Prva pomoć kad strano tijelo dospije u nos, oko, uvo, probavni trakt ili kožu djeteta

Woman Giving Mouth to Mouth to a Young Boy --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Česte su situacije da dijete ugura strani predmet u nosić, uvo ili da proguta. U nekim situacijama možete pomoći ali postoje i one kada je najbolje dijete odmah odvesti ljekaru.

Strano tijelo u nosu

* Glatko (dugme,zrno,kliker) – Dijete odmah voditi kod lekara.

PAŽNjA:Nikada ne smijete sami pokušavati izvaditi strano tijelo iz nosa jer ono može da sklizne u dušnik i tako dovesti do gušenja. Dijete neka diše na usta.

* Papirić-Možete ga odstraniti pincetom, ako nije otišao preduboko.

PAŽNjA: Kada dijete ima iscjedak iz nosa neprijatnog mirisa iz samo jedne nozdrve postoji mogućnost da je dijete već stavilo u nos neko strano tijelo. Posjetite ljekara.

Strano tijelo u oku

*Pomjerajuće na beonjači – ako dijete plače, samo će ga izbaciti, u suprotnom palcem i kažiprstom razmaknite kapke i pokupite ga maramicom. Ako je strano tijelo ispod gornjeg kapka, povucite ga preko donjeg kapka i ono će ostati na trepavicama.

*Zabodeno ili prilepljeno na oko – oko pokrijte gazom i odvedite dijete kod ljekara.

Strano tijelo u ušima

*Mali predmeti (kuglica, zrno…) – dete odvedite kod ljekara koji će posebnim instrumentom izvaditi strano tijelo.

PAŽNjA: Nikada ga ne vadite sami, jer možete djetetu probiti bubnu opnu.

*Bube, mušice i sl. – u uvo sipajte toplu vodu i sačekajte da bubica ispliva. U slučaju da ispiranje nije uspješno, potražite pomoć ljekara.

PAŽNjA: Ni sa čime ne ulazite u uvo.

Strano tijelo u probavnom traktu

* Glatko (dugme, kovanica, koštica) – strano tijelo će se izlučiti samo, stolicom. Kontrolisati stolicu sve dok u njoj ne nađete strano tijelo.

* Šiljato, oštro ili veliko (igle, ekseri…) – Dijete što prije odvedite kod ljekara.

Strano tijelo u koži

*Drvce, trska…plitko u tkivu – nježno očistiti ranu toplom vodom i sapunom. Pincetu sterilisati (držati kratko iznad plamena). Pincetom izvadite strano tijelo. Stisnite ranu da izađe malo krvi. Očistite taj dio i zalijepite hanzaplast.

PAŽNjA: Ako dijete još nije bilo vakcinisano protiv tetanusa, odvedite ga ljekaru ako se strano tijelo slomi u tkivu – ne pokušvajte ga izvaditi sami oštrim predmetom. Nikada sami ne vadite strana tijela koja su duboko u koži.

Izvor: Moj pedijatar

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply