Pomozite djetetu s učenjem, ali ga i naučite da bude samostalno

Mother helping her son (11-12) with his homework

Vaše dijete je krenulo u školu, a kako raste, tako raste i obim obaveza koje školarac mora ispunjavati. Domaći zadaci, kontrolni, likovni radovi, usmena odgovaranja i pismeni zadaci. Bilo da je riječ o bezazlenom diktatu ili konkretnijem testu, dijete se vremenom mora učiti pripremati za nadolazeće gradivo i provjere znanja.

Neki roditelji tome pristupaju prilično ležerno, tvrdeći kako su svoju školu odavno odradili i dijete se mora samo nositi sa svojim obavezama, dok se drugi previše miješaju u rad učitelja i s djetetom rješavaju svaki zadatak, vježbaju za svaki ispit i ne puštaju ga bez detaljne provjere u školu. Optimalno ponašanje, naravno, negdje je između ova dva ekstrema.

Dijete mora znati koje su njegove obaveze

Prvo i osnovno pravilo koje dijete, ali ponekad i roditelji, moraju usvojiti jest da je škola obaveza. Nakon pet godina bezbrižnog igranja i potpunog oslanjanja na roditeljsku pomoć, dijete se lako može prestrašiti novonastalom situacijom u kojemu se od njega nešto očekuje, a ako to ne ispuni, biva kažnjeno.

Od prvog dana škole, roditelji moraju raditi na tome da djetetu približe pojam obaveze i objasne mu kako svaki čovjek na svijetu ima nešto što mora raditi, bez obzira na to želi li to ili ne, ima li taj dan volje ili bi radije bio negdje drugo.

Paralelu je najbolje povući s sopstvenim poslom i djetetu objasniti kako bez posla na koji roditelji svaki dan odlaze ne bi bilo dovoljno novca da ono svaki dan ima jelo na stolu, odjeću, a kamo li igračke i novac za bioskop ili pozorište.

Nikako ne valja upadati u zamke i pristajati biti rob sopstevnom djetetu pa njegove obaveze izvršavati umjesto njega. Ako dijete uporno odbija da nauči gradivo ili napiše zadatak, iako ste ga nekoliko puta na to upozorili, neka jednom ili dvaput na sopstvenoj koži osjeti sramotu što će ga učitelj pred cijelim razredom prozvati i kazniti lošom ocjenom ili opomenom.

Odgovornost za sopstveno ponašanje dijete mora razviti što prije pa ako zadatak nije napisalo ili je dobilo lošu ocjenu zbog nedovoljnog učenja, kaznite ga tako da mu odumete odlazak u bioskop ili na trening i pokažete mu da može raditi što želi, ali da takvo ponašanje donosi posljedice za sobom.

Pomozite mu da pronađe idealan stil učenja

Iako je primaran cilj dijete učiti samostalnosti i odrađivanju školskih obaveza na vrijeme, roditelji ne bi smjeli olako shvatati djetetove dužnosti. Ako školarac nikako ne uspijeva popratiti gradivo i riješiti svoje zadatke na vrijeme, roditelj svakako treba intervenisati.

Moguće je da se dijete ne snalazi u razredu, da učiteljica govori prebrzo ili ne razjašnjava gradivo na dobar način. Možda je riječ o nezainteresovanosti za konkretni predmet ili neshvatanju apstraktnosti učenja. Najčešće takve tegobe stvaraju predmeti poput matematike koje djetetu ne nude stvarne informacije već načine za rješavanje problema koje ono nije u stanju prepoznati u svakodnevnom životu.

Razgovarajte sa svojim školarcem i pomozite mu da pronađe svrhu u učenju i pisanju zadatka. Ako mu nije jasno zašto mora vježbati matematiku kad mu ona u životu “nikada neće koristiti” nađte mu stvarne primjere poput računanja procenta u kojima se matematika primjenjuje u svakodnevnom životu.

Dijete možda nije nezainteresovano za školu već se teže nosi s učenjem koje zahtjeva trud, vrijeme i koncentraciju. U nižim razredima osnovne škole  pomozite mu da pronađe stil učenja koji najbolje odgovara njegovom ritmu i pomalo ga prepuštajte samom sebi. Neka vas potraži ako mu nešto nije jasno, ali proces neka obavlja sam.

Šestašima je potrebna veća podrška

Šesti razred nerijetko najteže pada i školarcu i djetetu jer se u potpunosti mijenja sistem učenja gradiva. Svaki predmet dobija zasebnog profesora koji ima sopstvena pravila na koja se dijete treba naviknuti. Raspored se dopunjava nekim novim i zahtjevnijim predmetima, a prelazak djeteta u drugu smjenu i više časova kod neorganizovanog djeteta se brzo osjeti.

Šesti razred shvatite kao novi početak i djetetu budite na raspolaganju nešto više nego u petom razredu. Cijelo prvo polugodište, a ponekad i cijeli peti razred, dijete će vas trebati kako biste mu razjasnili ili raščlanili gradivo, pomogli s organizacijom vremena ili jednostavno pružili podršku u pomalo drugačijem okruženju.

U zavisnosti od djetetovih potreba i sposobnosti, do kraja školovanja, kako osnovnoškolskog tako i srednjoškolskog, budite mu pri ruci ako vas zatreba ali učenje, organizaciju vremena i snalaženje s gradivom, prepustite njemu. Škola je idealan trening za budući život u kojemu poslodavci, porodica i saradnici neće ponekad imati razumijevanja za djetetov loš dan, prehladu, umor ili nezainteresovanostt. Osamostaljenje je u ovom periodu neophodno.

Izvor: Klinfo

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply