Naknade za oko deset hiljada majki

mps

Pravo na doživotne mjesečne naknade od januara moglo bi da ostvari svega oko 10 hiljada žena, od kojih je najveći broj ili oko sedam hiljada onih koje su preko 15 godine bile nezaposlene na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Ministarka rada Zorica Kovačević danas je na konferenciji za medije kazala da će zainteresovani korisnici već sjutra, ili u srijedu , kada u Službenom listu izađe Pravilnik, moći da pođu u Centar za socijalni rad i informišu se o prijavljivanju.

Pravo na doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu od 330 eura imaju majke koje su rodile troje djece, odnosno četvoro i više djece, a koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža.

S druge strane, majke sa troje i više djece koje su na Birou Zavoda bile 15 i više godina primaće 193 eura.

Roditelji, odnosno njegovatelji djeteta koje je korisnik lične invalidnine, primaće 193 eura mjesečno, a djeca zadržavaju pravo na ličnu invalidninu.

Oni koji njeguju i brinu o dvoje ili više djece sa smetnjama u razvoju, od kojih je najmanje jedno korisnik lične invalidnine, imaju naknadu od 193 eura za svako dijete pojedinačno.

Prva isplata doživotnih mjesečnih naknada biće 20. februara, a iz Budžeta za 2016. godinu u tu svrhu predviđeno je 15 miliona eura.

Da bi se majke koje ispunjavaju uslove prijavile, moraju u Centar za socijalni rad da donesu izvod iz matične knjige rođenih za svako dijete, dokaz o radnom stažu iz Fonda Penzijsko-invalidnog osiguranja (PIO), dokaz da nijesu obveznik kod Poreske uprave (da nijesu zaposlene), kao i dokaz da ne ostvaruju pravo na penziju.

Majke koje su na Birou provele 15 i više godina, a imaju najmanje troje djece, moraće takođe da donesu izvode iz matične knjige rođenih, dokaz o dužini vođenja na evidenciji nezaposlenih i dokaz da su nezaposlene iz Zavoda za zapošljavanje, kao i  da ne primaju penziju (Iz Fonda PIO).

Kovačevićeva je ponovila da žene koje ispunjavaju uslov moraju da se odluče između naknade i plate, odnosno penzije i naknade.

Direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu Goran Kuševija objasnio je da penzionerke, koje ispunjavaju navedene uslove, mogu da suspenduju penziju kod Fonda PIO, kako bi mogle da se prijave za doživotne mjesečne naknade.

Kovačević je rekla da će korisnici imati zdravstveno i socijalno osiguranje, ali neće moći da podižu kredite i kupuju na rate, jer mjesečne naknade ne mogu biti sredstvo naplate.

Ona je pojasnila da budući korisnici moraju da samostalno odu u Fond PIO i uzmu dokaz o stažu, kao i da najviše problema očekuju zbog toga što poslodavci nijesu uplaćivali radni staž zaposlenima.

Usvojena djeca računaju se kao rođena i majke koje brinu o njima mogu se prijaviti za mjesečnu naknadu, pojašnjeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Kovačević je odgovorila da se mogu prijaviti i majke čija su djeca preminula, ako dostave izvod iz matične knjige rođenih.

Ona je kazala da je za doživotne mjesečne naknade zainteresovan veliki broj žena iz prosvjete i zdravstva, koje prekidaju radni odnos, čime će se otvoriti i nova radna mjesta.

Kazala je i da zaposlene u lokalnim samoupravama sa sjevera Crne Gore, gdje je proglašen tehnološki višak, prekidaju radni odnos i uzimaju otpremnine od 15.000 eura, kako bi se prijavile za naknade.

Kuševija je rekao da se u radni staž računa i onaj stečen u inostranstvu, kao i da majke koje primaju penziju iz inostranstva mogu da se prijave za mjesečne naknade.

Izvor: Vijesti

Comments

  1. A sta je sa majkama koje imaju troje ili cetvoro ili vise djece a nikako zbog godina starosti nemogu imati tih 15 god na birou,sram ih bilo…Pa dok steknu uslov za tu nadoknadu doci ce neki politicari i izglasati neki drugi zakon,stoka!!!!

  2. Ispraviti mi ne mozemo nista,jer su mlade majke i mlade zene koje imaju troje i vise djece u manjini u ovoj drzavi,a akcenat je stavljen na starije zene koje imaju ili penziju ili platu,i tek mali br njih ima manje primanje od ovog sto oni daju,tako da ce se malo njih odreci svog primanja zarad ovog sranja….I sad oni kao misle na nas a znaju odlicno da ovi uslovi malo kome odgovaraju…

  3. Nista nisu sa ovim objasnili.Majke koje imaju troje djece ili 15godina staza ili 25godina.Pa u birou 15godina ali u birou neprekidno,jer ako je neka bila npr bila 5godina,pa jos 3,pa nije bila pa opet se prijavila na birou ne dobija nista.Samo one koje su neprekidno bile 15godina prijavljene na birou.A takvih je malo.Zato ovdje nista nije objasnjeno.Jer ako bi dobro htjeli objasnitit,onda bi trebali reci npr ovako.Sve majke koje imaju npr 5godina staza i ovoliko na birou dobice ovoliko.Dali se priznaje kad nije bila na birou zaredom 15godina nego sa prekidima.Dali se moze povezati staz i biro i jos puno drugih informacija.I samo kazu nejasno nam je jer niko nema ovaj zakon.Sramota je sto ne znaju jasno da ovo iznjasne.Jer troje djece ima dosta zena u crnoj gori a nece oni dati svakoj majci sa troje djece to sigurno.A normalno da niko nece napustiti posao ako ima veca primanja za ovakvu penziju,ali ima dosta koje nisu radile pa bi im ovo dobro doslo.Zamolio bih ove koje treba da objasne da su jasniji i konkretniji i da izadju na tv ili da objasne u novinama konkretno sta majkama treba da bi ovo ostvarile!

  4. Kao prvo ova planirana sredstva nisu dovoljna jer broj zena koji ispunjava ovaj uslov je daleko veci! Svaka cast zenama koje imaju 15 godina ili 25 godina staza, uz to imaju troje ili cetvoro djece. Nikako mi nije jasno da zene koje nikada nisu radile, nisu htjele raditi.(Odbijale su svaki vid radnog angazovanja, obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije…) Prijavljivale su se na Biro iskljucivo radi socijalnog primanja. Njihova djeca prilikom upisa u vrtic bila su prva na listi ( dok su oba roditelja koja su radila muku mucila da upisu djecu u vrtic). Uz to placali su samo 50%. I iste te zene sada ce ostvariti pravo na nadoknadu. Uz to njihov ce muz primati socijalno, jer oni su se “kao” davno razveli upravo zbog tog socijalnog primanja. Gdje su u ovom zakonu majke koje rade, koje ostavljaju djecu kuci, da bi zaradile za osnovne zivotne potrebe? Gdje su u ovom Zakonu majke koje djeca cekaju sa posla??? Zar to sto sam majka i sto imam dvoje djece, uz to radim, manje vrijedim u odnosu na sve one majke koje nikada nisu zeljele raditi??? Zar da radim 35 godina za penziju manju od ove nadoknade? Je li to u redu?

  5. Zaposlene majke sa 1 ili 2 djeteta,i one zene koje nazalost ne mogu da rode,placaju porez drzavi od kojeg ce da finansiraju te naknade,a kad ostanu bez posla,one su zene petog reda.Ona sto nema dana staza,jer je vjeciti student npr,bolje prodje nego ona koja je sve zavrsavala po ps kako se kaze.Afirmisete nerad,diskriminaciju.Sledece je da gej parovi dobju naknadu,jer afirmisu ljubav!!!I Vlast i opozicija ,nema razlike!A ove sto pitaju da li imaju pravo sa 3 i vise djece,treba im i ovu naknadu dati beneficiranu,jer su ogranicene.

  6. Majka nije majka ako ne rodi 3 ili više djece.To je diskriminacija.Pravda za majke!pravda za zene sa 1 ili 2 djeteta koje placaju porez drzavi od kojih ce da finansiraju ove nadoknade!

  7. Ja sam za ZA,ali samo za one majke sa troje i više djece,a nijesu imale mogućnost zapošljavanja,a PROTIV sam za one žene koje još rade a pri tom imaju odraslu djecu,pa čak i unučad, stoga neka i dalje rade ,do kraja radnog vijeka.Pozdravljam ovu odluku ,mada sumnjam da ce biti pravedna i pravilno rasporedjena. !

  8. Ja sam za, ali samo one koje ju posteno odradile a ne one koje su na birou reda radi. Na racun drzave sve vrijeme pa sad i penzija. Nije posteno prema majkama koje imaju dvoje dijece i u cekaju oba uslova za penziju. Ja sam otisla u penziju sa oba uslova i imam dvoje dijece. Nikad dana bolovanja sem trusnickog. Penzija 200€. Trideset sest godina uplacivala penziono i ni dana na racun drzave. Znaci neke gospodje kojima nije palo na pamet da se potrude i rade vec samo kukaju da posla nema treba da imaju penziju kao mi sa posteno odradjenim radnim vijekom. Sramota

Leave a Reply