Kako da benefite Waldorfske edukacije primijenite u svojoj kući

voldorf

Waldorfska edukacija zasniva se na razumijevanju ljudskog razvoja koji se odnosi na potrebe djeteta koje raste. Waldorfski učitelji žele edukaciju da pretvore u umjetnost koja će obrazovati cijelo dijete – njegovo srce, um i ruke. Dakle, ne misli se isključivo na akademsko, već cjelokupno obrazovanje.

Kada se uđe u neku Waldorfsku školu prva stvar koja se može primijetiti je da se puno pažnje posvećuje gradnji. Zidovi su obično obojeni u žive boje i ukrašeni dječjim umjetničkim djelima.

Ova edukacija poseban naglasak ima na kretanju i aktivnostima od najranijih dječjih dana. Smatra se da u prvih sedam godina djeca najviše uče kroz ponavljanje i pokret i to uglavnom razlikuje Waldorfsku od bilo koje druge pedagogije.

Evo nekoliko savjeta kako je sprovoditi u svakodnevnom životu vašeg djeteta:

Omogućite djetetu što više slobodne igre

Slobodnu igru u ranim godinama podstaknite igračkama kao što su svilene marame, drvene kocke ili lutke. U slobodnoj igri dijete nema zadaticilj već mu je prepušteno da je samo osmisli. Ovakva vrsta igre potrebna je za zdrav kreativni i emocionalni razvoj djeteta,  a uz to je i najbolji osnov za kasniji intelektualni razvoj.

Neka dijete što više boravi na otvorenom

Igra napolju veliki je dio dana Waldorfske škole.  Djecu se podstiče da se penju po drveću, trče, kopaju zemlju…u što više prirodnom okruženju koliko je to moguće. Smatra se da se djeca kroz pokret povezuju sama sa sobom, ali i svojom okolinom.

Isključite TV

Smanjite uticaj medija, a pogotovo TV-a na vaše dijete. Smatra se da TV koči pravilan razvoj prvenstveno jer dijete miruje i nije podstaknuto na razmišljanje. S obzirom da je ne kretanje neprirodno, a dijete gledajući TV miruje duže vremena, takvo se ponašanje smatra neprirodnim. Takođe, TV ometa razvoj dječjih unutarašnih slika jer nudi neke svoje iskrivljene verzije (slike iz spoljašnjeg izvora) što ometa djetetove prirodne reakcije.

Obezbijedite djeci dosljednost

Waldorfski učitelji smatraju da je dosljednost izuzetno važna da bi dječji puni potencijal procvjetao. Kada dijete zna što ga očekuje, to mu pruža osjećaj sigurnosti zbog kojeg će ono razviti svoj puni potencijal. Stvorite okruženje u kojem preovladava dosljednost poštujući uvijek isto vrijeme spavanja, obroka, uvedite nešto što dijete voli jesti npr. subotom, pa da se posebno može radovati tom danu u sedmici.

Omogućite dovoljno sna

Rutina odlaska u krevet pruža djeci čvrst san i dovoljno odmora zbog čega su preko dana spremna na puno kretanja i učenja. Ako mala djeca nisu u krevetu do 8, često se razbude i onda ne mogu zaspati do kasno.

Igrajte igre prstima i pjevajte dječje pjesmice

Učenje jezika, ritam i pokret izuzetnoo su važni u Waldorfskoj pedagogiji. Pjevanje pjesmica i igranje igrica kroz pjevanje njeguju dječje ruke, um i srce.

Dajte djeci da što više rade rukama

U Waldorfskim vrtićima djecu uče da pletu prstima, a Waldorfski učenici već pletu s pravim iglama u nižim razredima osnovne škole. Podstaknite dijete da učestvuje u hobijima koji zahtijevaju rad ruku.

Zadajte im dužnosti i kućne poslove

Djeca puno uče o sopstvenoj važnosti u porodici kroz dužnosti koje u njoj obavlja, kao što su na primjer kućni poslovi. Usto, kućni poslovi su idealna prilika da tijelo ostane u pokretu, a ruke zaposlene. Waldorfski predškolci dobijaju čak zadatke poput pranja prozora i čišćenja stola.

Čitajte klasičnu literaturu

Čitajte djeci klasične bajke i priče od najranijih dana. Te priče podstiču maštu, zamišljanje, razumijevanje drugih ljudi, moralne vrijednosti, a vas i dijete povezuju na dubljem nivou.

Kuvajte s djecom

Pozovite djecu u kuhinju da vam se pridruže u pravljenju kolača ili ručka. Waldorfska djeca učestvuju u izradi obroka već u predškolskim grupama. Kuvanje s djecom ima dugačak popis prednosti poput učenja novih stvari, osjećaja koristi i zajedništva.

Crtajte vodenim bojicama

Kroz crtanje vodenim bojicama dijete se uči pokretu boje na papiru. Kada Waldorfska djeca slikaju, nije stvar u tome kako će sama slika na kraju izgledati i hoće li imati smisla, već u samom iskustvu slikanja. Dajte djetetu što veći papir jer će mu on omogućiti slobodnije pokrete što je važno za spoznavanje prostornih gabarita.

Večerajte uz svijeće

Kada Waldorfska djeca jedu, čine to s poštovanjem prema hrani i cijelom događaju. Smatra se da nema bolje poveznice s porodicom uz obrok osvijetljen svijećama.  Za vrijeme obroka podijelite međusobno iskustva i dnevne događaje.

Proslavite praznike

Slavljenje praznika omogućava djeci dosljednost, ali ih i povezuje s njihovom kulturom, tradicijom i zajednicom. Obilježavanje praznika jedna je od osnova Waldorfske škole, a djeca preko njih uče i mjesece u godini i godišnja doba.

Izvor: Dječja posla

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply