Ponovo prevoze nikšićke đake, odluka privremena

prevoznk

Nakon četri dana obustave nikšićki prevoznici danas su ponovo počeli sa prevozom đaka u prigradskom saobraćaju, a odluka je privremena, i to do 1. decembra.

“Pritisak je bio veliki pa smo odlučili da zbog djece vozimo do 1. decembra i da se do tada pokušamo sa nadležnim dogovoriti oko uslova prevoza. Ne odgovara nam da ostanemo bez subvencija tako da ćemo poslije tog roka ili poskupiti karte, ili ponovo obustaviti prevoz”, poručio je Vesko Stanišić, čijim autobusima se vozi 960 đaka.

Prevoznici su obustavili linije nezadovoljni odlukom Ministarstva prosvjete da subvencije za prevoz više ne uplaćuju njima nego roditeljima učenika koji koriste prevoz. Roditelji su obavezni da od 1. novembra mjesečne karte uplaćuju preko žiro računa.

“Dobro je da su učenici ponovo u školama, ali se protivimo poskupljenju karata. Uputićemo dopis resornom ministarstvu da se ova situacija oko prevoza konačno riješi i da se ne ide preko “leđa” učenika”, poručio je Dragoljub Radulović, predsjednik Savjeta roditelja Osnovne škole “Dušan Bojović” iz Župe.

Roditelji škole iz Župe traže od resornog ministarstva da uredbu o partcipicaji odlože do početka drugog polugodišta, do kada bi se mogao odrediti način plaćanja, ali i izabrati zvanični prevoznici, jer nikšićki prevoznici imaju privremena rješenja pošto je tender više puta poništavan jer nijedan prevoznik koji se javio na konkurs nije ispunjavao tražene uslove.

“Roditelji ne žele, kako je to sada odlučeno, da otvaraju žiro račune na kojima bi im uplaćivali odobrenu participaciju, već se to može urediti na neki drugi način”, kazao je Radulović.

Ministarstvo prosvjete donijelo je odluku da od 1.novembra ne uplaćuje prevoznicima participaciju u iznosu od 40 odsto, već roditeljima učenika koji putuju – 20 odsto cijene mjesečne karte za srednjoškolce, a 40 odsto za osnovce.

Učenici, čiji roditelji odnosno staratelji ostvaruju pravo na materijalno obezbjeđenje imaju participaciju prevoza u iznosu od 50 odsto od cijene karte.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply