Najveći strahovi budućih i novih mama

strahovic

Sve buduće i novopečene mame muče slični strahovi, prvenstveno u vezi za djetetovom bezbjednošću. Ove strahove mame su izdvojile kao najveće. Jesu li i vaši među njima?

Noću se budim jer mislim da će nešto poći po zlu – od sindroma iznenadne smrti odojčeta, problema s disanjem i davljenjem, do toga da će pokriti po glavi nečim i ugušiti.“

Kako se osjećati bolje: Ovakva vrsta zabrinutosti tipična je za sve mame i ne znači da ste paranoični. Što se tiče sindroma iznenadne smrti odojčeta, treba imati na umu da je on vrlo rijedak, a možete i sami pripaziti i smanjiti rizik. Kupite dobar krevetić, pravilno ga sastavite, nemojte koristiti stare madrace, a plišane igračke, jastučiće i deke držite podalje od bebinog kreveta. Takođe, neka soba u kojoj spava bude uvijek prozračena.

„Šta ako se ne povežem sa svojom bebom onako kako bih htjela?“

Kako se osjećati bolje: Neke mame povežu se s djetetom još dok ono nije ni rođeno, a drugima treba malo „zagrijavanja“. Normalno je da se neke majke ne osjećaju izuzetnu  povezane sa svojom djecom čak nekoliko sedmica nakon njihova rođenja, za što često znaju biti krivi hormoni. Imajte na umu da se vaša beba povezuje s vama još u materici, slušajući vaš glas, a u prvoj sedmici svoga života naučiće raspoznavati i vaš miris. Dobar način zbližavanja s bebicom je kontakt kože na kožu  ili nošenje u nosiljci. Povezanost će sigurno vremenom doći.

„Moj najveći strah je da neću moći dojiti jer znam puno žena koje su se suočile s tim problemom“.

Kako se osjećati bolje: Ako imate mlijeka, fizički je nemoguće da ne možete dojiti, iako taj proces može biti komplikovan. Zato, zatražite pomoć i savjet još u bolnici, obratite se grupi savjetnica za podršku dojenju ili patronažnoj sestri. Što vi i dijete prije naučite što treba da radite, tim bolje.

„Imam trenutke totalne paranoje oko mekanih djelova na glavi svoje bebe. U stalnom sam strahu da ću ga udariti po mekanom mjestu ili da će se negdje samo udariti.“

Kako se osjećati bolje: Iako se čine kao male porculanske lutke, bebe su otpornije nego što mi to mislimo.  Mekana mjesta na glavi takođe su otporna na svoj način pa im neće ništa biti ako slučajno bebu po njima „kvrcnete“, ali ipak trebate ih paziti od potencijalnih povreda i udaraca.

„Strah me da nećemo stići sve urediti prije rođenja djeteta i obezbijediti kuću dovoljno da se bebi ništa ne može dogoditi jer ima toliko opasnih mjesta“.

Kako se osjećati bolje: Posložite prioritete i prvo obavite ono najnužnije: kupite autosjedište i pravilno je instalirajte i kupite siguran krevetić i montirajte ga. Kuću nikada nećete moći u potpunosti zaštititi jer će djeca uvijek nanovo naći neki način da vam uliju strah u kosti. Nema smisla da sve oštre ivice izbacate iz stana, ali ipak donekle prilagodite prostor, zaštitite utičnice, oštre ivice, nabavite vratašca ako imate stepenice, a sve potencijalno opasne i sitne stvarčice maknite van dohvata dječjih ručica. Bez panike, proći će više mjeseci prije nego će vaše dijete moći dopuzati do njih.

Izvor: Dječja posla

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply