Neće da voze đake zbog nove odluke o plaćanju prevoza

prevoznk

Foto: Vijesti

Dio nikšićkih prevoznika obustavio je prevoz đaka zbog, kako su saopštili, odluke Ministarstva prosvjete da im stopira participaciju od 40 odsto.

Bez prevoza zato je juče ostalo više od hiljadu učenika udaljenih od škole pet i više kilometara, ali prema riječima direktora škola nije bilo većeg odsustva đaka.

“Ministarstvo prosvjete donijelo je odluku da roditeljima učenika osnovne škole uplaćuje 40 odsto cijene karte, a 20 odsto za srednjoškolce,  a da ukinu dotaciju koju su plaćali prevoznicima”, kazao je Vesko Stanišić, vlasnik “Stanišić prevoza”.

On je kazao da prema novoj odluci Ministarstva, koja je stupila na snagu novembra, roditelji moraju preko banke da plaćaju punu cijenu mjesečne karte.

“A oni koji imaju dvoje ili više djece teško da mogu toliko novca odjednom da izdvoje, a pitanje je da li će njima tih 20, odnosno 40 odsto biti redovno refundirano. Znajući kakav problem smo mi godinama imali sa uplatom dotacija, plašim se da će se i roditelji načekati za novac”, kazao je Stanišić.

Prema njegovim riječima, zbog takve odluke prevoznici su prinuđeni da povećaju mjesečne karte, odnosno da obračunaju i dio  koji je do sada plaćala država.

“Mi smo Ministarstvu prosvjete i Opštini u petak saopštili  da od ponedjeljka prestajemo sa prevozom učenika. Nadamo se da ćemo, u korist učenika, naći neko rješenje”, poručio je Stanišić.

Nikšićanka, koja nije željela da joj se ime javno pominje, rekla je novinarki da je njeno troje djece  do sada koristilo usluge prevoznika i da je za relaciju od dva kilometra, mjesečno  izdvajala po deset eura za svako dijete.

“Rečeno nam je da ta participacija ne obuhvata djecu koja putuju manje od pet kilometara. To ispada da bih ja za svoje troje djece morala mjesečno da izdvajam 75 eura, pa mi je jeftinije da plaćam taksi”, kazala je ona.

Glušica vozi i dalje

Štrajku nikšićkih prevoznika nije se pridružio Novica Glušica, vlasnik Glunexa.

“Zadužen sam za linije u mjesnim zajednicama Kličevo i Straševina, gdje putuje 230 đaka. Prije pet godina participcija mi je smanjena na minimum, tako da ovom odlukom ništa ne gubim i nema potrebe da djecu lišavam prevoza“, kazao je Glušica.

Ministarstvo prosvjete je, kako kažu, blagovremeno informisalo učenike,  javne ustanove i prevoznike  o Uputstvu za ostvarivanje prava na participaciju prevoza u gradskom i prigradskom prevozu, koje je stupilo na snagu 1. novembra.

“Sredstva se uplaćuju roditeljima učenika za prevoz na osnovu dokaza o kupovini mjesečne karte. Ministarstvo prosvjete nije prestalo sa plaćanjem participacije za prevoz, već ovo pravo ostvaruju u gradskom i prigradskom saobraćaju učenici koji putuju pet i više kilometara do škole”, piše u odgovoru PR službe Ministarstva prosvjete.

Učenici, čiji roditelji, odnosno staratelji ostvaruju pravo na materijalno obezbjeđenje, država će platiti 50 odsto karte.

Sedam eura skuplja karta za đake koji iz Krtola na nastavu putuju u Tivat

Đaci koji iz Krtola putuju na nastavu u Tivat ubuduće će mjesečnu kartu plaćati sedam eura skuplje.

Prevoznik Blue Line iz Herceg Novog odlučio je da ubuduće naplaćuje 35 eura, s tim da bi Ministarstvo prosvjete trebalo đacima da refundira sedam eura.

Đacima je sugerisano da otvore žiro-račune u banci, na koji bi im uplaćivali razliku u cijeni karte.

“Tačno je da je došlo do povećanja cijene karte jer je Ministarstvo prosvjete odlučilo da promijeni način na koji, sa 20 odsto troškova, participira u finansiranju prevoza učenika na relacijama dužim od 5 kilometara. Odlučili su da umjesto direktno prevozniku, novac ubuduće uplaćuju svakom učeniku ponaosob, pa su škole dobile naredbu da obavijeste djecu da otvore žiro-račune i to u bankama u kojima škola ima svoj račun, a na koje bi im Ministarstvo prosvjete trebalo uplaćivati novac“, pojasnila je sekretarka za društvene djelatnosti u Opštini Tivat Dubravka Nikčević.

Sekretarijat prati realizaciju ugovora o sufinansiranju cijene posebnog linijskog prevoza učenika u Tivtu, koji Opština ima sa prevoznikom Blue Line. Po tom ugovoru, Opština mjesečno školski prevoz dotira sa 2.300 eura.

Cijena mjesečne đačke karata definisana je na 15 eura po učeniku za relacije dužine do 5 kilometara, odnosno 28 eura za relaciju Radovići-Tivat.

Nikčević je kazala da razumije odluku prevoznika Blue Line da poskupi karte, jer su ostali bez dijela novca koji je direktno dobijao od Ministarstva prosvjete.

Izvor: Vijesti

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply