Roditelji u Nikšiću ogorčeni zbog novih odluka u vezi sa prevozom đaka

djaciprevoz

Savjet roditelja Osnovne škole „Dušan Bojović“ iz nikšićke Župe organizovao je roditeljske sastanke, kao i razgovor sa upravom škole, i odlučio da ukoliko problem sa đačkim prevozom ne bude riješen danas, u ponedjeljak odrede predstavnike koji će otići u Opštinu odakle neće izlaziti dok se problem ne riješi.

„Problemi oko prevoza postojali su godinama i o njima se moglo pričati prije početka školske godine ili na kraju polugodišta, a ne sada, kada su djeca dovedena u podređen položaj“, kazao je Dragoljub Radulović, predsjednik Savjeta roditelja.

Nikšićki učenici iz prigradskih naselja, njih oko 1.200, od ponedjeljka su bez đačkog prevoza jer su prevoznici obustavili linije nezadovoljni odlukom Ministarstva prosvjete da subvencije za prevoz više ne uplaćuju njima nego roditeljima učenika koji koriste prevoz.

Roditelji djece traže od resornog Ministarstva da uredbu o partcipicaji odlože do početka drugog polugodišta, do kada bi se mogao odrediti način plaćanja, ali i izabrati zvanični prevoznici, jer nikšićki prevoznici imaju privremena rješenja pošto je tender više puta poništavan jer nijedan prevoznik koji se javio na konkurs nije ispunjavao tražene uslove.

“Roditelji ne žele, kako je to sada odlučeno, da otvaraju žiro račune na kojima bi im uplaćivali odobrenu participaciju, već se to može urediti na neki drugi način. Za sada se nekako snalazimo za prevoz, ali šta će biti ako se vrijeme pogorša. Da li ministarstvo na taj način dovodi u pitanje regularnost nastave u prvom polugodištu“, upozorio je Radulović i naglasio da djecu nijesu kriva za probleme u prevozu.

Ministarstvo prosvjete donijelo je odluku da od 1.novembra ne uplaćuje prevoznicima participaciju u iznosu od 40 odsto, već roditeljima učenika koji putuju – 20 odsto cijene mjesečne karte za srednjoškolce, a 40 odsto za osnovce.

Učenici, čiji roditelji odnosno staratelji ostvaruju pravo na materijalno obezbjeđenje imaju participaciju prevoza u iznosu od 50 odsto od cijene karte.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply