Istraga zbog smrti bebe u Nikšiću

bolnicank

Više državno tužilaštvo u Podgorici otvorilo je izviđaj povodom novog slučaja smrti bebe, u Nikšiću. U ovom postupku tužilaštvo provjerava da li je smrt nerođene bebe Nikšićanke Z.G. nastupila zbog propusta ljekara, piše Dan.

Kako je navedeno u obdukcionom nalazu ploda, Z.G. je devet mjeseci nosila zdravo dijete. Ipak, na dan porođaja, 29. avgusta, ustanovljeno je da je plod mrtav, odnosno da ne postoje otkucaji srca. Nakon toga porođaj je izvršen carskim rezom.

Z.G. i njen suprug ubijeđeni su da njihovo dijete nije živo zbog propusta ljekara. Slučaj su prijavili nikšićkoj policiji, koja je o svemu obavijestila tužilaštvo. Po nalogu tužilaštva obavljena je obdukcija koja je pokazala da je smrt kod djeteta nastupila usled udavljenja plodovom vodom. Takođe, po nalogu tužilaštva iz nikšićke bolnice izuzeta je sva dokumenatcija koja se odnosi na ovaj slučaj, a tužiocu Lepi Medenici su izjave dali roditelji preminule bebe.

„Mrtvi plod ženskog roda, u desetom mjesecu materičnog života, apsolutno sposoban za vanmaterični život. Smrt je nastupila usled naglog zatajenja disanja zbog udisaja plodove vode“, piše u obdukcionom nalazu koji je dostavljen tužilašgvu, a u koji je Dan imao uvid.

Roditelji smatraju da je zbog nemarnosti ljekara, i pored jasnih znakova da trudnoća postaje rizična, beba predugo ostala u majčinom stomaku i da je upravo zbog tog propusta nastupila smrt.

Z.G. je u izjavi koju je dala policiji navela je da joj je trudnoću vodio ljekar koji radi u nikšićkoj Opštoj bolnici i u privatnoj klinici.

Nikšićanka je za smrt bebe optužila ljekara koji joj je vodio trudnoću, kao i ostalo osoblje nikšićke Opšte bolnice.

Kako je Z.G. navela u pisanim izjavama nadležnim organima, ljekar koji je vodio trudnoću smrt njene bebe objasnio je riječima „Dešava se. Dešava se i u Americi i Beču. Mogao sam i ja sad da izađem na ulicu i da poginem”.

U prigovoru koji je Z.G podnijela Opštoj bolnici u Nikšiću žaleći se na postupanje ljekara, ona je kazala da su se slabi otkucaju srca bebe čuli 26. avgusta, tri dana prije smrti bebe. Tada su joj rekli da uradi čučnjeve, nakon čega su joj objasnili da se „beba probudila”. Nakon toga svekar Z.G. je razgovarao sa ljekarom koji joj je vodio trudnoću, insistirajući da odrade carski rez jer je beba bila teška 4,8 kilograma, a do porođaja je ostalo 10 dana. Ljekar je, kako je Nikšićanka izjavila, odbio to da uradi, navodeći da je sve u redu.

Zbog tragičnog događaja za koji krive medicinsko osoblje Z.G. i njen suprug su se obratili ministru zdravlja, Ljekarskoj komori Crne Gore, kao i Inspekciji rada kojoj su prijavili da ljekar koji joj je vodio trudnoću radi nezakonito u bolnici i u svojoj ordinaciji.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. a meicinsko osoblje je u niksicu ne daj boze..po sopstvenom iskustvu. posle carskog nisam mogla da se dozovem sestrama jer mi je bilo lose. nego sam srecom imala broj portira i zvala njega da mi nadje sestre. a one se jos bunile zasto ja zovem portira..a koga jbt da zovem kada koze kafenisu negde ko zna gde

  2. U toj bolnici samo Grubač radi nelegalno … I bolnica i privatno…Naravno da je on. Pa toliko barem znamo. Bruka ,porodilišta su nam kao kasapnice! Al vazno je da je interno odjeljenje renovirano da nešto ne hvali! A gdje će se bebe radjati ,to zna svaka žena koja kod njih završi. Ma bruka i sramota!

  3. Ovo je strasno doktori izgravaju boga, a do kad ce biti tako i nebitno da li je iz bolnice ili je dom zdravlja u pitanju. Bila sam u jednoj situaciji da sam plakala i molila dr. Pozivajuci se na njenu ljudskost da mi pogleda bebu od 40 dana moja greska je bila sto sam otisla u 8ipo u radio stanicu a dezurni pocinje tek u 9.gospodja me je poslala tamo dje smo registrovani da odemo a moja beba od 40 dana je vristala. Da bi ona sklopila ruke i rekla NECU DA GA PREGLEDAM. Pitala sam kako se zove ona mi je rekla NECU DA TI KAZEM sta reci …

  4. Ja imam pozitivno iskustvo sa tim ljekarom sto u toku vodjenja trudnoce, tako i sto se tice samog porodjaja, kao i kasnijeg obilaska. Porodila sam se prije 4 mjeseca prirodno, bez indukcije. On jeste zagovornik prirodnog porodjaja i voli da odugovlaci i ceka da porodjaj krene. Ne osporavam da ima ljudi sa losim iskustvima kod tog ljekara i naravno da treba sve da se ispita i da odgovara ako je bilo propusta. Isto tako smatram da treba da napisem i svoje pozitivno iskustvo zbog trudnica koje vode trudnocu kod njega.

Leave a Reply