Krajem decembra radionice Jedite slatko jer je zdravo

zdraviobroci

U Podgorici će krajem decembra početi serija radionica Jedite slatko jer je zdravo, čiji je cilj da se pomogne prvenstveno roditeljima u očuvanju i prevenciji zdravlja djece.

“Prepoznajući uticaj koji nepravilna ishrana ima na populaciju, održaćemo seriju radionica na kojima će se iznositi važnost unošenja voća i povrća u organizam, i kako na brz i jednostavan način napraviti kolače, pudinge, sladolede i ostale poslastice od voća. Sve što se bude pravilo na radionici biće sirovo bez dodatka šećera, jaja, brašna, mlijeka, ulja, i neće biti termički obrađivano i sa aditivima”, kaže organizatorka radionica Danijela Popović iz Zdrawih kolača.

Danijela Popović ukazuje na podatke Internacionalne dijabetološke federacije, u Crnoj Gori prema kojima 10 odsto stanovništva ima dijabetes, odnosno 53 hiljade, i na osnovu broja oboljeljelih naša zemlja se nalazi na drugom mjestu u Evropi. Svaki osmi građanin stariji od 20 godina u stanju e dijabetesa, dok svaki 23 ima dijabetes, a da to ne zna.

“Zabrinjavajuće je što je sve veći broj djece uzrasta od 3 do 5 godina, koji obolijevaju od dijabetesa. Razlog za ovo se navodi kao sve dominantniji uticaj nezdravog načina života,odnosno nepravilna ishrana, svakodnevna izloženost stresu i brojne virusne infekcije. Ono što je alarmantno i zabrinjavajuće je da se kod djece u posljednje vrijeme javljaju bolesti koje su se ranije javljale isključivo u odraslom dobu – povišen pritisak, deformiteti koštanog sistema, masna jetra, hroničan umor…”, navodi Popović.

Prema njenim riječima, slatkisi su obavezni kod djece, i veoma često su zastupljeni u prekomjernim količinama, za razliku od voća i povrća.

Na radionici će roditelji moći da saznaju kako da obavezne slatkiše zamijene sa obaveznim slatkim voćem? Kako da obavezne prazne šećere zamijene zdravim hranljivim šećerima? Dobiće odgovore i na pitanja koliko je djeci dovoljno slatkiša ili koja je to količina koju im treba nuditi?

Namjera i cilj radionice je pribljižiti roditeljima, a i svim zainteresovanim, na koji način napraviti balans i zamijeniti unos štetnih i praznih šećera sa voćem i zdravim šećerima u organizam, i na taj način obezbijediti dovoljan unos slatkiša za koje djecu ne trebate ograničavati.

Radionice će sadržati teorijski i praktični dio. U teorijskom dijelu biće govoreno o sirovoj ishrani, njenom uticaju na organizam, na pripremu i kombinovanje namirnica, dok će u praktičnom dijelu biti obrađeno 5 do 8 recepata. Akcenat će biti na osnovnom principu pravljenja sirovih namirnica i smjernice na koji način roditelji mogu sami da sami da osmisle i naparave nove recepte po sopstvenom ukusu i senzibilitetu.

“Izuzetno je važno djecu od malena učiti o pravilnoj ishrani. Jer, navike koje stičemo u djetinjstvu oblikuju naš život. Unos svježeg voća i povrća utiče povoljno na razvoj djeteta, djeca bolje pamte, imaju bolju koncentraciju u školi, raspoloženija su, snažnija, otpornija na viruse i imaju više energije”, podsjeća Popović.

Prva od šest radionica je najavljena za 20. decembar. Za prisustvi na svih šest radionica će se plaćati 13 eura. Jedan od posjetilaca odnosno posjetiteljki portala će u toku ove sedmice imati mogućnost da dobije na poklon jednu pretplatu za svih šest radionica.

Zbog ograničenog broja mjesta rezervacije su neophodne, a više detalja pročitajte ovdje.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply