Stajaćim stolovima u školama protiv gojaznosti

stolovi

Sjedalački način života ima dugotrajne posljedice na naše zdravlje. Toga smo svi svjesni i o tome se srećom sve češće priča. No, cjelodnevno sjedenje ne ostavlja posljedice samo na odrasle ljude. Ostavlja posljedice i na djecu.

Zdravstveni sistemi različitih država, kao i razna udruženja i organizacije, već duže vrijeme vode borbu s gojaznošću djece. Sama hrana koju konzumiraju dok su u školama samo je jedan problem. Drugi je taj što većinu dana djeca sjede, a po koji čas fizičkog u školama ne može puno pomoći. Zato je jedna američka škola odlučila da stane na kraj sjedenju.

Prva škola koja je u potpunosti zamijenila klasične stolove i stolice

Osnovna škola Vallencito u San Rafaelu, Kalifornija, SAD, postala je prva škola koja je uvela stajaće stolove u učionice. Iako već postoje škole u kojima su ovakvi stolovi dostupni, ova škola je postala prva koja je u potpunosti zamijenila klasične stolove i stolice sa stajaćim stolovima. Na početku učenici možda i nisu bili toliko oduševljeni s idejom, ali su je vrlo brzo prihvatili.

„Stajanje mi potroši jedan dio energije pa se mogu koncentrisati bez meškoljenja na stolici“, kazala učenica Meadow McPherson za CBS News.

Nisu samo učenici zadovoljni s novim načinom rada, već i sami profesori koji su primijetili da su učenici, od kad je škola uvela ove stolove, bolje fokusirani, produktivniji i imaju više samopouzdanja.

Od 22 učionice koje se nalaze u školi, njih 19 je zamijenilo obične stolove i stolice za stajaće stolove, a ostale tri dobiće ih do kraja godine. Uz stajaće stolove učenicima su dostupne i stolice za njih, ali većinu vremena ostaju neiskorištene. Osim povećanja produktivnosti, ovi stolovi omogućavaju djeci da se kreću jer više nisu „prikovana“ za stolicu, niti moraju stajati na mjestu, kao „kipovi“, dok rade.

Osim što su stajaći stolovi dobri za povećanje produktivnosti, imaju i pozitivne posljedice za njihovo fizičko zdravlje. Ne samo zdravlje djece, već svih ljudi koji žive sjedalačkim načinom života.

„Povećavate tonus mišića nogu, poboljšavate cirkulaciju i arterijsku funkciju i naravno, svakog sata potrošite par kalorija više što može dovesti do velikih promjena“, objasnio je prednosti stajaćeg stola dr. Steven Mittelman, direktor Programa za dijabetes i gojaznost Dječje bolnice Los Angeles.

Ako su stajaći stolovi tako dobri za naše zdravlje, zašto ih nema u više firmi ili škola? Problem je, naravno, kao i kod pitanja pravilne ishrane – novac, odnosno njegov nedostatak. Takva ulaganja su dosta skupa, pa sve više američkih škola uvodi druge programe kojima pokušavaju zamijeniti klasične stolove i stolice – poput pilates lopti ili sobnih bicikala na kojima djeca mogu pedalirati i čitati, na primjer lektiru.

Bez obzira na financijske poteškoće, stajaći stolovi poprilično su dobra ideja. Bilo što, samo da se djeca više kreću.

Izvor: Harfa

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Bolje bi bilo da se mladi roditelji edukuju o ishrani i o tome da treba djeca da se igraju napolju… ovo mi nekako zvuci bezveze, sta se postize stajanjem sagnute glave? Mislim da bi bolje bilo da su uveli jos koji cas fizickog…

Leave a Reply