Naučite djecu da sami rješavaju svoje svađe

svadjanje
Posredujete li u svakoj dječjoj svađi ili ponekad dozvolite svojim mališanima da sami razriješe sukob? Svakako, ponekad su sukobi jednostavno preveliki da bi ih djeca sama riješila među sobom, ali veliki broj svakodnevnih malih svađa koje se javljaju tokom dana mališani mogu riješiti sami, što je za roditelje oslobađajuće iskustvo, i u isto vrijeme prilika da djeca nešto nauče.
Vi jeste mama i tata, ali to ne znači da trebate riješiti baš svaki problem sa kojim se dijete susrijeće. Vaše dijete treba da nauči kako da reaguje u određenim situacijama, a ovo je upravo jedan od dobrih načina da ga ohrabrite u tome.
Ako su vam dosadile svađe, rasprave i drugi problemi sa rivalstvom među djecom, sljedeći put kad se budu posvađali oko toga ko će se igrati sa kojom igračkom, recite im “Dogovorite se sami.” Izađite iz prostorije da im date do znanja da vi stvarno nećete posredovati, ali za svaki slučaj ostanite ispred vrata te osluškujte što se događa i kako oni to rješavaju.

Morate shvatiti da su prepirke nužno zlo i da je to dio učenja na kompromis i saradnju. Takođe morate prihvatiti činjenicu da to neće dobro funkcionisati ako ne pustite djecu da sama riješe kriznu situaciju. U protivnome neće ništa naučiti, osim da će, budu li dovoljno jako udarali brata ili sestru ili dovoljno glasno dozivali roditelje, doći roditelji i riješiti svađu umjesto njih. S takvim načinom vaspitanja djeca će biti jako razočarana kada jednom napuste roditeljski dom i shvate da niko čarolijom neće rješavati sporove.
Nažalost, većina djece odrastaju upravo na taj način. Želite li da vam djeca kao odrasli ljudi uspješno svladaju aktivnosti i u životu generalno, moraćete pretrpjeti buku i pregristi jezik kada vidite da vam se djeca svađaju. Kada to učinite, prepirke će se začudo, vrlo brzo riješiti i bez vaše pomoći.
Naravno, svi imamo neki dan kada nemamo strpljenja ni vremena čekati djecu da sama riješe svoje svađe. Tada možete smisliti neki kreativan način da djecu prisilite na samostalno rješenje. Možete im oduzeti igračku ili ono zbog čega se svađaju i reći im: dobiti ćete nazad kada se složite oko zajedničkog rješenja.
Izvor: Index
SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply