Šta je važno znati pri izboru hranilice?

hranilica

Jednoga dana kada vaša beba bude spremna za prelazak na čvrstu hranu, hranilica je ono što će vam tada u životu biti vrlo korisno.

Na tržištu danas ima jako puno modela, oblika i boja, od retro drvenih do ultra modernih koje se kasnije mogu koristiti kao sto i stolica. Kako odabrati onu koja najbolje odgovara vašem djetetu?

Model: U zavisnosti od vašeg ukusa i potreba možda ćete se odlučiti za najjednostavniju hranilicu bez ikakvih dodataka, ultramodernu sa puno držača, dodataka i pojaseva, prenosnu ili onu koja se može prilagoditi gotovo svakoj stolici i samo se na nju natakne. Obratite pažnju i na to koliki obim prostora hranilica zauzima, a s koliko vi slobodnog mjesta raspolažete.

Pladanj: Neke hranilice uopšte nemaju poslužaonik, već su koncipirane tako da ih samo primaknete stolu, pa dijete onda jede sa stola. U slučaju kupovine takve, obratite pažnju na visinu stolice i stola. Druge hranilice imaju poslužaonike koji se ne mogu odvojiti od cijele konstrukcije, pa razmislite hoćete li ih moći dobro i detaljno očistiti i da li vam to odgovara sada i u budućnosti. Ipak, najjednostavnija verzija hranilice je ona s poslužaonikom koji se može skinuti i još je pogodan za pranje u mašini za suđe.

Čišćenje: Hrana vašeg djeteta naći će put i do najužih pukotina na stolici, do svakog komadića tkanine i do svake rupice. Zato, pregledajte poslužaonik, pojaseve, okvir stolice i tkaninu da otkrijete potencijalna mjesta koja se teško čiste i koja ne možete za prvu ruku očistiti vlažnim maramicama. Prekontrolišite može li se podloga sa hranilice odvojiti i oprati u mašini za veš, jer ako ne može, jako je bitno da se može dobro pobrisati.

Dodatne funkcije: Možete odabrati i hranilicu koja raste zajedno s djetetom, pa kako smo već spomenuli, kada prestane imati funkciju hranilice i kada se razmontira može postati sto i stolica. Takođe, neke hranilice imaju mogućnost da se “0tkoče”, postave u polu-ležeći položaj i postanu njihalice – ležajevi.

Prilagodljivost: Dodatni je plus ako hranilica ima prilagodljivost visine, kao i poslužaonika, kako ne bi jednog dana pritiskao djetetov rastući stomačić. Svaki prilagodljivi dio treba dobro učvrstiti.

Čvrstoća: Tražite stabilnu stolicu. One sa širokim nogama obično su stabilnije i teže za prevrnuti.

Udobnost: Postavljene stolice mekše su za bebinu guzu, a kako dijete raste, dobro bi mu došla i prečka na koju može staviti noge. Pogledajte ima li hranilica oštrih ivica i nalaze li se ispod poslužonika neke oštre stvari ili rupe u kojima bi dijete moglo zaglaviti prste. Pojasevi bi takođe trebalo da budu udobni.

Sigurnosni standardi: Prekontrolišite pakovanje hranilice i potražite deklaraciju kojom zadovoljava evropske sigurnosne standarde.

Sigurnosni pojasevi: Vaša stolica bi trebalo da ima sigurnosne pojaseve sa pet tačaka vezanja ili one sa tri tačke koji se spajaju ispod prepona kako bi spriječili dijete da ne ustane ili ispadne iz hranilice. Kopča za pojaseve trebalo bi da bude potpuno otporna i dijete ne bi smjelo biti u mogućnosti da je samo otkopča što se može dogoditi kod plitkih i mekanih kopči. Pojasevi naravno, trebaju biti prilagodljivi djetetovom rastu.

Točkići: Neke hranilice dolaze čak i sa točkićima što je jako zgodno kada trebate preći iz jedne prostorije u drugu. Pripazite da su točkići zakočeni  kada ne koristite hranilicu, da biste izbjegli slučajno i neželjeno „rolanje“.

Izvor: Dječja posla

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply