Šta je važno da znate o dioptrijskim naočarima kod djece?

naocare

Dječiji vid se intenzivno razvija tokom prvih pet godina. Neke preglede vida ljekar obavlja odmah po rođenju, a nakon prvog rođendana slijede redovne i vanredne kontrole vida.

Veoma je važno da se one ne preskaču, zato što je prekasno da se neki pregledi obave nakon napunjene pete godine. To vam može djelovati čudno,  ali nakon toga mozak „nauči“ da vidi nejasno, pa nošenje naočara ne pomaže.

Ukoliko ste roditelj prevremeno rođene bebe kontrole kod oftalmologa su česte i pomno se prati razvoj dječijeg vida. Ukoliko je vaše dijete terminski rođena beba bez većih komplikacija, potrebno je da odvedete svog mališana na vanredan oftlamološki pregled ukoliko:

  • Pri igranju drži igračke pred nosom;
  • Često nalijeće na predmete i ćoškove, čak i kada se kreće po poznatom prostoru;
  • Često čkilji ili naginje glavu na jednu stranu dok gleda u neki predmet;
  • Starija djeca se žale na umor ili glavobolju;
  • Gleda razroko (ne odnosi se na bebe) ili su zenice različite veličine.

Pripremite dijete za oftalmološki pregled

Kako kompletan oftalmološki pregled podrazumijeva „širenje zenica“  bilo bi dobro da svoje dijete pripremite na to. Kao i obično, igra je najbolji, najjednostavniji i djetetu najbliži način za prezentaciju novih i nepoznatih stvari. Mami ili tati kanuti kap prokuvane vode u oko (stvarno ili kao-kao), da se oko opere i bude čisto, tako da dijete vidi da je to zabavan, a ne traumatičan postupak. Nakon toga „oprati okice“ drugom roditelju, lutki, medi, Spajdermenu, dinosaurusu… svim važnijim igračkama redom. Zatim nekome od njih staviti naočare da bolje vidi i bude lijep/a. Glasno i naglašeno se diviti ljepoti naočara.

Sem pripreme za sam pregled, ovo predstavlja i pripremu za nošenje naočara koje djetetu mogu biti potrebne.  Roditeljima je često teško kada njihova veoma mala djeca moraju da nose naoučare i pitaju se da li će mališani to željeti. Nekako je veći problem roditeljima, nego djeci. Kada mališani vide koliko im je lakše da gledaju i sami će željeti da nose naočari. Ako je u pitanju predškolac, moguće je da je zabrinut/a zbog zadirkivanja i reakcija okoline. Stručnjaci savjetuju da je u tom trenutku važno pokazati saosjećanje, i mada se sa time slažem, ako do sada niste – ovo je prava prilika da naučite svoje dijete pristupu Ja sam OK, ti si Ok i tome da je svako „nekakav“. Da bi svi voljeli da budu kao nacrtani, ali da smo svi mi istinski lijepi baš zbog toga što se razlikujemo. Neko je visok, neko nizak, neko nosi naočari, neko ima plave oči… i sve je to potpuno u redu. Ključna stvar kod ovakvog pristupa je da ga se i sam roditelj pridržava.  A ako vam usvajanje novih životnih stavova ne ide onoliko brzo koliko biste željeli, razmislite da za početak i vi počnete da nosite naočari, bez dioptrije, naravno. Dijete predškolskog uzrasta već zna da se sve porodice po nečemu razlikuju, a ovako će imati snažan osjećaj zajedništva sa vama.

 Kako izabrati pravi okvir

Pravi okvir vi  birate samo ako je vaše dijete veoma malo, ili ako su vam finansije izuzetno ograničene. Čak i tada, pokušajte da omogućite djetetu da bira makar između dva modela. Ukoliko samo odabere naočare, manja je vjerovatnoća da će osjećati neprijatnost dok ih nosi.

Ukoliko je vaše dijete veoma malo (ili još beba), Aleksandra preporučuje silikonski ram – najsavitljiviji je i ne žulja dijete.  Ističe da je kvalitet rama najčešće vezan za cijenu, ali ne i za trajnost. Čak i kvalitetni, skupo plaćeni ram se u igri može iskriviti ili slomiti.

Kada se radi o manjim dioptrijama, ne postoje ograničenja vezana za izbor rama, dok se kod većih dioptrija preporučuju manji ramovi. Mogu biti i metalni, ali su se plastični najbolje pokazali u praksi.

Osim izgleda rama, posebnu pažnju posvetite odabiru prave veličine. Potrebno je da ram dobro stoji na nosu, da ručke rama ne klize ili ne spadaju pri saginjanju glave.  Nešto skuplja, ali i ugodnija solucija za nošenje su ramovi sa „fleksom“ na korjenu ručke.

A kako izabrati oftalmološka sočiva (poznatija kao “stakla”)?

Ono sto je jako važno, oftalmološka sočiva treba da budu od plastike, nikako od stakla. Mihailo posebno preporučuje da sočiva budu organska (vrsta plastike), a ne mineralna, zbog prirode loma i opasnosti od povreda.

Druga važna stvar su zaštite koje roditelj treba da odabere. Antirefleks  je jedna od njih, po mogućnosti u poboljšanoj verziji (višeslojni antirefleks-HSC), koji ujedno sadrži i sloj za umanjeno grebanje i sloj za brže odmagljivanje. Drugi zaštitni sloj je ERP ili STAR DUST, koji je veoma važan u preveneciji negativnog uticaja kompijuterskog zračenja, kao i svih drugih zračenja koja su prisutna svuda oko nas. Najbolje što možete da odaberete za svoje mališane je Openvision plastika,koja ima prošireno vidno polje, i deci omogućava lakše navikavanje na naočare, i mnogo komforniji osjećaj pri nošenju.

I na kraju, stručnjaci smatraju da ne postoji medicinska potreba da mališani imaju više od jednog para naočara, kao ni bilo kakav razlog za ograničenje (sem finansijskog) ukoliko djeca ili roditelji žele da imaju više pari.

Izvor: Moj pedijatar

Leave a Reply