Apeluju na roditelje da ne dozvole djeci upotrebu pirotehnike

petarda

Ljekari Doma zdravlja Podgorica apelovali su na roditelje da ne dozvoljavaju djeci korišćenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava, kao i da narednih dana, u susret novogodišnjim i božićnim praznicima strogo kontrolišu djecu.

“Proteklih godina bilježi se rast djece, ali i odraslih koji stradaju od petardi i sličnih pirotečnih sredstava, a posebno brine činjenica da je medju povrijedjenima i onih sa trajnim invaliditetom”, kažu u Domu zdravlja.

Poseban apel upućuju roditeljima da spriječe dovođenje u opasan zdravstveni rizik sopstvenu i drugu djecu kupovinom i korištenjem navedenih, opasnih i djeci neprimjerenih sredstava.

Statistika ukazuje da se najčešće povređuju djeca starosti između pet i sedam godina, a od posljedica petardi najčešće invalidi postaju adolescenti od 14 do 18 godina.

“Stradaju šake, dijelovi šaka, prsti, djelovi lica. Riječ je o dubokim povredama u kombinaciji sa opekotinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, nerve, tetive…Liječenja traju mjesecima..”, upozoravaju ljekari.

Povrede su različite, od onih lakšeg stepena, poput opekotina, ogrebotina i razderotina, do ozbiljnih opekotina kože, naročito na rukama. Moguće su i rane na ekstremitetima, licu i očima.Oči najčešće stradaju od opekotina i čestica raketa i petardi. Nisu rijetke ni traumatske amputacije prstiju. Povrede od petardi mogu dovesti i do trajnog gubitka vida.

Petarde pored drugih hemijskih sastojaka, sadrže otrovni selen. Nakon eksplozije, u vazduhu se talože otrovni gasovi koje udišemo i koji ostavljaju posljedice po naše zdravlje.

Prva pomoć kod opekotina prouzrokovanih pirotehničkim sredstvima

Kako su najčešće prouzrokovane povrede opekotine različitih stepena, ozlijeđeno mjesto treba hladiti pod mlazom vode ili omotati mokrim peškirom.

Hlađenje usporava i zaustavlja dalje uništavanje tkiva i širenje ozljede na dublja tkiva. Ni u kom slučaju na ranu se ne smije stavljati led. Ozlijedjeno mjesto treba sterilno previti (gazom) i obavezno se javiti ljekaru.

“Roditelji budite primjer svojoj djeci i ne poklanjajte im ono od čega mogu stradati. Djeca ne doživljavaju petarde opasnim ukoliko ih vi koristite”, poručuju iz Doma zdravlja roditeljima. “Budite odgovorni i ne potcijenjujte dječiju radoznalost za pirotehniku, ukažite im na moguće posljedice, najčešće ranjavanje”.

Izvor: Dom zdravlja Podgorica

Leave a Reply