Zašto se neka djeca rjeđe razbolijevaju?

zdravija

Vjerojatno u vašem komšiluku ili među vašim prijateljima postoji dijete koje gotovo nikada nije bolesno, dok svi drugi oko njega preboljevanju gripe i viroze. Znaju li njegovi roditelji nešto što vi ne znate? Vjerovanto ne, ali stručnjaci smatraju da neke navike pomažu djeci da ostanu zdrava i da se rijetko razbole.

Redovno pranje

Mala djeca sigurno nemaju naviku ići da peru ruke dovoljno često, pa ih vi na to trebate usmjeriti. Ruke se peru nakon svakog dolaska spolja, prije jela, nakon obavljanja nužde…što ranije počnete, dijete će ranije usvojiti ovu dobru naviku. Redovno pranje ruku, dokazuju istraživanja, smanjuju mogućnost zaraze respiratornim i gastroenteorološkim bolestima. Kako je potrebno da dijete pere ruke najmanje 15-20 sekundi, naučite ga da pranje ruku treba da traje jednako dugo kao i neka pjesmica koju će svaki put pjevati, pa će tako znati kad je gotovo.

Svakodnevne aktivnosti na otvorenom

Studije pokazuju da svakodnevne, umjerene fizičke aktivnosti smanjuju broj viroza i prehlada koje dijete „pokupi“ kroz godinu dana, i to za 25 do 50 odsto. Stručnjaci smatraju da je ključ u dobroj cirkulaciji koja nastane prilikom učestalog kretanja, pa se tijelo lakše i brže bori protiv inficiranih ćelija.

Dovoljno sna

Pobrinite se da vam djeca ne ostaju budna do kasno i ne bude se rano jer manjak sna povećava mogućnost rizik za dobijanje prehlade za čak 50 odsto. Bebe trebaju oko 14 sati sna, dok je predškolcima potrebno od 11 do čak 13 sati.

Naučite dijete da se ne dira po licu

Virusi prehlade i gripe ulaze u tijelo kroz nos, usta i oči, zato naučite ili spriječite dijete da se dira rukama (pogotovo prljavima) po tim područjima. Zahtjevan zadatak i treba ga sprovoditi u kombinaciji s čestim pranjem ruku. Takođe, naučite dijete da nikada ne dijeli četkicu za zube, slamku ili čašu s drugima.

Balansirana i zdrava ishrana

Tanjir pun raznobojnog povrća ili voća pomoći će održati djetetov imunitet. Birajte hranu bogatu vitamnom C poput brokule ili narandži i D, kao što su tunjevina, punomasno mlijeko i žitarice. Ispijanje jogurata, probiotika može takođe biti korisno za podizanje obrambenosti organizma.

Izvor: Dječja posla

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply