Ne strahujte od prvih izlazaka i provoda vaših tinejdžera

Ruski klasičar, Dostojevski, jednom je rekao kako ne odrastaju samo djeca već s njihovom adolescencijom odrastaju i roditelji. Osim tjelesnih i psihičkih promjena s kojima se djeca i roditelji moraju suočiti ulaskom u pubertet, kod djece dolazi i do nekih novih navika i potreba koje roditelje ponekad znaju uplašiti.

Prvi samostalni izlasci i grupni provodi mogu biti zastrašujući roditelju čije se dijete donedavno igralo lutkama, no uz pravilan pristup i otvoren odnos s djetetom, prve zabave mogu biti obostrano zadovoljstvo.

foto: Pixabay

foto: Pixabay

Započnite sa bioskopom

Iako je proces individualan, djevojčice će oko četvrtog razreda, a dječaci nešto kasnije početi razmišljati o samostalnim izlascima s društvom. Takve su želje sasvim normalne i pozitivne, jer je socijalizacija u ovom osjetljivom razdoblju djetetu prijeko potrebna da bi bilo zadovoljno.

Prvi su izlasci najčešće zajednička druženja sa istim polom, ali potstaknite dijete da izađe i u mješovitom društvu. Bioskop je uvijek sigurno mjesto za prve izlaske, pa ako vaše dijete ne pokazuje veliki interes ili ga je stid spomenuti da bi izašlo u društvu, predložite mu da samo pozove prijatelje na neki dobar film u kino.

Osigurajte mu dovoljno novca za kartu i kokice, ali i za piće ili kolač ako kasnije s društvom poželi ostati u gradu. Dobra alternativa bioskopu su i izlazak na pizzu, kuglanje, klizanje, u pozorište ili na sportsku utakmicu nekog manjeg tima, u sigurnijoj atmosferi.

Dogovorite vrijeme povratka i način prevoza, ali ne namećite djetetu da ćete doći po njega ako izrazi želju da se vrati javnim prevozom, u društvu prijatelja. Prvi su izlasci idealna prilika za osamostaljivanje i snalaženje u saobraćaju.

Uspostavite povjerenje i otvoren odnos s djetetom

Ako ćete do djetetove tridesete vjerovati kako je ono još uvijek vaša beba, otežaćete život i sebi i njemu. Prihvatiti da se dijete osamostaljuje i odvaja od roditeljskih skuta ponekad je neopisivo teško, ali je istovremeno i jedini način da mu omogućite zdravo razvijanje u mladu osobu.

U skladu sa tim, roditelj mora biti svjestan da se dijete u svojim najosjetljivijim godinama prvi put susrijeće s alkoholom, cigaretama, ali i ljubavnim odnosima. Veoma je važno izgraditi otvoren odnos u kojem se nećete ni vi, a ni dijete, praviti blesavi i ponašati kao da stvarnost ne postoji.

S djetetom otvoreno porazgovarajte o pristojnom i nepristojnom ponašanju, o štetnosti konzumacije narkotika, te o emotivnim situacijama koje ga mogu zadesiti na prvim provodima i izlascima. Ne branite mu da nešto isproba, jer i sami znate da na tako nešto ne možete uticati, ali ga upozorite na eventualne štetne posljedice koje takvo ponašanje nosi sa sobom.

Budite iskreni i recite mu da ste i vi jednom bili u sličnoj situaciji i da ste svjesni s kakvim će se izazovima susresti, ali da je u takvoj situaciji važno razmišljati svojom glavom i u svakom trenutku biti odgovoran za svoje ponašanje.

Neka dijete predloži vrijeme do kojega želi ostati na žurci, a vi odlučite hoćete li pristati na taj termin i dogovorite način prevoza, odnosno povratak kući.

Ako dijete osjeti da s vama može otvoreno razgovarati, osjećaće se sigurnije, a i vjerovaće da u svakom trenutku imate pravo da znate gdje je i s kim je. Naravno da mu ne smijete dozvoliti iskorištavanje i da je neophodno staviti mu do znanja da ste prije svega roditelj, a tek onda prijatelj, ali uzajamno povjerenje ostvareno u predadolescentskom razdoblju postavlja temelj za kvalitetan dugoročan odnos sa vašim najmilijim bićima na svijetu.

Izvor: Klikinfo.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply