Farbanje kose nije preporučljivo prije kraja puberteta

farbanjekose

Roditelji dječaka i djevojčica već se u osnovnoškolskom uzrastu susrijeću s djetetovom željom da oboji kosu ili barem napravi pramenove. Mišljenja su podijeljena kad je riječ o farbanju dječje kose, a iako se većina roditelja protivi tome, neki se ipak odlučuju da udovolje djetetovoj želji.

Djeca i odrasli imaju drugačiju strukturu kose

Dječja kosa znatno je finije strukture od kose odrasle osobe zato je lakše oštetiti hemikalijama koje se koriste pri bojenju. Kosa se odrastanjem drastično mijenja pa osim izmjene boje, talasaste kose se do puberteta mogu izravnati, a ravne postati talasaste.

Tek se za vrijeme puberteta, pod uticajem hormona, djetetova kosa počinje da se formira u kosu kakvu će imati kao odrasla osoba. Do tog perioda kosa je tanja i osjetljivija pa je bilo kakvo tretiranje hemijskim preparatima može oštetiti.

Osjetljivo i alergijama sklono tjeme

Dječje tjeme je znatno osjetljivije od tjemena odrasle osobe i burno reaguje na toplotu i jake hemijske sastave. Farbajem mlade kose, odnosno korištenjem amonijaka, dijete može osjetiti jak svrab, pečenje, crvenilo, krvarenje pa čak i opadanje kose. Ukoliko je dijete po prirodi alergičar, reakcija na hemikalije u bojama može biti i po život opasna.

Iskoristite alternative bojenju

Ako je vaše dijete uporno, a smatrate damu malo boje ne bi trebalo štetiti, istražite koje su alternative trajnoj boji za kosu. Ako vaš školarac želi novu boju, neka u frizerskom salonu odabere preliv koji sadrži znatno manju dozu amonijaka od boje.

Najbezbolnija opcija su umetci u drugoj boji, pa frizerka vašem djetetu može ugraditi odnosno zalijepiti jedan ili dva pramena u drugoj boji, umjesto izvlačenja pravih pramenova. Ako je djetetu važno da iz “fore” ima jedan pramen u drugoj boji, ta opcija neće biti štetna kao i kompletno bojenje kose trajnom bojom.

Izvor: Klinfo

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply