Radiće zajedno na većem stepenu saobraćajne kulture

memorandum

Nevladine organizacije Alfa centar, Udruženje Roditelji i Međunarodna policijska asocijacija (IPA) – sekcija Crna Gora, obavezali su se danas da će zajedno raditi na unaprjeđivanju bezbjednost saobraćaja o čemu su i potpisali memorandum o saradnji.

“Potpisivanjem ovom memoranduma obavezali smo se da ćemo zajedničkim aktivnosti unaprjeđivati bezbjednost saobraćaja sve do ispunjenja naše konačne misije a to je smanjenje saobraćajnih nesreća na crnogorskih drumovima, poštovanje zakonskih normi i podizanje nivoa saobraćajne kulture koja je na jako niskom nivou”, kazala je koordinatorka oblasti bezbjednosti saobraćaja u Alfa centru Nada Radović.

Ove organizacije, kako je dodala, žele da stvore ambijent u kojem će se građani osjećati bezbjedno, a  otvorene su i za saradnju sa drugim NVO, institucijama, privrednim subjektima i pojedincima.

Podsjetila je da ta NVO organizuje edukativne časove za predškolce i učenike nižih razreda osnovnih škola, kako u gradskom, tako i u prigradskom području opštine Nikšić, sa ciljem da utiču na formiranje generacije koja će biti pravilno edukovana iz oblasti saobraćaja, jer se saobraćajna kultura uči od malih nogu. U toku su, kazala je Radović, pregovori o zajedničkim aktivnostima sa međunarodnim organizacijama koje se bave sličnom problematikom.

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović, kazala je da je edukacija roditelja iz oblasti saobraćaja jako bitna jer su često djeca informisanija od njih i bolje poznaju saobraćajne propise.

“Ovo će nam biti još jedan podstrek da na edukaciji roditelja radimo još više”, kazala je Mihailović i podsjetila da se početak njihovog rada poklopio sa izmjenama Zakona o saobraćaju i obavezi korišćenja auto sjedišta za djecu.

“Kada pričamo o bezbjednosti u saobraćaju nama ta oblast jeste bitna jer se trudimo da roditelje informišemo ne samo na zakonsku obavezu korišćenja auto sjedišta, već i da je to važno za bezbjednost njihove djece i njih samih, pa smo jedan dio rada usmjerili na tu problematiku”, kazala je Mihailović i dodala da se u Crnoj Gori auto sjedišta i pojasevi ne koriste u dovoljnoj mjeri, kada su djeca u pitanju.

Vojislav Dragović, predsjednik Međunarodne policijske asocijacije koja funkcioniše dvije godine i obuhvata preko 700 aktivnih i penzionisanih policajaca, kazao je da je potpisivanje memoranduma prilika da unaprijede aktivnosti koje su i do sada radili kada je u pitanju problematika bezbjednosti saobraćaja.

“Riječ je o aktuelnoj problematici koja nažalost odnosi ljudske živote i koliko god radili po ovom pitanju i koliko god institucija bude željelo da se uključi svi su dobrodošli kako bi smanjili problematiku koja se dešava”, kazao je Dragović.

Istakao je da su ove godine realizovali nekoliko projekata od kojih su pojedini i dalje aktivni, poput projekta sa nikšićkim Centrom za romsku inicijativu sa kojima rade na edukaciji policijskih službenika po pitanju ugovorenih brakova, kao i projekti koji se tiču nasilja u porodici, borbi protiv droge, dok je nekoliko aktivnosti realizovano i po pitanju saobraćaja.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply