Još samo pet minuta… Koliko je sna školarcima potrebno?

spavanjedjeca
Rečenicu „mama, još samo pet minuta …“ sigurno ste u djetinjstvu i sami nebrojeno puta izgovorili, a ako ste roditelj školarca onda ste je vjerovatno već puno puta i sami čuli. Dovoljno se naspavati, probuditi se na vrijeme i ne zakasniti ujutro na nastavu koja najčešće počinje oko 7:30, to je jedna od najvećih briga za školarce. Roditelji su u nedoumici koliko je djetetu školskog uzrasta zapravo potrebno sna, i kako ga podstaći da na vrijeme ide da spava da bi se dovoljno odmorilo prije polaska u školu?

Stručnjaci upozoravaju da ne samo u školskom uzrastu, nego u svakom periodu života, od odojčeta do starijeg odraslog doba, treba se truditi spavati dovoljno i kvalitetno. Često se pitamo koliko tačno moraju spavati bebe i djeca, a koliko mladi i odrasli? Smjernice objavljene u časopisu američke National Sleep Foundacije, utvrdile su preporučen broj sati sna dnevno za svaki životni period na osnovu detaljnog sistematičnog proučavanja svjetske naučne literature koja povezuje dužinu spavanja sa zdravljem, radnim učinkom i sigurnošću.

Prema tim preporukama, školarci od 6 do 13 godina moraju biti u carstvu snova od 9 do 11 sati dnevno, tinejdžeri (14 do 17 godina) bi trebalo da spavaju 8 do 10 sati dnevno, a mladi od 18 do 25 godina sedam do devet sati sna. Svakako je važno da se dijete od ranog uzrasta pokuša naučiti zdravim navikama spavanja.

Učenici koji dovoljno spavaju postižu bolje ocjene i imaju bolji kvalitet života. Mnogi tinejdžeri opterećeni su vanškolskim aktivnostima, ali i poslovima nakon škole zbog čega teško mogu zaspati prije 23 sata. Isto tako, zbog emocionalnih i psihičkih promjena koje prolaze u adolescentskim godinama itekako im je potreban dobar odmor i dovoljno sna. Nezdrave navike spavanja mogu dovesti do kasnijih poteškoća s koncentracijom u školi. Dovoljno sna potrebno je zbog koncentracije u školi, učenja, uostalom, brojnih drugih aktivnosti koje mnoga djeca u toku dana imaju.

Kvalitetan san i dovoljno sati spavanja bitni su i za zdravlje i imunitet. Ne samo da je važna količina sna već i kvalitet sna. Kod osoba kod kojih je san isprekidan ili prekratak nema kvaliteta sna. San je potreban da bismo mogli razmišljati bistro, reagovati brzo, i pohranjivati informacije. Studije pokazuju da osobe koje su naspavane lakše uče teške zadatke. Ostala istraživanja pokazuju da je za kreativno rješavanje problema potreban san.

Djeca i tinejdžeri trebaju puno sna

Djeca školskog uzrasta imaju sve manje slobodnog vremena jer imaju dosta obaveza nakon škole, a sve više vremena provode i uz računre i internet. Bilo kakve teškoće ili nepravilnosti povezane sa spavanjem mogu voditi čestim promjenama raspoloženja, problemima u ponašanju poput hiperaktivnosti i kognitivnih problema, koji zatim utiču na djetetovu sposobnost učenja u školi. San ima veliki uticaj na funkciju mozga i informacije koje šalje, kao i na to kako će se pripremiti na stresne situacije poput npr. kontrolnog. Dijete može jako dobro naučiti gradivo, ali ako se ne naspava prije testa, imaće problema s pamćenjem i neće se sjetiti svega naučenog.

Brojna istraživanja koja su se bavila povezanošću sna i raznim oblicima zdravlja su zaključile da premalo sna utiče na težinu djece i mladih, čiji rezultat je debljina. Spavanje isto tako utiče i na raspoloženje. Nedovoljno spavanje može dovesti do razdražljivosti i uzrokuje probleme u međuljudskim odnosima, pogotovo kod školske i odrasle djece.

Izvor: Žena.hr
Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply