Budite oslonac svojim roditeljima

 

help concept, special toned photo f/x, focus point selective

Za vas koji imate roditelje. Za vas koji ste roditelji. Za vas koji ste imali roditelje. I za vas koji poznajete nečije roditelje.

“Dragi sine/kćeri,

sada još nisam star, a kada me budeš vidio takvog, budi strpljiv/a sa mnom i pokušaj me razumjeti.

Ako se zaprljam za vrijeme ručka, i ako se ne mogu sâm obući, budi strpljiv/a. Sjeti se sati koje sam potrošio dok sam te tome naučio.

I ako u razgovoru ponavljam iste stvari uvijek ponovo, nemoj me prekidati, saslušaj me! Kada si bio mali/a, morao sam ti istu priču čitati sve dok nisi utonuo u san.

Ako se ne budem želio kupati, ne ismijevaj me i ne vrijeđaj. Sjeti se kako sam te morao loviti i izmišljati hiljadu razloga kako bi napokon ušao u kadu.

Kad opaziš moje nepoznavanje nove tehnologije, daj mi vremena i nemoj me gledati s podsmijehom. Ja sam tebe naučio mnogo stvari: pravilno jesti, pravilno se obući, suočiti se sa životom.

Ako nekad u razgovoru zaboravim ili izgubim nit razgovora, daj mi malo vremena da se prisjetim, i ako mi to ne pođe za rukom, nemoj se uznemiravati.

Nije mi najvažnija stvar na svijetu naš razgovor, već to da sam s tobom i da me znaš slušati. Ako ne budem želio jesti, nemoj me prisiljavati. Sâm znam najbolje kada mi je hrana potrebna, a kada ne.

Kada mi umorne noge više neće omogućavati da hodam, pruži mi ruku isto kao što sam je ja pružao tebi, kada si pravio prve korake.

I ako ti jednom kažem da više ne želim živjeti, da želim umrijeti, ne ljuti se na mene, jednoga ćeš me dana razumjeti.
Jednom ćeš spoznati, da sam ti usprkos svim učinjenim greškama, želio samo najbolje i da sam te pokušao pripremiti na putovanje života.

Ne žalosti se, ne ljuti se i ne osjećaj se bespomoćnim kada me budeš takvog gledao pored sebe. Budi pored mene i pokušaj me razumijeti i pomoći mi kao što sam ja pomagao tebi kada si počinjao živjeti.

Budi mi oslonac, pomozi mi da završim putovanje s ljubavlju i sa strpljenjem.Vratiću ti osmjehom i neizmjernom ljubavlju, koju sam oduvijek čuvao za tebe.

Volim te sine/kćeri!
Tvoj tata/tvoja mama”

Izvor: Zenskikutak.rs

Leave a Reply