Mali broj žena se porodi u epiduralu, ljekari ne misle da je to zbog cijene

Epidural anesthesia

U razvijenim zapadnim zemljama 60 do 70 odsto porođaja se završava u epiduralnoj analgeziji, dok se u Kliničkom centru Crne Gore, kao jednoj od ustanova u kojoj se može dobiti za vrsta zdravstve usluge, opredijeli svega 140 žena godišnje ali ne smatraju da na njihov mali broj utiče cijena.

U KCCG-u je za porođaj uz epidural potrebno izdvojiti 125 eura, što je definisano Odlukom o načinu i uslovima pružanja usluga bezbolnog porođaja.  Nedavna odluka srpskog ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se od 1. januara 2016. godine u javnim zdravstvenim ustanovama te države epiduralna analgezija ne naplaćuje, navela je mnoge da se zapitaju da li je tako nešto moguće ostvariti i u Crnoj Gori.

Vršilac dužnosti direktorice Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG dr Snežana Raspopović smatra da na odluku žena ne utiče cijena porođaja uz epidural.

“Oko 140 žena se godišnje opredijeli za bezbolni porođaj. Niko nije rekao da mu je cijena problem. To nije ni neka velika suma. Što se ukidanja ove naknade tiče, to nije do mene. Opet, kada god se nešto dogodi u Srbiji ili u okruženju novinari odmah pokrenu tu priču i ovdje. Kada se nešto i ispuni, takve usluge se ni ne koriste. Kao kada smo odobrili da očevi prisustvuju porođaju” kazala je dr Raspopović.

Ona ipak kaže da je za žene koje nijesu spremne za porođaj i materinstvo epidural bolji izbor, jer će tako manje štetiti i sebi i ljekaru.

“Svako ima različit prag bola, to je individualno. Mi ih uglavnom informišemo o svemu, o dobrim i lošim stranama epidurala i to je isključivo njihov izbor, a usluga je sada dostupna svima”, kazala je Raspopović.

Ova usluga se ipak je naplaćuje u svim javnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori. Tako na primjer, u porodilištu u Bijelom Polju do sada uopšte nije bilo faktura za epiduralnu analgeziju.

“Zbog velikog broja zahtjeva, ova usluga je pružana, ali nije naplaćivana” kazao je izvor Dnevnih novina.

Slična situacija po pitanju epidurala je i u Opštoj bolnici u Kotoru, gdje za tu uslugu još nije formiran cijenovnik.

U privatnim klinikama se bezbolni porođaj takođe naplaćuje. U privatnoj klinici Kodra možete poroditi bez epidurala i za to platiti od 1.500 eura, dok se porođaj bez bolova naplaćuje 1.900 eura. Cijena porođaja carskim rezom je čak 2.500 eura.

Epiduralna analgezija je vrsta regionalne anestezije, koja podrazumijeva aplikovanje ljekova (lokalnih anestetika i opioidnih analgetika) u lumbalni epiduralni prostor, na nivou gdje se nalaze živci koji provode senzacije bola iz materice i porođajnog kanala u kičmenu moždinu i više centre za bol.“Epiduralni prostor je zapravo sloj rahlog vezivnog i masnog tkiva, koji se nalazi između periosta kičmenih pršljenova i tvrde moždane ovojnice, unutar koje se nalazi kičmena moždina i cerebrospinalna tečnost. Cilj je na taj način prekinuti prjenos bolnih impulsa, uz zadržavanje osjećaja dodira i motorike”, objasnio je načelnik Odjeljenja anestezije Kliničkog centra Crne Gore dr Dejan Leković.

Porođaj u epiduralnoj analgeziji radi se na isključiv zahtjev i uz pristanak trudnice, ukoliko za tu proceduru ne postoje medicinske kontraindikacije.

Neophodno je da se trudnica za detaljne informacije obrati anesteziologu svakog radnog dana u anesteziološkoj ambulanti u Poliklinici KCCG, gdje će dobiti pisani informator sa svim neophodnim detaljima. Klinika za anesteziju je formirala pripravne ekipe, koje su na raspolaganju 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji, tokom cijele godine.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Pa do 1.10. uopste nije bilo dezurnih anesteziologa, tako da se samo u odredjenom dobu dana mogla dobiti ovakva usluga. Čisto eksperimenta radi, dajte ovu uslugu besplatno jedan mjesec, pa onda izmjerite procenat. Tako mi statistike.

  2. Ne, nije zbog cijene, vec zbog nedostupnosti anesteziologa. Osim, ako naravno, u prethodnom razgovoru sa anesteziologom o epiduralu, pokazes volju da pored standardne cifre izdvojis jos nesto dodatno – licno iskustvo.

  3. pa i prisustvo porodjaju se napalacje. isto kao i epidural. 120+80=200. taman tih 140 zena godisnje su one koje ne mogu priustiti porodjaj u Codri, a mi ostale smo koje ne mozemo priustiti ni tih 120 eura. Iako ocigledno to nekima nije mnogo, kada preracunamo to je 1/4 prosjecne zarade u CG, ili novac za 1 sedmicu zivota od te plate, koja je opet samo polovina potrosacke korpe.

  4. Kako zbog cijene, tabu teme tako i zbog predrasuda o srucnosti.
    Mogu da razumijem da neko ne zeli ali da osudjuje i polemise kako TO nije prirodno, da smo mi majke drugog reda a nije probao, dize mi se kosa na glavi.

Leave a Reply