Roditelji sjutra nastavljaju štrajk glađu ako ljekari ne budu suspendovani

karisik

Foto: Vijesti

Roditelji beba prije godinu zaraženih u bjelopoljskom porodilištu najavili su da će sjutra u 12 sati ponovo započeti štrajk glađu, ukoliko nakon sastanka sa ministrom zdravlja Budimirom Šegrtom, ljekari ne budu suspendovani.

Jedan od roditelja Predrag Karišik je kazao da od tog sastanka zavisi da li će se odlučiti na štrajk glađu ispred zgrade Opštine.

“Štrajk će uslijediti ukoliko od ministra Šegrta napismeno ne dobijemo rješenje da su ljekari suspendovani. Mi se pitamo da li je zakon u Crnoj Gori jednak za sve“, kazao je  Karišik pozivajući nadležne institucije da suspenduju ljekare.

Roditelji su u martu ove godine protestovali šest dana ispred Bolnice nakon čega su ljekari upućeni na godišnje odmore, uz čvrsto obećanje Uprave da ih neće vraćati na posao do okončanja postupka.

Ipak, ljekari su kasnije vraćeni na posao.

U Višem sudu u Bijelom Polju danas je nastavljeno suđenje ljekarima bjelopoljske Opšte bolnice optuženima zbog infecije pet beba, od kojih je jedna preminula u novembru prošle godine. Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević, okrivljeni su za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Otac preminule bebe Slaviša Knežević je kazao pred Sudom da bi njegovo dijete danas bilo živo da su ljekari reagovali brže, nakon upućivanja druge bebe sa bjelopoljskog porodilišta u Klinički centar.

“Moglo je sve da se spriječi i moje dijete je moglo biti živo. Juče na Mitrovdan mu je bio rođendan, a danas ga nemam. Smatram da su optuženi ljekari veoma odgovorni za ovo što se desilo mom djetetu. Meni Dušana neće vratiti ni da se osude na stotinu godina, ali se borim da se ovo, što se desilo meni i mojoj supruzi, više nikom i nikad ne ponovi”, kazao je Knežević.

On je istakao da je njegova supruga rodila zdravo muško dijete i ukazao na lošu higijenu na porodilištu, po čijim zidovima su šetale bube na sve strane.

“Druge noći supruga je primjetila da beba ima zapušen nos o čemu je obavijestila dežurnu babicu.  U ponedjeljak me supruga pozvala da ponesem krv u privatnu laboratoriju da urade CRP, koji je bio povišen. Poslije toga je, zbog sumnje na žuticu beba prebačena na odjeljenje neonatologije. Kada su u ponedjeljak pokušali da urade nalaze, zbog gustine krvi aparati nisu mogli da izmjere vrijednosti”, kazao je Knežević. On je rekao da je od supruge saznao da dr Cimbaljević nije pregledala bebu dan poslije rođenja, dok je dr Cimbaljević tvrdila da jeste, nudeći sudu dokumentaciju.

On je objasnio da je organizovanje transporta za bebu trajalo predugo i da je beba upućena poslije sat i po čekanja. Dr Jeremić je tvrdio da se nije čekalo više od 20 minuta.

Knežević je rekao da se tada u holu Ginekološkog odjeljenja susreo sa dr Puletićem i da je logično da je morao znati za infekciju, na šta je dr Puletić odgovorio da ga jeste sreo ali da uopšte nije znao zbog čega je tu.

“Nakon što je dijete prebačeno u Podgoricu, neonatologica dr Rada Rudanović nam je kazala da je beba imala temperaturu višu od 39 stepeni, a ujutro nas je obavijestila da je dijete u kritičnom stanju, koje se pogoršavalo iz dana u dan”, naveo je on.

Knežević je istakao da mu nakon smrti djeteta dr Ljubinka Dragaš nije odgovorila na pitanje da li treba da traži da se uradi obdukcija bebe. On je dodao da ni nakon odobrenja, do danas nije dobio medicinsku dokumentaciju iz bjelopoljske Bolnice, niti je dobio papir da je djetetu rađena hemokultura.

Vučić Rakonjac je rekao da je njegova beba prebačena 3. novembra za Klinički centar, zbog povišene temperature i da su mu ljekari u Podgorici kazali da postoji sumnja na infekciju i da to može biti od majke, u šta on nije povjerovao jer su svi nalazi tokom trudnoće bili uredni.

Rakonjac je pojasnio da je dr Cimbaljević bila za hitno slanje za Podgoricu, dok je dr Tahirović nakon što je pregledala dijete rekla da  bi ona dijete pustila kući, ali da je ipak “bolje sa sačekaju kad je već dr Jela tražila da urade kontrolne nalaze”.

Dr Tahirović je na to prigovorila da ona nije ni pregledala dijete, već da je to kazala na osnovu podataka o vrijednostima bilirubina, koje je dobila od babice.

Eldin Salemović je ispričao da se njegova supruga porodila 12. novembra i da je beba bila u odličnom stanju.

“Međutim, sjutradan me supruga plačući pozvala i rekla da moram hitno da dođem da nosim krv u privatnu laboratoriju da urade CRP.  Popodne se stanje bebe pogoršalo i hitno je prebačena za Klinički centar. Kada sam sjutra dan u inkubatoru vidio bebu, svojim očima nisam mogao da povjerujem. Bila je sva crne – modre boje, teško je disala i borila se za vazduh. I tek tada saznajem da je životno ugrožena. Iz dana u dan stanje je bilo sve gore i gore i uslijedili su teški dani za moje dijete i sve nas”, ispričao je Salemović.

On je rekao da su on i supruga gledali bebu uvijene glave jer mu se otvarala krv, a zbog istih problema uvili su mu i uvo, jer je postojala opasnost da mu otpadne.

“Jednog dana su mu se otvorile ranice po čitavom tijelu i mi više nismo znali šta ćemo da zateknemo od naše bebe”, ispričao je Eldin.

Salemović je rekao da mu je dr Jeremić rekao da je “sve u redu i da nema razloga da paniče”, bez obzira na to što im je dr Rudanović kazala da je dijete životno ugroženo, na šta je dr Jeremić kazao da to nije tačno, jer on nije ni znao u kakvom stanju je beba.

Salemović je odgovorio da to jeste tačno “što  mogu posvjedočiti supruga i otac koji su bili prisutni”.

Predrag Karišik je ispričao da je njegova beba 8. novembra, dva dana nakon rođenja dobila temperature, a da je narednog dr Cimbaljević uputila bebu u Podgoricu.

“Kada sam se u KBC-u interesovao za zdravlje mog djeteta rečeno mi je da je bebi u Bijelom Polju uključena troslojna terapija što ju je i spasilo, ali da se rizikovalo više nego što je bilo potrebno. Takvu sam informaciju dobio od dr Banjac i Lekić”, kazao je Karišik. i on je ispričao da je higijena na porodilištu bila u katastrofalnom stanju i da su buba švabe šetale svuda okolo.

Suđenje se nastavlja 18. novembra saslušanjem majki zaraženih beba.

U bjelopoljskom porodilištu sredinom novembra prošle godine zaraženo je pet beba od kojih je jedna preminula u Kliničkom centru Crne Gore.  Nalazom sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta utvrđeno je da se u Bijelom Polju radilo o epidemiji neonatalne sepse koja je mogla biti spriječena.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Evo sad pre neki dan je sud u Valjevu oslobodio jednog akusera optuzbe za smrt bebe, navodeci da je beba umrla neposredno pred porodjaj, ugusila se, posto je ovaj uporno odlagao da porodi zenu, a to znaci da je bila nerodjena, tj. fetus, a fetus pravno nije zivo bice, te stoga ne moze biti ni ubijeno?!?!

Leave a Reply