Učitelj koji svaki radni dan počinje pohvalama učenika

chris

Većina nas školskih klupa se između ostaloga sjeća i po kritikovanjima koje nekad nije bilo zasluženo, a ponekad itekako jeste. Kritika je svakako mnogo uobičajenija pojava kako u svakodnevnom životu, tako i u školama, nego na primjer pohvale.

Ali, Chris ULMER odlučio je to iz temelja da promijeni. On naime radi na Mainspring akademiji u Jacksonvilleu (SAD) i zadužen je za osam učenika s posebnim potrebama.

Na početku svakog dana on sve učenike pojedinačno pozove ispred sebe i onda ističe njihove najbolje osobine i hvali njihova dostignuća i napredak.

Govori im kako su cijenjeni i važni, a učenici se na svoja mjesta vraćaju s osmjehom od uva do uva.

Kako to točno izgleda može se vidjeti na videu koji je oduševio milione ljudi širom svijeta.

Drago mi je što si dio ovog odjeljenja, mislim da imaš odličan smisao za humor“, govori nasmijani profesor jednom učeniku.

Odlično igraš fudbal, svi u odjeljenju te obožavaju”, rekao je drugom. Učenici to znaju da vrate. Na kraju svakog dana barem mu jedan od njih priđe i kaže mu da je odličan učitelj.

Chris Ulmer kaže kako njegova metoda pokazuje izvrsne rezultate i da učenici mnogo brže uče i napreduju otkako je primjenjuje.

“Djeca u vrlo ranom uzrastu uče ili voljeti ili mrziti. Mržnja je obično naučeno stanje, a ljubav prirodno. Ukoliko imaju namrgođenog učitelja, djeca će misliti da je cijeli svijet zao. Ali, ukoliko im učitelj iskaže ljubav, njihova norma postaće harmonija i mir”, zaključuje Ulmer.

Izvor: 24sata.hr

Leave a Reply