Uskladite sa partnerom stavove u vaspitavanju djeteta. Kako?

razlikeroditelji

Većina roditelja susretne se s ovom situacijom – jedno misli da dijete treba disciplinovati na jedan način, a drugo se s tim želi nositi potpuno drugačije. Oba roditelja se zauzimaju za svoj način i tu počinje borba.

U nekom trenutku, većina će parova raspravljati o tome kako žele da odgajaju djecu. Razumljiva je stvar da su roditelji različite osobe koje će na različit način pristupati vaspitavanju u određenim situacijama, a možda i puno češće nego što bi to htjeli. Prihvatite da su neslaganja normalna stvar koju možete očekivati. I brak je, na kraju krajeva, zajednica između ljudi iz različitih porodičnih različitoga porijekla i uvjerenja, što može lako dovesti do tenzija pri odlukama u vaspitanju.

Važno je razlikovati različita uvjerenja i komunikacijske stilove od nemogućnosti dogovora o odlukama vezanim za djecu. Jedan roditelj može biti govorljiv i htjeti razgovarati o svemu, dok drugi može biti tiši i suzdržaniji tip. Zapamtite – oba stila su u redu! Ono što je problematično je ukoliko se roditelji ne slažu oko krajnjeg cilja djetetova vaspitanja.

Na primjer, jedan roditelj vjeruje da dijete treba oštro kazniti zbog laži, dok drugi roditelj ne smatra da je laganje tako velika stvar. Kao rezultat toga, različito reaguju pri disciplinovanju i dijete ostaje zbunjeno. Takođe, dijete osjeti nedostatak ujedinjenosti između roditelja i to može iskoristiti da isprovocira svađu među roditeljima.

Nesuglasice između roditelja mogu izazvati manje trzavice ili sveopšti rat u kući. Zato pročitajte nekoliko jednostavnih smjernica uz pomoć kojih možete izbjeći nepotrebne bitke koje će povremeno nailaziti kada je odgajanje djece u pitanju.

Pružite jedno drugom međusobnu podršku. Postavite sebi ovo kao pravilo koje ne kršite. Ako jedan roditelj trenutno rješava neki problem s djetetom, neka ga drugi podrži, čak i ako se ne slaže s njim. Ako ne učinite tako, pokazaćete djetetu da niste složni i potkopati svoj autoritet. Dijete će steći utisak da može izigrati svaku odluku koju roditelji donesu.

Imajte isti cilj. Važno je da stignete do istog cilja, pa makar svaki roditelj svojim putem. Svakako budite svjesni da su vaše uzajamne prepirke o tome kako vaspitavati djecu za njih uznemirujuće i zato ako se već moraju događati neka to bude daleko od djece. Oni ne vole da vide da se njihovi roditelji ne slažu, a ovakve svađe mogu imati dugoročne posljedice na njih. Takođe, raspravljanjem i svađom djetetu ne prenosite važnu životnu lekciju kako se ponašati i konstruktivno rješavati problem.

Razgovarajte o vaspitanju kada ste smireni. Kada smireno slušate partnerovu perspektivu, a da ste kritički ili svađalački nastrojeni, imate bolje šanse za argumentirano uticanje na njegove odluke. Ali zapamtite da ne postoji samo jedan pravi put. Poštujte partnerovo mišljenje i prihvatite da se razlikuje od vašega, a na taj će način onda vjerovatno i on reagovati i uvažavati vaša mišljenja i odluke.

Saosjećajte s djetetom, ali ne poništavajte partnerovu odluku. U situaciji kada npr. jedan roditelj ne da dozvolu za spavanje kod prijatelja, drugi može pružiti utjehu djetetu. Reći mu da razumije da je tužno zbog toga i da ga u potpunosti razumije, ali ne i poništiti odluku o neodlasku. Kada dijete vidi saosjećanje, osjećaće se bolje i shvatiti da nije samo iako će se morati nositi s prvobitno donesenom odlukom. Takođe, nakon ovakve situacije možete s partnerom porazgovarati o različitim pogledima na takve stvari i dogovoriti se kako ćete se ubuduće nositi s njima.

Upoznajte supružnika sa svojom porodičnom prošlošću. Možda će vašem partneru biti teško shvatiti vašu perspektivu o vaspitavanju djece jer je toliko različita od njegove. Iz tog je razloga dobro razgovarati o porodičnim pričama i vaspitanju koji ste oboje prošli – tako ćete shvatiti zbog čega je došlo do nekih uvjerenja i koliko su ona duboko ukorijenjena. To vam može pomoći vidjeti stvari objektivnije i manje lično, što će sigurno dovesti do dogovora bez međusobnog osuđivanja.

Kad se roditelji svađaju, djeca su van kontrole. Ponekad će djeca iskoristiti činjenicu da se ne slažete oko nečega i izmanipulisati vas u svoju korist. Možda će čak i pokrenuti raspravu kako bi dobili ono što žele. Budite mudriji od njih i ne dozvolite im da vas međusobno posvađaju.

Uzmite pauzu. Umjesto da ulazite u raspravu ko je u pravu, a ko u krivu – usredsredite se na krajnji cilj. Uzmite pauzu ako je trebate. Izađite u šetnju, odmaknite se, radite nešto drugo, provozajte se. Kada se smirite, vratite se i odredite vrijeme za razgovor. Možete reći: „Porazgovarajmo sada nekoliko minuta o situaciji koja se dogodila. Ja ću samo slušati i neću reći niti riječ. Neću te prekidati. Daj da čujem što imaš da mi kažeš  – zašto ti je ovo toliko važno?“ Mirne glave lakše ćete razriješiti razmirice i razilaženja u mišljenjima.

Vjerovali ili ne, razlike među supružnicima mogu bi i prednost u vaspitanju, ne samo uzrok svađa. Te vam razlike mogu pomoći da proširite sopstvenu perspektivu i druge razumijete bolje. U krajnjem slučaju, svi mi imamo različite načine komuniciranja i različite sisteme vjerovanja, što je u redu. Ne postoje dvije osobe koje dijele jednaka mišljenja u baš svim pogledima. Zato je važno pronaći način da se držite zajedno kako dijete ne biste uvukli u vrtlog vaših prepirki zbog različitih mišljenja po pitanju vaspitanja.

Izvor: Klinfo

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply