Kako da pomognete vašoj djevojčici ako ima bolne menstruacije?

bolna menstruacija

Vaša djevojčica je dobila menstruaciju, a u paketu su, nažalost, stigli i grčevi. Dismenoreja, odnosno bolna menstruacija, pogađa sve veći broj djevojčica, a najviše one koje su prvu menstruaciju dobile rano, mršavije djevojčice i one koje imaju obilnija krvarenja. Pretpostavlja se kako su bolne menstruacije stvar genetike pa nije rijetko  da ako su baka i majka imale grčeve, imaće ih i djevojčica.

Grčeve je važno ublažiti na vrijeme, ali djevojčicama ne nuditi jake nesteroidne antireumatike, zbog neugodnih nuspojava koje mogu izazvati.

Djevojčicu ugrijte i masirajte bolno područje

Ako ih nikada niste doživjeli, menstrualne grčeve ćete prepoznati ako se vaša djevojčica počne savijati, ako je boli u području pupka i leđa i ako bolovi nisu konstantni već nalikuju trudovima. Osim grčeva, dismenoreja može uključivati i prolive, mučnine i povraćanja, a ponekad čak i nesvjesticu.

Prvi je korak umiriti djevojčicu i, ako već niste, objasniti joj da su menstrualni grčevi normalna pojava i da ih proživljava mnogo žena. Djevojčicu mogu preplašiti grčevi koji ne liče na klasične probleme sa stomakom pa je važno da joj pomognete da pronađe optimalnu pozu u kojoj će je manje boljeti.

Najbolje je da čučne na topao tepih pored kreveta i savije se prema krevetu tako da joj je stomak zaštićen, a leđa da su joj okrenuta prema spolja. Zagrijte vruću vodu i napunite termofor ili plastičnu bocu i stavite joj na stomak, a donji dio leđa joj lagano masirajte kružnim pokretima.

Iako je vježbanje u bolnim trenucima zadnje što će vam pasti na pamet, lagano gibanje pomoći će vašoj djevojčici više nego što mislite. Podstaći će krvarenje i odagnati bol na kratko. Predložite joj da iz poze u kojoj se nalazi, napravi nekoliko pokreta prema naprijed i prema nazad, a ako je ne boli neizdrživo neka se ustane i napravi nekoliko čučnjeva.

Oprezno s lijekovima bez recepta

Ukoliko vaša djevojčica iz mjeseca u mjesec trpi nelagodne simptome dismenoreje, izmijenite joj ishranu za vrijeme menstruacije. Kod bolnih epizoda treba izbjegavati masniju hranu životinjskog porijekla i u prehranu uvrstiti laganije namirnice koje obiluju omega 3 masnim kiselinama poput ribe.

Ne dajte djetetu da za vrijeme menstruacije konzumira gazirane sokove, prezašećerenu hranu i mliječne proizvode s većim učešćem masnoće. Radije pripremite laganije obroke bazirane na bijelom mesu, povrću i voću, a za piće djetetu ponudite mlaki čaj od kamilice i nane ili matičnjak koji djeluje umirujuće.

Ako vaša djevojčica ipak ne može prebroditi bolnu menstruaciju bez tablete, pripazite što joj i u kojoj dozi dajete. Pri liječenju menstrualnih tegoba najčešće se koriste lijekovi iz grupe nesteroidnih protivupalnih lijekova koji razlikuju oko pedesetak preparata.

Riječ je o lijekovima koji imaju široku primjenu, od snižavanja temperature do liječenja različitih vrsta bola, a budući da su lako dostupni, često se olako koriste. Ibuprofen, Diklofenak, Ketoprofen i drugi lijekovi iz NSAR grupe djeluju brzo, ali najčešće izazivaju nelagodne nuspojave poput mučnine, žgaravice, proliva, a ukoliko se koriste duže vremena, mogu trajno oštetiti sluznicu želuca, crijeva, ali i izazvati bubrežne tegobe.

Djevojčici, zato, radije ponudite paracetamol i to onaj obložen filmom kako bi kontakt sa sluznicom bio što blaži.

Ukoliko se tegobe ponavljaju iz mjeseca u mjesec, a vaša djevojčica bez lijekova ne može normalno funkcionisati, vrijeme je da potražite ginekološku pomoć. Moguće je da djevojčica ima neku dobroćudnu cistu ili strukturu na jajnicima ili materici koja joj otežava cikluse.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply