Bljuckanje – kako ga ublažiti?

bljuckanje

Nakon svakog obroka vaša bebica puno bljucka? Uzglavlje joj je stalno mokro pa se ponekada zapitate je li išta od vašeg mlijeka ostalo u bebinom želucu, je li gladna i trebalo bi da je ponovo nahranite? Ne brinite se. Bljuckanje je uobičajena pojava. Čak 65 odsto beba povremeno povrati malu količinu mlijeka, posebno prilikom podrigivanja nakon obroka. Neke bebe povrate velik dio svakog obroka. To izbacivanje mlijeka samo po sebi nije opasno, a postoje i mali trikovi kojima ga možete ublažiti.

Zašto bebe bljuckaju?

Kod bebica mišić koji zatvara gornji dio želuca jednostavno ne zadržava hranu tako dobro kao kod veće djece ili odraslih. U tom uzrastu mišić je još nezreo i zatvaranje je nepotpuno, pa se mlijeko (tečno, rijetko usireno) nakon podoja jednostavno izlije iz želuca u jednjak i usta bebe – bez ikakva znaka mučnine. Svako kretanje može izazvati bljuckanje: kada roditelji energičnim drmanjem i pretjeranim tapšanjem djeteta pokušaju izazvati podrigivanje, prejako stezanje djeteta, sami pokreti želuca bebe ili ako se dijete nakon hranjenja prebrzo stavi u ležeći položaj.

Iako vam se čini da je količina izbačenog mlijeka velika, to obično nije slučaj jer s mlijekom beba izbaci i dio sline i probavnih sokova. Ako vas zabrinjava količina mlijeka koju dijete bljucne, namjerno prolijte pet mililitara mlijeka ili vode, tako da imate s čim uporediti. Iznenadiće vas koliku mrlju ostavi tako mala količina tečnosti. Neka djeca nakon svakog hranjenja bljucnu malo mlijeka, druga bljuckaju obilnije i to više puta nakon obroka. Ali ako dijete redovno puni pelene (a vi mu uz mlijeko ne dajete vodu) i ako normalno dobija na težini, budite sigurni da vaša beba ne gubi više mlijeka nego što sebi može priuštiti.

Koji su najčešći razlozi obilnijeg bljuckanja i kako ga ublažiti?

Dijete je možda pojelo previše mlijeka i želudac mu je preopterećen, pa jednostavno izbacuje višak. Nema potrebe da ga odmah ponovno hranite, pustite da mu se želudac smiri. Inače, češća hranjenja i manji obroci mogu smanjiti bljuckanje.

Neka djeca pri obroku progutaju toliko vazduha da im se želudac neugodno rastegne prije nego što se zasite mlijeka. Ako je vaša beba takva halapljivica, prekinite dojenje i podignite je kako bi izbacila višak vazduha i oslobodila mjesto za nastavak hranjenja. Držite je uspravno minut ili dva dok ne podrigne pa nastavite s hranjenjem. Kad beba osjeti potrebu za podrigivanjem, prestaće sisati, možda će ispustiti dojku ili cuclu i postaće nemirna. Ako vidite da dijete zadovoljno sisa, nema potrebe za prekidanjem podoja da bi podrignulo. Ne osjeća nelagodu i treba ga pustiti da jede na miru.

  • Ako beba jede u ležećem položaju, vazduh se ne može podići iznad mlijeka. Pokušajte dijete držati malo uspravnije dok dojite.
  • Ako previše premještate dijete u rukama nakon hranjenja, mlijeko i vazduh će se izmiješati, pa beba neće imati izbora nego izbaciti oboje. Budući da se mišić između jednjaka i želuca ponaša kao boca na kojoj čep nije dobro pričvršćen, posebno ako se nagne i protrese, sadržaj se lako izlije. Zato nježno i pažljivo držite dijete nakon hranjenja. Treba ga polako podignuti u uspravan položaj. Naslonite ga na svoje rame i neka tako ostane oko 20 minuta. Dijete ne mora podrignuti ako nije progutalo previše vazduha ali taj će položaj smanjiti učestalo bljuckanje.
  • Ako je dijete previše plakalo čekajući da ga nahranite ili ste prekinuli hranjenje misleći da treba da podrigne dok je ono htjelo da sisaa, želudac mu se napunio velikom količinom vazduha. Izbjegavajte takve situacije.
  • Bočicu ste držali previše ravno, pa cucla nije bila stalno ispunjena mlijekom. To znači da je između svaka dva gutljaja mlijeka beba progutala i nešto vazduha, koji se u želucu pomiješao s mlijekom. Držite bočicu uspravno da duda cijelo vrijeme bude ispunjena mlijekom.
  • Ako je rupica na cucli premalena, dijete mora jako vući, gutajući sa svakim gutljajem mlijeka i određenu količinu vazduha. Okrenite bočicu naopako i provjerite teče li mlijeko kroz rupicu brzinom od nekoliko kapi u sekundi. Ne radite to s vodom jer je rjeđa pa teče brže nego mlijeko.

Razlika između bljuckanja i povraćanja

Bljuckanje ne treba zamijeniti s povraćanjem, koje se ponekada može javiti kod svakog odojčeta i ne mora značiti poremećaj ako dijete dobro napreduje. Kod bljuckanja se određena količina mlijeka samo izlije iz djetetovih usta, ali ako je riječ o povraćanju, želučani se sadržaj forsirano izbaci i neugodnog je kiselkastog mirisa (na užegli maslac).

Ako dijete povraća i ne dobija na težini ili je nemirno, plačljivo, ako dobije proliv… treba se posavjetovati s pedijatrom i naći uzrok. Iznenadno povraćanje, i uz manje povišenje temperature, može biti znak ozbiljne bolesti (sepsa, meningitis), a ponavljano (eksplozivno) povraćanje, ono u mlazu, može značiti prepreku u prolaženju želučanog sadržaja (stenoza pilorusa). To znači da postoji suženje na mjestu gdje se spajaju želudac i crijeva, pa se mlijeko vraća jer ne može proći, što dovodi do dehidracije i slabog napredovanja djeteta. Češće se javlja kod dječaka nego djevojčica, a može se lako i trajno riješiti manjom hirurškom intervencijom.

Kada nas bljuckanje treba da zabrine?

Često bljuckanje ili povraćanje, posebno bljuckanje više od jednog sata nakon obroka ili bljuckanje u uzrastu kada je ono već trebalo da prestane može značiti i pojavu gastroezofagealnog refluksa. Ta neugodna pojava, koja se javlja kod oko dva odsto djece i češće kod nedonoščadi, a može vašem djetetu izazvati značajne poteškoće, madae sama po sebi nestane do navršene prve godine.

Problem ne znači ozbiljnu bolest, ali ga ne treba potcijeniti. Gastroezofagealni refluks znači vraćanje želučanog sadržaja u jednjak; mlijeko pomiješano sa želučanom kiselinom oštećuje sluznicu, pa se ćelije upale. Zbog toga gutanje za dijete postaje neugodno, pa čak i bolno. Mogu se javiti simptomi poput bola, razdražljivosti, neprekidnog ili naglog plača, odbijanja hrane ili prihvatanja male količine iako je beba gladna, čestog buđenja djeteta, zadaha iz usta, gubitka težine, problema s disanjem… Pravilnom dijagnozom i liječenjem stanje se popravlja.

Svakako nemojte paničiti. Sve dok je vaša beba zadovoljna, mirna i dok dobro napreduje – neka vas često bljuckanje ne uzrujava.

Izvor: Roditelji.hr

Leave a Reply