Kako imati više strpljenja s djecom?

strpljenje

Postoji li univerzalno pravilo koje vam može pomoći da imate više strpljenja s djecom, posebno onom predškolskog uzrasta?

Možda pravilo ne postoji, ali bolje rečeno, postoji savjet – živite u sadašnjosti. Dok to zaista zvuči kao još jedan od savjeta koji ne funkcioniše i nema smisla, razmislite za početak koji su najčešći razlozi zbog čega nemate strpljenja s djecom?

Najčešće se radi o tome da se vama žuri i želite nešto da obavite na vrijeme, a ona vas ne slušaju, ili vas jednostavno generalno ignorišu vaša naređenja, ponašaju se nevaspitano, ma šta rekli nikada to ne učine i tako dalje.

Ali kako vam može tu pomoći da živite u sadašnjosti? To znači da se prije nego što izgubite strpljenje, sjetite da se radi o djeci. Ne radi se o malim robotima koji rade sve što im vi kažete, ali ni „Malcima“ koji žive za to da vas izluđuju. Vaša djeca su mala ljudska bića koja samo žele živjeti onako kako im najbolje odgovara.

Naravno, uvijek treba znati povući granicu i im ne dopuštati da rade što hoće, ali prije nego što izgubite živce pogledajte svijet iz njihove perspektive. Njima nisu važne vaše dnevne obaveze, oni ne znaju da vam je danas bio stresan dan, i nije im važno što vas boli glava i jednostavno niste raspoloženi. Na primjer, u šetnji ili vožnji biciklom, mala djeca žele da uživaju u istraživanju i provođenju vremena sa svojim roditeljima. Pokušajte se uživjeti u taj trenutak i donekle probajte gledati svijet kroz dječje oči.

Kada to učinite, počećete prihvatati da su djeca samo djeca, osjećaćete se opuštenije, uživati i smijati s njima. Zato kada shvatite da nemate strpljenja, posebno s mlađim djetetom, zapitajte se imate li opravdani razlog za to ili ste jednostavno zaboravili da djeca imaju svoj pogled na život i obaveze, a ne vaš… Mnogo lakše ćete podnositi svakodnevne situacije i lakše razumjeti dijete i na kraju imati više strpljenja.

Izvor: Index.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply