Zašto se kašalj pojačava u ležećem položaju?

kasljanje

Gotovo sve vrste kašlja (osim psihogenog) se pojačavaju u ležećem položaju. Zašto se to događa? Zašto se najčešće noću javlja bol uva? Zašto se prema pravilu promukli kašalj kod subglotičnog laringitisa javlja noću?

Ljudsko tijelo sadrži veliku količinu vode koja je raspoređena u tjelesnim tečnostima unutar i van ćelija. Kada stojimo ili sjedimo najveći je prtisak tečnosti u najnižim dijelovima tijela (u nogama).

U ležećem položaju tjelesne tečnosti se pomjeraju prema gornjim djelovima tijela. To je jedan od razloga zbog kojeg stariji ljudi s bolestima srca ili pluća ne mogu ležati na ravnom – javlja se gušenje i kašalj.

Kod djece i mladih osoba ovo pomjeranje tečnosti izaziva otok sluznica disajnih puteva. Kod obične prehlade nos se u potpunosti zatvara, kod upale sinusa javlja se bol, kod upale sluznice u području grkljana javlja se oteženo disanje i struganje, a bronhijama se javlja ili pojačava opstrukcija.

Ukoliko je vazduh hladan i vlažan taj je otok manje izražen. Otok sluznice u predjelu nosa otežava dotok svježeg vazduha u srednje uvo. Dok je dijete u uspravnom položaju, dok je budno i kreće se, guta i izduvava nos, uspjeva potisnuti vazduh kroz Eustahijeve cijevi iz nosa u srednje uvo. Kada zaspi, ovih aktivnosti nema i u ležećem položaju se otok sluznice nosa pojača i gotovo u potpunosti prekine dotok vazduha. Kako se „troši“ vazduh u srednjem uvu, postupno nastaje podpritisak, bubnjić se uvlači, javlja se bol i to rezultira naglim buđenjem djeteta uz bolni plač.

Kod djece sa upalnim ili alergijskim bronhitisom postavljanje u vodoravni ležeći položaj izaziva napade suvog kašlja. Naprezanjem se dodatno povećava pritisak tečnosti u grudnom košu što ima za posljedicu još veći otok sluznice u najmanjim ograncima bronhija. Što je dijete manje, manji su i njegovi ogranci bronhija. Zato će kod manje djeteta otok sluznice izazvati veće poteškoće disanja i intenzivniji kašalj.

Izuzetno jaki otok sluznice izaziva infekcija Respiratornim sincicijskim virusom (RSV) koja iz prethodno navedenih razloga teško ugroža grupu djece u uzrastu do 12 mjeseci. Ona najčešće moraju  biti liječena u jedinicama intenzivne njege.

Izvor: Čuvarkuća

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply