Naučite djecu da drugima ne odaju vaše porodične tajne

izlanuti

Koliko vam se puta dogodilo da je vaš mališan u društvu izlanuo neku od neugodnih privatnih informacija o vama i vašoj porodici pa ste zbog toga zamalo propali u zemlju? Nije rijedak slučaj da dijete u vrtiću, razredu ili pred vašim prijateljima i rodbinom ima potrebu da priča o nečemu što se u vašem životu događalo u poslijednje vrijeme i o čemu je čuo ili naučuo za vrijeme vašeg razgovora.

Djeca ponekad ne razlikuju koja informacija se tiče svakoga, a koja mora ostati u porodici pa im nije loše pokazati kako se ponašati s onim što čuju u određenom trenutku.

Pazite o čemu pričate pred djecom

Kad vaš mališan dođe do određenog uzrasta, sve će više početi da sluša i razumije vaše privatne razgovore. Petogodišnje dijete u potpunosti je sposobno povezivati priču s osobama pa roditelji tada moraju biti na oprezu kada govore o škakljivim temama ili pričaju o tajnama.

Prvo što treba upamtiti je da pred djecom nikada ne ogovarate njemu poznate, ali i nepoznate osobe. Dijete se ponaša kao sunđer, a ogovaranje  nikako nije osobina koju želite da usvoji. To se pravilo posebno odnosi na članove uže i šire porodice i porodične prijatelje. Pred djetetom ne kritikujte njegove učitelje ili vaspitače u vrtiću. Takve razgovore s partnerom obavljajte kada dijete nije prisutno u prostoriji.

Potrudite se iskontrolisati kad ste ljuti, frustrirani ili vam je neko od bližnjih stao na žulj. U trenucima ljutnje, skloni smo izgovoriti više nego što mislimo, a dijete će takve informacije prihvatiti kao valjane i možda će ih, u trenutku kada to najmanje želite, iznijeti u javnost.

Djetetu filtrirajte informacije

Svaka porodica ima svoju priču i svoje tajne za koje, čak ni poneki članovi ne znaju. Naučnici se slažu da zadržavanje tajni od članova porodice može dovesti do frustracije pa čak i fizičke bolesti jer pritisak koji neki članovi osjećaju zbog tajne, može postati toksičan.

Isto tako, djetetu kao punopravnom članu porodice, neke ste stvari dužni reći. Ukoliko je dijete usvojeno, hronično ili teško bolesno, ono to mora znati. Isto tako i teška ili smrtonosna bolest njegovih najbližih mora mu se razjasniti. To da baka ima visok pritisak nije informacija koja je djetetu neophodna pa je s njim ne morate dijeliti ali ako je baka životno ugrožena i postoji mogućnost da ne poživi dugo, dijete na to pripremite.

Vaše novčano stanje nije tema koju trebate dijeliti s djetetom. Jasno je da ćete mu, ako vas iz dana u dan traži novu igračku, objasniti kako nemate dovoljno novaca da poplaćate sve njegove prohtjeve ali dalje od toga s djetetom ne dijelite. Ne biste se osjećali ugodno kada bi vaš mališan dijelio informacije o vašim primanjima, raspolaganju novcem i kreditima drugoj djeci ili vašim poznanicima.

Naučite ga diskretnom ponašanju

Čak i roditelji koji redovno paze da privatne informacije ne iznose pred djecom, doživljavaju situacije u kojima se dijete izlane pred drugima. Ako primjetite da vaš mališan ima naviku to da radi, porazgovarajte s njim i ne ljutite se na njega što je to napravio.

Objasnite mu na primjeru koji može razumjeti. Podsjetite ga na neku situaciju u kojoj mu je bilo jako neugodno, npr. kad se popiškio u gaće, imao gasove u javnosti i posramio se toga. Pitajte ga kako bi se osjećao da vi to podijelite sa svim njegovim prijateljima koji bi mu se rugali.

Povežite tu priču s konkretnom situacijom koju je on napravio i objasnite mu kako ponekad ono o čemu se razgovara u kući, ne smije izaći iz kuće. Ako vas je uhvatio da negativno govorite o nekom članu porodice ili bližnjem, objasnite mu da to ne znači da je ta osoba loša niti je takvom smatrate već da je napravila nešto što nije lijepo ili vas je povrijedilo pa ste to komentisali među sobom.

Ako je riječ o mlađem djetetu, osmislite sistem kao npr. igru čuvanja tajni. U svakoj situaciji u kojoj slučajno pred djetetom kažete nešto za što smatrate da će dijete izlanuti, a ne bi smjelo, podsjetite ga na igru i neka to ostane vaša mala tajna. Vremenom će dijete samo naučiti da razlikuje teme o kojima može razgovarati s drugima od onih kojima je mjesto isključivo unutar njegova četiri zida.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply