Svako peto dijete žrtva seksualnog nasilja

st_P5

Jedno od petoro djece mlađe od 18 godina u Evropi je žrtva seksualnog nasilja, a u 70 do 85 odsto slučajeva zlostavljač je osoba koja je poznata djetetu, istaknuto je u Savjetu Evrope u Strazburu povodom obilježavanja prvog evropskog Dana borbe protiv zlostavljanja djece.

Direktor Savjeta Evrope Torbjorn Jagland apelovao je na zemlje članice da podignu svijest o problemu seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja djece.

“Jedno od petoro djece mlađe od 18 godina u Evropi je žrtva seksualnog nasilja, a u 70 do 85 odsto slučajeva zlostavljač je osoba koja je poznata djetetu. Međutim, mnogi slučajevi ostaju neotrkiveni, jer se djeca plaše i sramota ih je da govore o onom što im se dešava – čak u 90 odsto slučajeva zlostavljanje nije prijavljeno policiji”, naveo je on.

Savjet Evrope je objavio novi animirani snimak namijenjen djeci Ispričaj onom kome vjeruješ, u kojem su predstavljeni djevojčica i njen brat koje su zlostavljali porodični prijatelji. Poruka videa djeci je da je ono ispod njihovog donjeg veša njihovo i da nikome nije dozvoljeno da radi bilo šta što bi uzrokovalo da se djeca osjećaju neprijatno ili posramljeno.

Takođe, date su i smjernice o tome kako djeca mogu tražiti pomoć.

“To nije tvoja krivica i ukoliko se desi tebi ili nekom koga poznaješ uvijek razgovaraj o tome sa nekim kome potpuno vjeruješ”, glasi poruka upućena djeci koja budu gledala video.

U maju ove godine 47 evropskih vlada se složilo da bi 18. novembar trebao da bude Evropski dan zaštite djeteta od seksualnog zlostavljanja i eksploatacije.

“Neki ljudi će pomisliti da djeci može biti neprijatno dok gledaju ovaj video. U mnogim evropskim zemljama seksualno zlostavljanje djece je i dalje tema za izbjegavanje. Na nama je odgovornost da razbijemo tabue. Mnoge vlade mogu se povesti našim primjerom i podržati aktivnosti Evropskog dana”, saopšteno je u Savjetu Evrope.

Konvencija Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja (Lanzarot konvencija) obavezuje vlade evropskih država da kriminalizuju sve vrste seksualnih delikata nad djecom, a uključuje i onlajn zaštitu žrtava, kao i krivično gonjenje počinilaca.

Prema konvenciji, nacionalne policije i sudovi mogu efektnije da sarađuju kako bi počinioc ovog krivičnog djela bio uhvaćen i osuđen, bez obzira da li se nalazi u zemlji u kojoj je počinio djelo ili preko granice.

Trideset devet zemalja članica Evrope ratifikovalo je Lanzarot konvenciju, među njima i Crna Gora.

Izvor: CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply