Bošković: Roditelji će imati potpuni pregled gdje se troši novac za vrtić

bskovic

Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Državnom revizorskom institucijom definisaće način i ciljeve da proces trošenja novca u javnim predškolskim ustanovama bude još transparentniji, i da svaki roditelj koji uplati novac za ishranu djece ima potpuni pregled gdje se novac troši, najavio je minstar prosvjete Predrag Bošković.

On je pojasnio da je izvještaj DRI shvatio isključivo kao preporuku da neke stvari budu, prije svega, transparentnije.

Revizijom finansijskih izvještaja predškolskih ustanova u Podgorici, Cetinju, Nikšiću i Danilovgradu, Državna revizorska institucija utvrdila je da su prihodi od uplata roditelja i centara za socijalni rad za troškove ishrane djece ostvareni 2014. znatno veći od troškova za nabavku prehrambenih proizvoda za ishranu djece, pišu danas štampani mediji. Razlika između ostvarenih prihoda od uplata roditelja za ishranu djece i stvarnih troškova, za pet ustanova koje su bili subjekti revizije iznosi 1.330.681,73 eura.

Bošković je rekao da je novac koji roditelji uplaćuju za ishranu djece u vrtićima i da se koristi za redovno funkcionisanje.

“Svako ko bude zloupotrijebio bilo koji euro od novca uplaćenog vrtićima odgovaraće. Od onog što sam dosad vidio iz spisa i papira koje imam u Ministarstvu, a ne znači da sam u pravu, to je moje tumačenje, i ostavljam drugima da se bave ako misle da ima nedoumica ili nezakonitih radnji, da tu nije bilo zloupotreba i da su ta sredstva utrošena isključivo za potrebe djece”, rekao je Bošković u utorak novinarima.

Prema njegovim riječima. od roditelja ima najpozitivnije komentare kad je ishrana djece u vrtićima u pitanju, a njihova najveća zamjerka se odnosi na prebukiranost. Kako je istakao, u saradnji sa UNICEF-om radi se na rješavanju ovog problema.

“Imaćemo sedam vrtića u Crnoj Gori, od toga četiri u Podgorici. Sa Glavnim gradom smo dogovorili da nam stavi na raspolaganje određeni broj jedinica koje se mogu pretvoriti u objekte za smještaj djece predškolskog uzrasta”, objasnio je Bošković. Dva tendera, prema njegovim riječima, za Stari aerodrom i Zagorič su u završnoj fazi i gradnja vrtića u Glavnom gradu  bi trebalo da počne do kraja godine.

On očekuje da će do kraja sljedeće godine ili početkom 2017. biti sagrađena još dva vrtića u Podgorici, a nakon nih slijede novi objeti u Bloku 6 i Tuzi.

“Mislim da ćemo stvoriti mnogo bolje uslove i tada će biti mnogo jasnija slika i koliko se plaća i na koji način”, kazao je Bošković.

Izvor: Dnevne novine

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Umjede li ga ko od medija pitati zasto se od roditelja uporno trazi da donose potrosni materijal poput bojica, papira, flomastera? Zasto se svake godine “na inicijativu roditelja” obnavlja po jedna ucionica u vrticu, kupuju tepisi, zavjese, televizori?

Leave a Reply