Učite dijete da čita? Kako da vam to učenje bude uživanje?

citanje2PIŠE: psihološkinja Branka Vasilev

Kaže se da je za dobar posao potrebna dobra ideja. Ovo su neke ideje koja vam mogu biti od koristi kada počnete da učite dijete da čita, a da se pri tome povežete sa djetetom i da oboje uživate.

Kada početi?

Psiholozi smatraju da dijete ne treba forsirati da čita i piše do polaska u školu, sem ukoliko ono samo ne pokaže interesovanje. Neka djeca pokazuju radoznalost i  interesovanje  i prije polaska u prvi razred. Npr. dok čekate red u čekaonici dijete pokušava da pročita šta piše na kalendaru, posteru…U prodavnici želi samo da odabere kečap i pokušava da pročita  da li piše  ljuti ili blagi kečap, pokušava da pročita imena fudbalera sa sličica, lista album sa sličicama pa pokušava da pročita naziv  kluba čiji je naziv zaboravio, donese kući pozivnicu za rođendan pa vam ne dozvoljava da pročitate naziv igraonice već pokušava samo da pročita, …  Pored toga neka djeca imaju stariju braću ili sestre pa uz njih i ona počnu da pokazuju interesovanje. Kada to primijetite ne treba da reagujete na sledeći način:“Pusti sad to, ima vremena, učićeš kada kreneš u školu… Sad treba da crtaš i da pričaš priče, to što bi trebao/la da radiš, to nećeš, nijednu priču nisi ispričao/la sestri za laku noć, a željeo/la bi da znaš da čitaš, pa prvo nauči da prepričavaš… Svakih deset minuta ulaziš u kuhinju i pitaš:”Šta tu piše?”, a lijepo sam sinoć sjela pored tebe da te učim i ti si otišao,dosadno ti bilo, a sad kad sam zauzeta ti dosađuješ… šta si navalio/la sa čitanjem…” Kada kod djeteta primijetite inicijativu i interesovanje treba da ga podržite i usmjeravate. Jako je važno da nagrađujete trud, a ne samo rezultat, pri čemu vježbate samo kada dijete pokaže želju i volju, ništa ne forsirate kada je riječ o djetetu predškolskog uzrasta. Na primjer, „Nema veze što nisi sve tačno pročitao, ako nastaviš tako da se trudiš uspjećeš…Neke riječi su lakše za čitanje, probaj da kreneš od njih…“

Sada kad ste načinili prvi korak, odnosno kada je dijete počelo da uči da čita, pitate se kako dalje. Svjesni ste da ne treba previše da ga forsirate kako ne bi stvorilo otpor prema čitanju. Pitate se kako da mu čitanje postane svakodnevna navika, a da pri tome bude zabavno.

Evo nekoliko ideja kako dijete može učiti da čita, a da mu pri tome bude zabavno:

Probudite djetetovu radoznalost uz pomoć knjiga
Možda ste se našli u situaciji da dijete samo traži da čita, ali kada ste mu dali slikovnicu „Tri praseta“, reklo je:“To je za bebe“. U takvoj situaciji ne treba da ga forsirate: „Ali uz tu priču ćeš lakše da naučiš, krupna su slova…“, ali ne treba ni da odustanete i kažete:“Ne vrijedi, neće da čita“. Djetetu nije zanimljivo da čita priču koju možda već zna napamet. Pokušajte da ga zainteresujete nekom novom pričom čiji kraj mu je nepoznat. Zanimaće ga šta će biti na kraju i to će ga motivisati da nastavi sa čitanjem. Djeca vole da budu velika, starija nego što jesu i imponuje im kada umjesto slikovnice dobiju knjigu za djecu. Danas postoji veliki izbor knjiga prilagođenih djeci koja uče da čitaju. Pored teksta sadrže i ilustracije, a priče su podijeljene po poglavljima. Jako je važno da se u knjizi radi o temi za koju dijete pokazuje interesovanje pa je najbolje da pustite dijete da samo izabere u knjižari ili biblioteci ono što ga zanima. U početku možete da čitate djetetu svaki dan po jednu priču ili jedno poglavlje pri čemu ono treba da pročita prve dvije rečenice. Ili, možete da mu pročitate priču do pola i kažete da ćete sjutra nastaviti gdje ste stali. Ukoliko je dijete veoma radoznalo ono će samo pokušati da pročita jer je nestrpljivo da sazna kako se završava poglavlje.

Motivišite dijete da čitanjem dolazi do informacija
Ukoliko se vaše dijete bavi sportom ili prati sport kupite sportske novine i ostavite ih na vidljivom mjestu i kažite: „Tata je sinoć zaspao i nije odgledao utakmicu do kraja. Ne znamo rezultat, ali u novinama možda piše kako se završila utakmica…“ Ukoliko ga rezultat zaista zanima pokušaće da pročita naslov u novinama.

Napravite spisak stvari koje treba da kupite u prodavnici. Dajte spisak djetetu i kažite:“Proveri da li sam na spisak stavila mandarine i čoko-bananice“.

Rekla mi je tetka šta ti je kupila za rođendan. Piše na ovom papiriću. Evo pročitaj pa ćeš saznati.

Napravite ritual od čitanja
Ja sam to radila na sledeći način:
Dogovorili smo se da mu svako veče posle pričanja priče za laku noć u njegovu novu i omiljenu svesku napišem nešto lijepo i da on to pokuša sam da pročita. U početku su to bile kratke, jednostavne rečenice npr. „Mama te voli“ ili  „Dao sam gol“ itd. Svako veče po jedna kratka rečenica. Vremenom kako je napredovao pisala sam duže rečenice npr. Ponosni smo na tebe. To je postao naš ritual u kome smo oboje uživali. Bilo je dana kada mu nije bilo do čitanja jer je isuviše umoran ili bolestan, ali dešavalo se i da me podsjeća ako slučajno zaboravim da napišem rečenicu.

Igrajte se škole, kviza i slično
Djeca vole da se igraju i najzabavnije im je da uče kroz igru te je najbolje je ono učenje koje omogućava sticanje znanja i vještina kroz igru.Možete da se igrate škole, da dijete bude učitelj ili učiteljica i posmatra kako vi čitate. Svaki put kada tačno pročitate ono treba da vam udari pečat ili napiše znak plus crvenom hemijskom, a kada pogriješite ono treba da vas ispravi i kaže kako treba (npr. ako piše Dušanom vi namjerno pročitajte Dušanov i pustite dijete da vas ispravi ), a poslije možete i da mijenjate uloge.
Za kviz je potrebno najmanje dvoje djece istog uzrasta. Svako dijete izvlači po jednu ceduljicu na kojoj piše jedna riječ od četiri slova koju oni treba tačno da pročitaju. Pobjenik je dijete sa većim brojem tačno pročitanih riječi.

Ove aktivnosti će doprinijeti da dijete u određenoj mjeri ovlada tehnikom čitanja, a to je dobra priprema  za dalje usavršavanje jer od naučenog slova do izražajnog čitanja kao najvišeg stepena savladanosti čitanja dijete prolazi određene faze.

 

Izvor: Moj psiholog

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply