Developeri beterskih igara za djecu

igranje2

Foto: CaraDara

PIŠE: Cara Dara blog

Koliko prosječan roditelj, a naročito roditeljka provede vremena tražeći najbolju igru, kreativnu ideju ili savršen proizvod za svoje dijete? Mnogo. Bilo da su u pitanju pedagoške preporuke i načini vaspitanja ili marka vlažnih maramica (ako ih koristite jer i za to postoji  minum dva tabora!), traženje savjeta je neizbježno.

Mnogo smo se opteretili djecom. Teorija i praksa savremenih roditelja se najčešće svede na to da:

pratimo aktuelne psihološke trendove – Milivojević, Novaković, Montesori, mali Albert i njegov bijeli miš, taktike Japanaca, pristup djeci sa Zapadnog Timora. Nema kraja. Svaka mater k’o doktor nauka.

–  preispitujemo sebe i često smo skloni osjećaju krivice – Da li smo pogriješili? Da li smo trebali da podignemo ton ili samo obrvu? Da li smo mu posvetili dovoljno pažnje? Da nismo, ne daj bože, istraumirali dijete? Ima li nesposobnijeg roditelja od mene? Mamaaa!

mislimo da smo najpametniji – Potpuno neočekivano u odnosu na prethodnu stavku. Primamo savjete samo od persona sa zvučnim titulama. Stručnjaci kad kažu onda je tako. Savjete sopstvenih roditelja ne registrujemo, ignorišemo ili im se jednostavno, po inerciji, protivimo. Uostalom, da su ti naši roditelji bili čemu zar bismo mi ispali ovakvi?

Kad se prisjećam sopstvenog djetinjstva, a nikako to ne bi trebalo raditi jer se može desiti da upotrijebimo neku od vaspitnih metoda svojih roditelja koja nije maženje, ne mogu se sjetiti nekog valjanja po podu sa mamom i tatom. Bili su normalni, pazili me i mazili ali da su odmah nakon posla otresali mene sa sebe dok ja kmečim “Igraj se sa mnom!”, e tog nije bilo. Jednostavno, znao se red. Naravno, bilo je kmečanja ali mi se čini mnogo manje.

Što se tiče ovog, bradonja i ja smo potpuni promašaji. Nas obično dočeka to kmekanje i iako umorni, pokušavamo se posvetiti djeci, jer istina, stvarno malo vremena provodemo sa djecom. A nije nam uvijek do igre. Gledajući nas, shvatila sam da mi najčešće u periodu od pet poslijepodne razvijamo igre koje su zanimljive djeci, a odlične za nas umorne da ležimo ili sjedimo, a ako smo baš kreativni i da preklopimo malo.

Očigledno da nikad nećemo postati roditelji starog kova i da poslije ručka dobijemo pola sata mira u komadu. (Ovo je soft verzija jer je obično bilo u pitanju dva sata) i zato smo skontali par taktika ostajanja u ležećem položaju bez mnogo cimanja, a da smo na rasploganju djeci. Obično ih primjenjujemo u zimsko vrijeme kad je energija na dosta nižem nivou. Ne radimo mi ovo stalno. C.

Pritajeni tata, skrivena mama

Sve taktike se u jednom trenutku svedu na to da je jedno od nas bačeno djeci dok se drugo zavlači po ćoškovima, sklanjajući se iz vidokruga. Budemo mi oboje satjerani u ćošak, ali uvijek jedno vuče akciju. Kad smo oboje u igri, najčešće se razbudimo pa ove taktike nisu više potrebne jer se i sami zaigramo sa njih dvoje.

Šta je moguće raditi sa djecom dok se beteriš?

Roditelj – radna površina

Našoj bandi, kao i svačijoj drugoj je bitno da su uz nas. Da se dodirujemo, da budemo blizu i ako baš moramo u tim trenucima kada bismo mi meditirali, da pričamo. Zato je ova taktika odlična. Nažalost, fotografija nemamo, upravo zbog te mrljavosti, a stvar izgleda vrlo jednostavno. Date djetetu naljepnice (O, drage naljepnice!) i neće mu dugo trebati da mjesto predviđeno za lijepljenje uskoro postane vaša ruka, noga, čelo, obraz. I dobro. Ako će mi to dati mogućnosti da 10 minuta preklopim, a dijete učiniti sretnim, može! Bilo je pokušaja i crtanja flomasterom, ali hej, imamo i mi granice!

Naljepnice su super čak i ako ne služite kao radna površina. Prava stvar.

Druga opcija kad je roditeljsko mrlinanje neophodno u istoj mjeri kao igranje sa djecom su autići. Tata ili mama auto-put. Vozi po meni, dok ja “samo malo žmirim”. Nikakav problem.

Ova taktika vam pruža razne pogodnosti u zavisnosti od afiniteta djeteta (naravno) i tolerancije roditelja.

“Aha” taktika

Negdje u periodu prije “žmirenja na 10 minuta” ili pri samom kraju meditacije,”aha” taktika je odlična za izvlačenje iz rukava.

Podrazumijeva potvrđivanje svega i svačega što izađe iz djetetovih usta.

Mogu li uzeti flomastere? Aha.

Mogu li se igrati sa ovim? Aha.

Mogu li gledati crtani? Aha.

Mogu li te malo ošišati?

pitaj tatu/mamu! Taktika pitaju mamu/tatu obično ide uz  ovo “aha” i koristi se u slučaju prebacivanja odgovornosti, skretanja pažnje djetetu, spavanja.

Bebi se spava

Odlična taktika koja se nažalost, vrlo kratko može koristiti. Bebe su uspavljive i brzo se uđe u fazon “SPAVA SAMO NA MENI” ili “PROBUDIĆE SE AKO JE POMJERIM”. Divna prošla vremena.

Loptice

ili dijete-kuče igra. Kad se već pridignite ili dok blenete u tv, loptice su odlična stvar. U zadnjih par dana, oboma bacamo loptice i njima super. Mi bacimo, Seka donese, T-rex nekad njoj da, nekad nama, nekad se otima. Zavisi. Ali mir je kupljen. Živio mir!

Tu su još i: bojice, glina, plastelin, riža, makarone (neskuvane, naravno), ladica sa plastikom. Ima dosta mogućnosti za ležećki izdržati povratak kući i nastavak dana. Bitno je samo pustiti ih da ti jašu po glavi.

Kako napreduje vaš developing?

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply