Kako čitati djeci koja ne mogu da sjede mirno

citanjeaopako

PIŠE: Rache, blog A mother far from home 

Moje prvo dijete, djevojčica, voljela je da čita. Od malih nogu sjedela bi sa mnom i davala mi da joj čitam knjigu za knjigom. Pokazivale bismo prstima i smijale se i kako je bivala starija to se nikada nije promijenilo. Onda sam dobila dječake. I moji dječaci to nisu radili. Nerviralo bi me što moji sinovi ne žele da sjede u mom krilu dok im čitam i skoro da sam odustala dok nisam došla do veoma bitnog zaključka…

Samo zato što neće da sjede mirno, ne znači da ne vole da im se čita.

Kada sam to shvatila, drugačije sam postupala za vrijeme čitanja sa dječacima i sve se promijenilo. Sada moj skoro trogodišnjak i dijete od osamnaest mjeseci žele da sjede u mom krilu za vrijeme čitanja (nije da moraju) i dozvole mi da odjednom pročitam po nekoliko priča.

Uspjeh!

Evo kako da čitate djeci koja neće da sjede mirno

1. Ne tjerajte ih da sjede mirno.
Moji dječaci bi hodali, cupkali ili skakali oko stolice na kojoj sam sjedela dok čitam i iako nisu bili mirni, i dalje su slušali. Ne bih im dozvolila da razgovaraju ili viču ili prave lom, ali ne bih ni pokušavala da ih natjeram da mi sjede pored nogu ili u krilu. Došli bi da pogledaju sliku, nasmijali se, otišli i onda se vratili. Malo me je to nerviralo, ali tako je bilo i oni su uživali u tome.

2. Ometajte ih za vrijeme čitanja.
Zvuči kao nešto suprotno intuiciji, ali sam otkrila da davanjem nečeg čulnog djeci da rade, što je povezano sa temom, često im pomaže da se koncentrišu. Sin od 18 mjeseci sjedeo bi mi u krilu i ja bih cupkala. Da mene neko cupka u krilu i da pokušavam da se koncentrišem na knjigu, vjerovatno bih povratila, ali ne i moji sinovi! Možete im dati loptu ili da drže igračku koja ne pravi zvuke – ovo će im na neki način pomoći da oslobode misli i obrate pažnju.

3. Postavljajte mnogo pitanja.
Bilo da skaču oko vas ili su nemirni dok su u krilu, pokazujte na stranice knjige i postavljajte pitanja. Starijoj djeci postavljajte pitanja o radnji ili likovima kako biste započeli razgovor. Ako djeca počnu da vjeruju u knjigu ili priču, veće su šanse da će obraćati pažnju. Mlađu djecu možete da pitate kakve je nešto boje, koji zvuk pravi ili koji im je omiljeni dio stranice. Kod starije djece, nebo je granica.

4. Ne čitajte riječ po riječ.
Kada su moji dječaci bili mali i kada su zapravo napredovali u tome da obraćaju pažnju, trudila bih se da ne razvlačim priču. Pismenost se unaprjeđuje bilo kakvim čitanjem ili aktivnostima koje se zasnivaju na riječima, tako da je sažimanje stranice ili priče takođe dobro. Ponekad bih čitala dok ne osjetim da im je bilo dosta, onda bih tajno preskočila na jednu od poslednjih stranica da zaokružim priču. Ne mogu da kažem da su primijetili, ali nam je to dalo šansu da slavimo završetak knjige!

5. Dopustite im da odaberu knjigu.
Volim da pustim svoju djecu da odaberu knjigu zato što je mnogo veća šansa da će mi zapravo dopustiti da čitam ako su isprva bili zainteresovani. Moj sin sada hoće da sluša duge knjige o traktorima bez pravljenja velike drame, ali će zapaziti samo nekoliko stranica sestrine knjige Nensi Fensi prije nego što počne da skače oko nas. Što je razumljivo. Kako postaju stariji i počnete redovno da im čitate knjige za stariju djecu, zašto da ne obrnete raspored u tome koje dijete može da odabere knjigu? I ako stvarno ne uživaju u tome, ne forsirajte ih i ne rizikujte da im ostavite negativan utisak o svemu tome.

6. Nemojte da se iznervirate.
Znam da neke mame ne vole zauzetost i haos. Ako je vrijeme za čitanje, zamišljamo idealnu situaciju gdje svi tiho sjede sa rukama u krilu, obraćaju naročitu pažnju i ne ispuštaju ni glasa. To obično nije slučaj sa malom djecom, naročito kada imate nekoliko njih kojima istovremeno čitate. Ne dozvolite da čitanje postane dosadno time što ćete se iznervirati. Dani su dugi, ali, poslije svega, imajte na umu da će ovo vreme brzo proći!

Na kraju, čitanje je sjajna stvar! Čak i ako se vaši mališani ponašaju nezainteresovano, to ne znači da neće ubrzo postati zainteresovani ako uspijete ovo da im provučete. Dok definitivno postoje razvojne i akademske koristi čitanja, to je takođe odlična aktivnost koja povezuje porodicu, tako da nemojte da se brinete ukoliko u početku ne bude išlo. Nastavite i radite zajedno sa svojim djetetom kako biste ih upoznali sa velikom radošću dobre knjige.

Izvor: Moj pedijatar

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply