Svako četvrto dijete prekomjerno uhranjeno

gojaznost

U Crnoj Gori je svako četvrto dijete školskog uzrasta prekomjerno uhranjeno, pokazali su podaci Medicinskog fakulteta iz ove godine.

Specijalista higijene Zorica Đorđević istakla je da istraživanja pokazuju da 66 odsto djece do pet godina ima minimalno prihvatljivu ishranu, 86 odsto minimalnu učestalost obroka, a 81 odsto minimalnu raznovrsnost obroka.

Prema njenim riječima, svaki drugi stanovnik Crne Gore svakodnevno ima tri glavna obroka i svakog dana doručkuje 75 odsto odraslih.

„Više od dvije trećine odraslog stanovništva u ishrani pretežno koristi bijeli hljeb, dok četvrtina odrasle populacije jede ribu manje od jedan put nedjeljno“, rekla je ona na skupu povodom obilježavanja 12 godina rada Savjetovališta za pravilnu ishranu u toj ustanovi.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša pojašnjava da su prekomjerna težina, gojaznost, povećana konzumacija zasićenih i trans masti, šećera i soli, kao i mala konzumacija svježeg povrća i voća postali vodeći faktor koji utiče na rizik obolijevanja i skraćivanje životnog vijeka.

Kod 55 odsto odraslih osoba postoji neka forma prekomjerne tjelesne mase, a ukoliko se postojeći trend nastavi, upozorio je on, očekuje se znatan porast broja osoba sa prekomjernom tjelesnom masom, gojaznošću i drugim bolestima koje su povezane sa nepravilnom ishranom.

Za 12 godina kroz savjetovalište je prošlo više od 10.000 pacijenata sa različitim problemima u ishrani, a najčešće su to bili, prema riječima načelnika Odjeljenja za ishranu i humanu ekologiju Borka Bajića, pacijenti kod kojih su poremećaji u ishrani bili povezani sa brojnim zdravstvenih problemima, u prvom redu bolestima srca i krvnih sudova, gastrointestinalnog, urogenitalnog trakta kao i malignim bolestima.

Izvor: Vijesti,CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply