Rješenja za probleme s domaćim zadacima

ucenje4

Domaći zadatak jedan je od najčešćih kamena spoticanja između roditelja i djece. Zvuči poznato? Ipak jednostavan plan omogućava da svi urade svoje zadatke i da kućni mir bude sačuvan.

Odredite vrijeme za učenje koje važi za cijelu porodicu, vrijeme tišine koje vi možete iskoristiti za sređivanje računa ili za čitanje, a djeca će, naravno, učiti. To ne služi samo tome da im se pokaže da je čitanje nešto što svi rade, već i pomaže uspostavljanju određene rutine. Uz sve to, uče i samostalno odrediti ritam. Postavite sat na vidljivo mjesto tako da lakše budu usredsređeni.

Budite dosljedni. Vrijeme za učenje tempirajte prema vremenu potrebnom vašem školarcu ili školarki da urade svoje domaće. Najbolje da se u tome dogovorite s njegovim ili njenim učiteljem. Na primjer, jedanaestogodišnje dijete dnevno ima oko sat i po za domaće zadatke. Ako mlađa braća završe ranije, dogovorite s njima da se igraju u tišini sve dok svi ne završe s poslom.

Uredite okruženje. Neka djeca rade zadatke u poznatom porodičnom okruženju, poput dnevnog boravka ili kuhinje. Uvijek neka bude prisutan jedan roditelj. Vaša uloga je savjetnička – vi ste tu da biste pomogli oko pitanja ili izbjegli zbrku, a ne da biste davali odgovore.

Tempirajte učenje. Ako vaše najstarije dijete završi ranije, preostalo vrijeme može iskoristiti za čitanje, crtanje ili ponavljanje gradiva. Ali ako vrijeme istekne, a dijete nije završilo, ostatak porodice smije raditi što želi. Tako zna da nikoga ne zadržava, ali da svejedno mora dovršiti svoj zadatak. Čak to djetetu može pomoći da bude učinkovitije jer će se i ono htjeti igrati!

Izvor: Roditelji.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply