumacije kiselijeg pića ili jela, ali ometa i svako jedenje i pranje zuba.

Afte se uglavnom pojavljuju na jezičnom i podjezičnom području i sluznici obraza, a najčešće u uzrastu od 10 do 19 godina makar njihove neugodne simptome osjećaju i mlađi i stariji. Uzrok afti uglavnom je pad imuniteta, posebno ako ga prati nedostatak vitamina B grupe i gvožđa, a uzrok može biti i emocionalni ili fizički stres, traumatično iskustvo, alergijska reakcija ili smanjenje broja neutrofilnih leukocita u krvi.

Prevenirati afte prilično je težak zadatak, a jedini način da se to donekle uspije je brinuti da je imunitet uvijek osnažen. Liječenje se sprovodi lokalno, odnosno nastoji se djetetu olakšati bol raznim antisepticima, a u sopstvenoj kuhinji dostupna nam je većina lijekova kojom možemo smanjiti nelagodne simptome afti.

Izbjegavati začinjenu i kiselu hranu

Vaš mališan žaliće se na peckanje i bol prilikom jela, a kod manje djece primjetićete i pojačano slinjenje zbog bolnih afti u ustima. Za vrijeme trajanja afti dijete u potpunosti mora izbjegavati jako začinjenu hranu, jela koja sadrže paradajz, papriku ili agrume i ostalo kiselo voće i povrće.

Takođe, hrana koju dijete konzumira treba biti mlaka i kašastija, kako bi što manje žvakalo i opterećivala bolna sluznica.

Redovno ispirati usta

Ispiranje usta nekoliko puta dnevno ključna je metoda za što brži oporavak od afti. Nekoliko je blagotvornih napitaka koji će pospješiti liječenje, a mlađu djecu naučite da tečnost ne gutaju nakon mućkanja.

Soda bikarbona ima alkalna svojstva, odnosno neutralizuje kiselinu koja iritira bolne afte. Takođe, soda ubija bakterije u ustima i time pospješuje zalječenje. Neka dijete nekoliko puta dnevno mućka otopinu od jedne čajne kašičice sode bikarbone otopljene u pola šoljice mlake vode.

Žalfija je omiljeno sredstvo za ublažavanje većine oralnih bolesti jer brzo ubija viruse i bakterije i djeluje protivupalno. Ako se odlučite za ovu varijantu ispiranja tada skuvajte čaj od dvije čajne kašičice sušene žalfije ga ostavite da se potpuno ohladi. Dijete neka usta ispire nekoliko puta dnevno.

Premaz za ranice iz kućne radinosti

Popularno kokosovo ulje ima antimikrobna svojstva pa štapićem za uši ili čistim prstom na djetetove ranice nanesite debeli sloj ulja (koji će u ovo doba godina imati oblik masti) i postupak ponovite nekoliko puta dnevno. Budući da ima prepoznatljiv i ugodan ukus, ovaj premaz djeci neće smetati.

Isto možete pokušati i s domaćim medom koji ćete pomiješati s malo vode prije nanošenja na ranice. Njegova antibakterijska svojstva takođe će blagotvorno djelovati na bolnu sluznicu, a ove je tehnike najbolje upotrebljavati prije popodnevnog i noćnog spavanja kako pričanje, jedenje i pijenje ne bi ometalo djelovanje smjese.

Čajne kesice na bolne ranice

Crni čaj sadrži tanin koji ublažava bol pa mlaku kesicu od koje se pravio čaj dajte djetetu da prisloni na bolne regije. Ukusni korijen sladića ima antivirusna i antibakterijska svojstva pa ga djetetu ponudite nekoliko puta dnevno kao mlaki napitak, savjetujući mu da čaj prije gutanja nekoliko minuta zadrži u ustima.

Generalno, djetetu za vrijeme afti nudite što je više moguće tečnosti kako bi se usta ispirala prilikom svake konzumacije pića. Čaj od kamilice takođe će djelovati umirujuće na bolnu sluznicu. Važno je pripaziti da napitak nikako ne bude vruć.

Vitamin E

Ulje vitamina E dokazano ublažava simptome afti i ubrzava zacijeljenje. Ukoliko u apoteci ne možete naći ulje u kapima, najbolje je da razbijete jednu uljanu tabletu vitamina E pa je čistim prstima ili štapićem razmažete po djetetovim ranicama.

Izvor: Klinfo

Leave a Reply