Što se događa s vašim tijelom kada prestanete da dojite?

prestanakdenja
Kada ćete prestati da dojiti svoju bebu, naravno, odlučujete samo vi. Nekim mamama prestanak dojenja može donijeti neočekivane promjene. Svakako, to je kraj jednog perioda i može biti prepun emocionalnih trenutaka, ali takođe se ne mogu zanemariti ni neke fizičke promjene.
Odvikavanje od dojenja je, isto kao i menstruacija, trudnoća, porođaj i period neposredno nakon porođaja, doba hormonskih promjena. Posljedice toga su većinom blaga depresija, razdražljivost i nagle promjene raspoloženja.
Emocionalno stanje može biti otežano osjećajem gubitka i tuge zbog prekidanja i posebne veze s djetetom, naroičito ako roditelji ne namjeravaju da imaju više djece.
Kada prestanete  da dojite nije neobično da se osjetite uznemireno ili da plačete bez nekog posebnog razloga.
Ove promjene raspoloženja mogu biti izazvane hormonskim promjenama, odnosno smanjenjem prolaktina i oksitocina. Ovo nije iznenađujuće, s obzirom da prolaktin pomaže da se osjećamo mirno i opušteno, dok je oksitocin poznat kao hormon ‘dobrog raspoloženja’ ili ‘hormon ljubavi’.
Zato bi postepeno odvikavanje bi bila najbolja opcija za vas i bebu. Na taj način hormonske promjene, koje su neizbježne, mogu se događati postepeno, a samim tim ćete ih vi manje osjećati. Čak i ako polako odvikavate bebu i sebe od dojenja, nije neuobičajeno da osjetite tugu i osjećaj gubitka. Mame dojenjem stvore posebnu vezu s bebom, pa samim  prestankom dojenja imaju osjećaj da više nisu toliko bliske s djetetom. Međutim, bliskost  se može nadoknaditi i na druge načine, kroz maženje, zagrljaje…
Jako često  se događa da mame koje su odlučile prestati s dojenjem još imaju mlijeka. Kada će mlijeko u potpunosti nestati varira od majke do majke. One koje su dojile duži vremenski period mogu čekati nekoliko sedmica, pa čak i mjeseci da njihovo mlijeko nestane.
“Proizvodnja” mlijeka funkcioniše na osnovu ponude i potražnje. Što beba više sisa, više mlijeka će se u grudima stvarati i obrnuto. Ako s dojenjem prestanete u trenutku kada vaša beba najviše sisa, vjerovatno je da ćete duže čekati da mlijeko nestane. Takođe je moguć rizik od blokade mliječnih kanala – mastitisa. Provjeravate grudi i opipavajte da vidite ima li nakupljenog mlijeka. Ukoliko vam bude trebala pomoć kontaktirajte Vršnjačke savjetnice za dojenje udruženja Roditelji putem SOS linije +382 67 00 04 74.
Kod majki koje doje, prva menstruacija obično nastupa nešto kasnije nego kod majki koje ne doje. Uzrok su hormoni koji se luče za vrijeme dojenja i koji između ostalog podstiču rad jajnika u smislu ovulacije i uspostavljanja normalnog menstrualnog krvarenja. Kada prestanete s dojenjem, ciklus  se polako vraća u normalu. Ovo ne znači da ne možete ostati u drugom stanju dok dojite.

Mliječne žlijezde koje proizvode mlijeko i mliječni kanali se razvijaju pa više krvi protiče kroz tkivo dojki, samim tim su i one veće. Kada dojenje prestane, nabujalo tkivo u dojkama smanjuje se i one se nakon nekog vremena vraćaju u pređašnje stanje.
Izvor: Index
SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply